Quantcast

EP kitą savaitę svarstys rezoliuciją dėl Rusijos persekiojamų Lietuvos pareigūnų

Europos Parlamentas (EPK) kitą savaitę svarstys rezoliucijos projektą dėl Rusijos persekiojamų Lietuvos prokurorų ir teisėjų.

„Šiandien politinių grupių vadovai savo susirinkime įtraukė į darbotvarkę debatus dėl rezoliucijos pirmadienio vakarą, o ketvirtadienį turėtų būti svarstoma ir, tikiuosi, priimta rezoliucija šiuo klausimu“, – BNS ketvirtadienį patvirtino europarlamentarė Rasa Juknevičienė.

Šią informaciją BNS patvirtino ir Europos Parlamento biuras Vilniuje.

Konservatorė savo komentare pažymėjo, jog „Rusijos federacijos veiksmai, kada bandoma šantažuoti, atakuoti ir persekioti ES teisėjus prokurorus, yra ne tik Lietuvos, o visos Europos Sąjungos klausimas“.

„Lietuva – tik pretekstas, pradžia, bet mes matome platesnį užmojį, kada (keliama grėsmė – BNS) visai teisinei sistemai ES“, – sakė R. Juknevičienė.

Rezoliucijos projektu siūloma Europos Parlamentui griežtai pasmerkti Rusijos veiksmus prieš Lietuvos teisėjus ir prokurorus kaip pažeidžiančius pamatinius teisės principus, teisėjų ir prokurorų nepriklausomumą.

Rusijos pradėtas tyrimas dėl Lietuvos teisėjų ir prokurorų, prisidėjusių prie Sausio 13-osios bylos nagrinėjimo, dokumento projekte vadinamas politiškai motyvuotu.

Rusija pernai liepą paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Sausio 13-osios bylos pareigūnų, kaltindama juos neteisėtu Rusijos piliečių persekiojimu.

Vilniaus apygardos teismas šiemet kovą buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą ir dar daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, jiems už akių skirtos laisvės atėmimo bausmės.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
Pirst pirst
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių