Quantcast

EP atstovas: Baltarusijoje gali atsiverti permainų langas, opozicija turi būti pasiruošusi

Sušlubavus režimo lyderio Aliaksandro Lukašenkos sveikatai Baltarusijoje gali atsiverti permainų langas ir demokratinės jėgos turi būti pasiruošusios valdžios perėmimui, sako Europos Parlamento (EP) delegacijos ryšiams su Baltarusija vadovas socialdemokratas Juozas Olekas.

„Baltarusijoje gali būti laikas, kai režimas virstų ir reikėtų naujų jėgų, kurios galėtų vesti Baltarusiją demokratijos keliu. Baltarusijos žmonės nepalaiko režimo, tik yra prispausti ir negali jo pakeisti, bet jei kažkas susvyruotų, demokratinės Baltarusijos jėgos turi būti pasiruošusios ir naujiems rinkimams, ir valdžios perėmimui“, – Seime pirmadienį po susitikimo su parlamentarais ir Baltarusijos opozicijos atstovais žurnalistams sakė J. Olekas.

Kalbėdamas apie galimus scenarijus, susijusius su dabartinio vadovo A. Lukašenkos sveikatos būkle, J. Olekas pažymėjo, kad režimui likus be vadovo tai keistų situaciją iš esmės, bet reikia įvertinti ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino faktorių, kuris siektų išlaikyti įtaką.

„Mes labai aiškiai matome, kad nuo 2020 metų A. Lukašenka pasirinko labai aiškų kelią išsilaikyti valdžioje remiantis Rusijos jėga ir visas įleidimas Rusijos kariuomenės, apšaudymas Ukrainos teritorijos iš Baltarusijos teritorijos yra tik tam, kad jis išliktų valdžioje. (...) Be abejo, V. Putinas norėtų padaryti sąjunginę valstybę, išlaikyti šioje teritorijoje savo įtaką“, – pažymėjo EP delegacijos vadovas.

Vilniuje gyvenančios Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Aleksandras Dobrovolskis sakė, kad būtina ruoštis situacijai, jei režimas liktų be pagrindinio lyderio.

Baltarusijoje gali būti laikas, kai režimas virstų ir reikėtų naujų jėgų, kurios galėtų vesti Baltarusiją demokratijos keliu.

„2020 metais mes nebuvome pakankamai pasirengę, dabar mes suprantame, kad vieną dieną gali atsitikti kažkas tokio kaip tuščia prezidento vieta. (...) Mes suprantame, kad mūsų užduotis – parengti naujus rinkimus, šiuo laikotarpiu užtikrinti, kad ekonomika būtų stabili. Aš manau, kad šioje vietoje reikėtų derėtis su valdžios žmonėmis, kurie supranta, kad Baltarusija krizėje, ir kurie būtų suinteresuoti iš tos krizės išeiti“, – kalbėjo A. Dobrovolskis.

Pasak jo, situacija Baltarusijoje komplikuota ne tik dėl valdžios legitimumo, bet ir dėl grėsmės nepriklausomybei.

„Mes žinome, kad V. Putinas nesėdės ir nežiūrės, kas vyksta Baltarusijoje, nebandydamas užkirsti kelio europinei krypčiai. Mūsų užduotis yra mobilizuoti žmones apginti nepriklausomybei, ir prašyti karinių pajėgų, kad jos neprisidėtų prie Rusijos agresijos ir taip pat nesiimtų represijų, nes žmonės protestuos, jei matys grėsmę nepriklausomybei“, – sakė patarėjas.

Klausiamas, kokių naujienų turi apie A. Lukašenkos sveikatos būklę, Baltarusijos opozicijos atstovas teigė, kad tikroji situacija slepiama net nuo režimo atstovų ir opoziciją pasiekia žinios, kad dėl to kyla nepasitenkinimas.

A. Lukašenka pasijuto blogai praėjusią savaitę per sovietinės Pergalės dienos minėjimą Maskvoje. Jam buvo iškviesta medikų komanda ir jis išskubėjo į Minską.

Žiniasklaida pažymėjo, kad A. Lukašenka nuo gegužės pradžios beveik nesirodo viešumoje, o neseniai lankėsi prezidentinėje klinikoje. Žiniasklaidos duomenimis, jo organizme atsirado rimtų sutrikimų, kurie išprovokavo endokrinines ir širdies ligas. Taip pat žinoma, kad gydyti A. Lukašenkos atskrido profesoriai iš Maskvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Svetka, kieno Krymas? Ar dolerių pluoštai nuomonę pakeitė? :)))

manau

manau portretas
Svarbu, kad "opozicijos lyderiai" moka virti gardžius barščius, tik ištrinkite iš istorijos svetkos pasisakymus apie Krymą, nes su jos atsakymų į klausimą "kieno Krymas" dabar neįleistų į USA pabalio sklypą :)

Savo

Savo portretas
ligonius laikas hospitalizuot ....... gudai nesinervina , tik viena Svetka vietos neranda kur prisiglaust - matyt pas supakuota vyrą ruošiasi
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių