Quantcast

ES ministrai ragina imtis veiksmų, ginant vaikų politinių kalinių teises Baltarusijoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir dar dešimties Europos Sąjungos (ES) šalių ministrai paragino Europos Komisiją ir bendrijos užsienio politikos vadovą Josepą Borrellį (Žozepą Borelį) apginti nepilnamečių politinių kalinių teises Baltarusijoje ir siekti jų išlaisvinimo.

Kaip pirmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos vardu bendrą laišką pasirašė užsienio reikalų ir socialinės apsaugos ir darbo ministrai Gabrielius Landsbergis ir Monika Navickienė.

„Aliaksandro Lukašenkos režimas išnaudoja vaikus ir nepilnamečius kaip represinę spaudimo priemonę tėvams, dalyvaujantiems taikiuose protestuose prieš režimą, tačiau ir patys nepilnamečiai dažnai tampa represijų taikiniu. Valstybė, kuri atima ateitį iš savo vaikų, pati neturi ateities“, – Lietuvos inicijuotame laiške teigia ministrai.

Laiške pabrėžiama, kad Baltarusijoje politinių kalinių skaičius „pasiekė dar nematytas aukštumas“ – įkalinta virš 400 žmonių, iš kurių septyni yra nepilnamečiai.

Tai – septyniolikmečiai Siarhejus Hackevičius (nuteistas kalėti trejus metus jaunimo kolonijoje), Dzmitryjus Charsas (nuteistas kalėti vieną mėnesį kalėjime), Dzianisas Chazejus (nuteistas kalėti trejus metus jaunimo kolonijoje), Eduardas Kudyniukas (nuteistas kalėti trejus metus jaunimo kolonijoje), Deivydas Zbaranskis (sulaikytas ir laikomas ikiteisminio sulaikymo centre), Mikita Zalatarovas (sulaikytas 16 metų amžiaus, nepaisant sunkios ligos, nuteistas kalėti penkerius metus jaunimo kolonijoje), taip pat aštuoniolikmetis Vitalis Procharavas (sulaikytas būdamas 17 metų, nuteistas kalėti dvejus metus jaunimo kolonijoje).

Lukašenkos režimas išnaudoja vaikus ir nepilnamečius kaip represinę spaudimo priemonę tėvams, dalyvaujantiems taikiuose protestuose prieš režimą, tačiau ir patys nepilnamečiai dažnai tampa represijų taikiniu.

Laiške taip pat atkreipiamas dėmesys, kad praėjusią savaitę nusižudė aštuoniolikmetis Dzmitras Stachouskis, negalėdamas pakelti teisėsaugos tarnybų spaudimo dėl dalyvavimo taikiose demonstracijose. Baudžiamoji byla jam iškelta, būnant septyniolikos metų amžiaus.

Ministrai apgailestauja, kad minint Tarptautinę vaikų apsaugos dieną, Baltarusijoje neužtikrinama kiekvieno vaiko teisė augti saugioje aplinkoje.

Bendrijos narių ministrai ragina J.Borellį ir Europos Komisiją imtis veiksmų, keliant sulaikytų ir įkalintų nepilnamečių teisių apsaugos Baltarusijoje klausimus, aktyviau bendradarbiauti su UNICEF, nevyriausybinėmis ir kitomis tarptautinėmis organizacijomis bei siekti sulaikytų nepilnamečių išlaisvinimo.

Laišką pasirašė Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Graikijos, Kroatijos, Kipro, Latvijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Slovėnijos ir Lietuvos ministrai.

Kelis mėnesius trukusių masinių protestų banga per Baltarusiją nuvilnijo po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka paskelbė užsitikrinęs šeštą kadenciją, tačiau opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos autoritariniam lyderiui bei keliolikai jo aplinkos žmonių įvedė sankcijas, įšaldant jų turtą ir uždraudžiant atvykti.

Istoriniai protestai, per kuriuos žuvo mažiausiai keturi žmonės, šiuo metu yra aprimę, tačiau žurnalistai bei aktyvistai ir toliau yra suimami ir teisiami.

Naują Vakarų valstybių pasipiktinimo bangą Minsko režimu sukėlė priverstinis keleivinio lėktuvo Atėnai–Vilnius nutupdymas Minske ir juo skridusių tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių