Quantcast

A. Dulkys ragina PSO griežtai reaguoti į Rusijos karą Ukrainoje

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pirmadienį paragino Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) griežtai reaguoti į Rusijos karą Ukrainoje.

Kalbėdamas PSO metinėje asamblėjoje, jis pabrėžė, kad „sveikata ir taika yra tarpusavyje susijusios“.

Rusija dėl savo invazijos šalinama iš įvairių tarptautinių institucijų, tačiau PSO asamblėjoje tokių sankcijų nenumatoma.

„Rusijos veiksmai, kuriais pažeidžiamos žmogaus teisės ir tarptautinė teisė, negali būti pateisinami, todėl raginame į juos griežtai reaguoti čia, PSO“, – savo kalboje pirmadienį sakė A. Dulkys.

Ministro teigimu, visų žmonių sveikatos ir gerovės užtikrinimas yra PSO veiklos pamatas visose situacijose, įskaitant humanitarines krizes ir konfliktus.

„Sveikata turi išlikti prioritetu, sveikatos priežiūros specialistai turi būti apsaugoti, kad galėtų atlikti savo pareigas. Sveikatos priežiūros sistemos ir medicinos įstaigos turi būti apsaugotos, kad išliktų funkcionalios, saugios ir prieinamos visiems, kuriems reikia būtiniausių medicinos paslaugų“, – kalbėjo A. Dulkys.

„Būtina užtikrinti saugų medicininės pagalbos ir gyvybę gelbstinčių medicininių reikmenų patekimą į Ukrainą“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministras pabrėžė, kad karas Ukrainoje lėmė „humanitarinę krizę“.

Ragino įtraukti Taivaną

Pasak A. Dulkio, į pasaulines krizes reikia reaguoti globaliu mastu.

„Pabrėžiame veiksmingo daugiašališkumo principo laikymosi svarbą, siekiant sukurti saugią pasaulinę sveikatos architektūrą“, – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, dėl to PSO stebėtojo teisėmis į organizaciją turėtų įtraukti Taivaną.

„Šis žingsnis leistų tarptautinei bendruomenei pasinaudoti Taivano patirtimi ir mokslinėmis bei techninėmis žiniomis“, – kalbėjo A. Dulkys.

Vis dėlto kiek anksčiau PSO metinėje asamblėjoje atsisakyta svarstyti klausimą dėl leidimo Taivanui dalyvauti susitikime.

To oficialiai paprašė keliolika valstybių, su kuriomis Taivanas palaiko diplomatinius santykius, tačiau spaudžiant Kinijai iniciatyva buvo atmesta.

Jungtinės Valstijos, Lietuva ir kitos Vakarų šalys dar prieš metinę konferenciją laišku ragino PSO suteikti salai stebėtojo teises.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojePSOArūnas Dulkyshumanitarinė krizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių