Quantcast

A. Dulkys paliko salę PSO susitikime Stambule, Rusijai neplanuotai paprašius žodžio

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys protestuodamas paliko salę Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) susitikime Stambule, Rusijai paprašius žodžio, kuris nebuvo planuotas.

„Vakar buvo ministrų pasisakymai. Palikau salę solidarizuodamasis su Ukraina, kai žodžio paprašė Rusija“, – BNS penktadienį sakė A. Dulkys.

Jo teigimu, kitų šalių atstovai salės nepaliko.

Pasak A. Dulkio, į susitikimo darbotvarkę Rusijos sveikatos apsaugos viceministro pasisakymas nebuvo įtrauktas.

Stambule kovo 16-18 dienomis vyksta PSO Europos regiono biuro organizuojamas susitikimas dėl migrantų sveikatos.

Vis dėlto, pasak ministro, jame daugiausia kalbėta apie Rusijos karą Ukrainoje.

„Praktiškai renginys tapo beveik tik apie Ukrainą. Bent jau Europos šalys kalbėjo išskirtinai apie Ukrainą“, – teigė Lietuvos sveikatos apsaugos ministras.

Feisbuke ministras rašė, kad nėra garantuotas, kad visi renginio dalyviai vienodai suvokia, jog dvi dienas diskutuojama karo Ukrainoje akivaizdoje. 

„Negaliu nepasidalyti kolegos, Ukrainos sveikatos apsaugos ministro Viktor Liashko  jautrios kalbos ištrauka: „Per tas dvi dienas teroristai Ukrainos teritorijoje negailestingai nužudys dar kelis medicinos darbuotojus. Bus sunaikintos dar kelios ligoninės. Dar keli greitosios pagalbos automobiliai bus apšaudomi. Migrantų srautas tęsis. Tai yra mūsų žiauri realybė. (...) Šiandien krizė su ukrainiečių migracija turi aiškų pavadinimą. Šios krizės vardas – Rusijos Federacija“, – feisbuke rašė A. Dulkys.

Rusija invaziją į Ukrainą pradėjo vasario pabaigoje.

Aptarė pabėgėlių migracijos ir sveikatos klausimus

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia, kad ministras A. Dulkys akcentavo šio renginio svarbą nūdienos kontekste, susiduriant su dar viena humanitarine krize ir didžiuliu Ukrainos žmonių skaičiumi, bėgančiu nuo karo, kurį sukėlė nepagrįsta ir neprovokuota Rusijos invazija į Ukrainą.

Pasak jo, Lietuva yra pasirengusi suteikti visą įmanomą pagalbą Ukrainos pabėgėliams gauti kokybišką sveikatos priežiūrą Taip pat ministras A. Dulkys dar kartą patvirtino visišką Lietuvos solidarumą su Ukrainos žmonėmis ir išreiškė reikalavimą Rusijos Federacijai nedelsiant nutraukti šią agresiją.

Į susitikimą susirinko aukščiausio lygio atstovai: sveikatos apsaugos ministrai, politikos formuotojai, pabėgėlių ir migrantų atstovai, organizacijos partnerės ir kitų PSO regionų, kurie yra pagrindinės pabėgėlių ir migrantų kilmės ir tranzito šalys, atstovai. Visų susirinkusiųjų tikslas –  aptarti politinę lyderystę, kad būtų sustiprintos ir sutelktos tvirtos partnerystės bei aptarti tolimesni veiksmai migracijos ir sveikatos srityje. Karo Ukrainoje kontekste didėjant pabėgėlių iš Ukrainos srautams, ši tema tapo ypač aktuali.

Dalyvaudamas ministrų diskusijoje, A. Dulkys pasisakė dėl esamos pabėgėlių situacijos Lietuvoje ir ateities krypčių. Kalbėdamas ministras pabrėžė, kad labai svarbu užtikrinti bendrą visų sektorių atsakomybę, nes migracija apima daug aspektų, nepriklausančių sveikatos sektoriui, o vieningas požiūris į sveikatą yra itin svarbus. Be to, A. Dulkio teigimu, šalys, kuriose gyvena vis daugiau migrantų ir pabėgėlių, taip pat susiduria su iššūkiu, kaip išlaikyti savo sveikatos priežiūros sistemas finansiškai tvarias.

„Tai taip pat yra aspektas, kurio reikia nepamiršti. Lietuva matė išaugusius migracijos srautus praėjusią vasarą ir padidėjusius migracijos srautus iš Ukrainos, atsižvelgiant į dabar vykstantį karą. Šiuo metu per dieną iš Ukrainos priimame apie 1000 pabėgėlių“, – sakė ministras A. Dulkys, palaikydamas poziciją, kad itin svarbu užtikrinti saugų pabėgėlių iš Ukrainos patekimą į teritorijas pagal visus tarptautinius standartus.

„Būtina suvienyti mūsų pastangas ir veiksmus, kad būtų užtikrintas saugus pravažiavimas, kad būtų galima tranzitu gabenti medicinos reikmenis, teikti gyvybiškai svarbias paslaugas ir sveikatos bei humanitarinės pagalbos darbuotojus. Neturime leisti, kad ši humanitarinė katastrofa tęstųsi“, – įsitikinęs ministras.

Jis taip pat pažymėjo, kad Lietuva jau  teikia pagalbą Ukrainos pabėgėliams, įskaitant galimybę gauti kokybišką sveikatos priežiūrą, psichikos sveikatos priežiūrą ir psichologinę pagalbą, vaistus, vakcinas, nepatiriant jokių finansinių sunkumų ir yra įsipareigojusi tai daryti ateityje.

Įvertinta ir geroji Lietuvos praktika: šiandien Lietuvos delegacijos atstovė, SAM Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė vienoje iš panelinių sesijų pristato Lietuvos patirtį, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas pabėgėliams ir migrantams.


Šiame straipsnyje: Arūnas DulkysPSORusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių