Quantcast

E. Macronas ES sienų apsaugą laiko vienu svarbiausių prioritetų

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas į neformalų susitikimą susirinkusiems Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrams pristatė ES Tarybai pirmininkaujančios Prancūzijos prioritetus vidaus reikalų srityje.

Prancūzija ES išorės sienų apsaugą laiko vienu svarbiausių prioritetų ir siekia surengti politinę diskusiją dėl Šengeno reformos, taip pat yra pasirengusi ieškoti kompromiso dėl Migracijos ir prieglobsčio pakto. Šie klausimai itin aktualūs su migracijos krize susidūrusiai Lietuvai, pažymima Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

Prancūzijos prezidentas, kreipdamasis į ES vidaus reikalų ministrus pabrėžė, kad Šengeno reforma, kuria siekiama stiprinti sienų apsaugą ir užtikrinti paramą jas saugančioms valstybėms narėms, yra absoliutus prioritetas ir Prancūzija dės visas pastangas, kad sutarimas būtų pasiektas kuo greičiau.

E. Macrono teigimu, būtina užtikrinti saugią ir be judėjimo ribojimų Šengeno zoną, glaudžiai bendradarbiauti apsikeitimo informacija ir duomenimis srityje, stiprinti išorės sienų apsaugą, užtikrinti paramos priemones išorės sienas saugančioms valstybėms narėms, aktyviai dirbti neteisėtų migrantų grąžinimo į kilmės šalis srityje ir iš aklavietės pajudinti Migracijos ir prieglobsčio pakto teisėkūros pasiūlymų nagrinėjimą ir priėmimą.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė padėkojo prezidentui už asmeninį įsitraukimą ir dėmesį neteisėtos migracijos iššūkiams, su kuriais susidūrė Lietuva. Į ministrės klausimą, kaip ES turėtų gintis nuo atakų, kai neteisėti migrantai naudojami kaip priemonė politiniam spaudimui, E. Macronas atsakė, kad svarbiausia yra greita ES reakcija ir atsakas, tinkama sienų apsauga, dialogas su trečiosiomis šalimis, taip pat sankcijos. Jis pabrėžė, kad būtina stiprinti neteisėtos migracijos prevenciją, šalinti jos priežastis, taip pat didinti pastangas, kad migrantai būtų grąžinami į kilmės šalis. Prancūzijos prezidento teigimu, norint apsiginti nuo hibridinių grėsmių, reikia sukurti nuoseklią sistemą, užtikrinančią pasirengimą, atsparumą ir vieningą ES atsako mechanizmą.

Sienų apsaugos, migracijos, civilinės saugos klausimus ketvirtadienį ES vidaus reikalų ministrai aptars neformaliame susitikime Prancūzijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Isivaizduoju

Isivaizduoju portretas
Makaronas kala sankcijas Lybijos bardakui:) iš kurio i europa plusta šimtai tukstančiu migrantu:) Agne jo fone su keliais šimtais pabegeliu atrodo juokingai:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių