Quantcast

A. Duda tikisi, kad Lenkija suteiks paramą Lietuvai dorojantis su migrantų krize

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) sekmadienį pareiškė besitikintis, kad jo šalis suteiks paramą Lietuvai, besidorojančiai su nelegalių migrantų iš Baltarusijos antplūdžiu.

„Tikiuosi, kad per artimiausias dienas, o gal net valandas reikalas bus sutvarkytas ir galėsime tokią pagalbą suteikti“, – bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda Krokuvoje sakė A. Duda.

Pasak jo, Lenkijos pasieniečiai jau yra tarnavę kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse ir už Bendrijos ribų, dėl to jiems tai nebūtų nauja patirtis.

Anot A. Dudos, Lenkija galėtų prisidėti prie Lietuvos sienos su Baltarusija apsaugos koordinuojant Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūrai „Frontex“.

G. Nausėda sakė paprašęs Lenkijos prezidento šalies pagalbos „tiek žmogiškųjų resursų, tiek techninių priemonių prasme“.

Jo teigimu, tai reikalinga, kad „mes galėtume apginti pirmiausia net ne Lietuvos sieną, o visos ES išorinę sieną“.

„Mes turime įdėti visas pastangas, kad šitas nelegalių migrantų srautas būtų sustabdytas“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1634 migrantai, ženkliai daugiau nei pernai. Daugelis jų yra iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Baltarusijos režimo hibridinė ataka.

Minskas tvirtina, kad migrantų Baltarusijos teritorijoje nebestabdo dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų.

Žada atsakymą Baltarusijai

G. Nausėda tvirtino, kad Lietuva teiks ES siūlymus adekvačiai atsakyti į Baltarusijos veiksmus kurstant migrantų krizę.

„ES lygiu Lietuva ir kitos valstybės kels atitinkamai adekvačių atsakymų į susiklosčiusią situaciją pasiūlymus. Tą mes aktyviai darėme praeityje, tą mes aktyviai darysime ir ateityje ir aš esu įsitikinęs, kad mūsų draugai, mūsų partneriai mūsų pasiūlymus supras, įvertins ir jiems pritars“, – tvirtino šalies vadovas.

Pasak jo, Baltarusijos režimas šiuo metu yra desperacijoje ir dėl to daugelis jo veiksmų atrodo padiktuoti paprasčiausios baimės ar keršto jausmo.

Vis dėlto tai neatgrasys Lietuvos toliau laikytis principų ir vertybių savo užsienio politikoje, kalbėjo G. Nausėda.

„Šitos vertybės yra svarbios ne dabartiniam Baltarusijos režimui, šitos vertybės yra svarbios laisviems Baltarusijos žmonėms, kurie anksčiau ar vėliau sukurs laisvą Baltarusijos valstybę“, – sakė prezidentas.

„Taip, kad mūsų pastangos tikrai bus prisimenamos su dėkingumu, nes tokia yra mūsų užsienio politikos kryptis. Mes patys patyrėme panašius išmėginimus prieš 30 metų ir mes tikrai nuo šitų vertybių nesitrauksime ir neleisime niekam mūsų įbauginti“, – pridūrė jis.

Lietuvos ir Baltarusijos santykiai ėmė ristis žemyn pernai, kai Aliaksandro Lukašenkos režimui pradėjus dorotis su opozicija po šalies prezidento rinkimų Lietuva tapo prieglobsčio šalimi baltarusių aktyvistams ir politikams.

Įtampa dar labiau išaugo Baltarusijai gegužę nukreipus į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą į Minską ir sulaikius juo skridusį opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių bei jo merginą Sofiją Sapegą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
:)))) Kokią žolę jie rūko?

kaunas

kaunas  portretas
HO,! geras Dudos atsakymas:....Lenkija nesutinka su PRIEVARTINIU ikorporavimu migrantu[[ ES nutartimi,]]nes tie nelegalai taptu ju valstybeje kaliniais--nelaisveje ,,,,,Tarp kitko dabartiniai begliai savanorishkai tampa kaliniais,,,bet labai reiklus ir "kovingi",Kvaila politika {{XX! amziaus GERUMAS ---LYDINTIS europos slenkacia OKUPACIJA}}}}
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių