Quantcast

EP pasmerkė Kinijos grasinimus Lietuvai dėl Taivano atstovybės

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį europarlamentarai paragino sustiprinti ES ir Taivano bendradarbiavimą ir pareiškė paramą Lietuvai steigiant šalyje Taivano atstovybę.

Europos Parlamentas (EP) rezoliucijoje dėl ES ir Taivano santykių palankiai vertina planus Lietuvoje steigti Taivano atstovybę ir smerkia Kinijos reakciją, taikant ekonomines sankcijas. EP nariai ragina ES diplomatijos vadovą pareikšti paramą ir solidarumą su Lietuva šiuo klausimu ir kartu su ES Taryba imtis atitinkamų veiksmų, sakoma EP biuro Lietuvoje išplatintame pranešime.

Europarlamentarai susirūpinę dėl besitęsiančio Kinijos agresyvumo prieš Taivaną ir jam daromo spaudimo. Jie ragina Kiniją nesiimti vienašališkų ar prieš Taivano piliečių valią nukreiptų santykių pokyčių. EP nariai taip pat ragina ES ir jos valstybes imtis veiksmų, siekiant išsaugoti taiką ir stabilumą abipus Taivano sąsiaurio ir užmegzti partnerystę su demokratiška Taivano vyriausybe. Siekiant atspindėti platų ES ir Taivano ryšių mastą jie siūlo „pakeisti Europos ekonomikos ir prekybos biuro Taivane pavadinimą ir jį vadinti Europos Sąjungos biuru Taivane“.

EP rezoliucijoje taip pat pabrėžia ES ir Taivano prekybos ir ekonominių santykių svarbą, ypač 5G technologijos ir puslaidininkių srityse, ir ragina nedelsiant pradėti dvišalio investicijų susitarimo poveikio vertinimą ir viešas konsultacijas.

EP rezoliucijai dėl ES ir Taivano santykių pritarė 580 EP narių, 26 nepritarė, o 66 susilaikė.

„Pirmoji Europos Parlamento rezoliucija dėl ES ir Taivano santykių parodo, kad ES yra pasirengusi sustiprinti savo santykius su šia valstybe. Europos Komisija turi siekti sudaryti visapusišką ES ir Taivano bendradarbiavimo susitarimą, o iki metų pabaigos pasiruošti deryboms dėl dvišalio investicijų susitarimo“, – pažymėjo EP pranešėjas Charlie Weimers (Europos konservatoriai ir reformistai, Švedija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių