Quantcast

Didžiųjų Lietuvos miestų merai ragina tobulinti su savivalda susijusius įstatymus

  • Teksto dydis:

Septynių didžiųjų Lietuvos miestų merai penktadienį nusprendė paraginti Vyriausybę tobulinti su savivalda susijusius įstatymus.

Šiauliuose vykusiame didžiųjų miestų merų forume merai ir jų atstovai pasirašė rezoliuciją, kad būtų pakeistas Vietos savivaldos įstatymas, numatant savivaldybės taryboms galimybę, o ne pareigą sudaryti seniūnaitijas.

Pasak Šiaulių miesto mero Justino Sartausko, teritorijose, kuriose nėra seniūnijų, esą neverta steigti ir seniūnaitijų. Todėl miestų ir rajonų tarybos turėtų pačios spręsti dėl seniūnaitijų steigimo.

„Pavyzdžiui, Šiauliai pagal plotą yra pakankamai didelis miestas, bet mes esame apsisprendę, kad dvejų seniūnijų mums užtenka. Tada tos seniūnijos įsteigia seniūnaitijas ir seniūnaičiai su seniūnais gali sudaryti komandą ir bendradarbiauti. O nesant tarpinės grandies, seniūno, visiškai nesuprantamas seniūnaičių vaidmuo. Juk jis neateis tiesiogiai pas merą ir neprašys kažko“, - BNS sakė J.Sartauskas.

Kitoje rezoliucijoje Lietuvos didžiųjų miestų savivaldybių merai siūlo kūdikių namus palaipsniui pertvarkyti į regioninius centrus, teikiančius sveikatos (ankstyvosios korekcijos ir kitas paslaugas), socialines ir ugdymo paslaugas neįgaliems vaikams ir jų šeimoms.

„Dėl didelio probleminių šeimų Lietuvoje skaičiaus nemažai vaikų negali augti savo biologinėse šeimose, nes nėra užtikrinamos saugios gyvenimo sąlygos. Taip pat yra šeimų, auginančių neįgalius vaikus, turinčių rimtų sveikatos, raidos sutrikimų, kuriems reikia ankstyvosios reabilitacijos ir kompleksinės specialistų pagalbos, o šeimoms - „atokvėpio“ paslaugos“, - rašoma merų pasirašytoje rezoliucijoje.

Trečiojoje rezoliucijoje siūloma inicijuoti teisės aktų pakeitimus, kad valstybė ir toliau finansiškai prisidėtų prie viešųjų darbų programų įgyvendinimo, kaip buvo daroma iki šiol ir kaip tai numato Vietos savivaldos įstatymas.

„Savivaldybės mano, kad nauja tvarka, pagal kurią iš savivaldybių reikalaujama numatyti darbus, teikiančius socialinę naudą vietos bendruomenei, skirtus plėtoti vietos bendruomenės socialinę infrastruktūrą ir tokiu būdu perkeliant pareigą už juos sumokėti iš savivaldybių biudžetų – yra ydinga, finansiškai nepakeliama ir atsisakytina“, - pažymima rezoliucijoje.

Pasak Šiaulių mero J.Sartausko, savivaldybės ketina siekti gilesnio bendradarbiavimo.

„Aptarėme savivaldybių skolų problemą, (...) dalyvavimą įvairiuose projektuose, vadybinius dalykus. Viskas čia tam, kad mūsų miestų bendradarbiavimas įgautų didesnį svorį ir kad vieni kitus pažintumėme daugiau“, - sakė meras.

Jo teigimu, į kitą merų forumo susitikimą 2015 metų pradžioje bus kviečiami ir ministerijų atstovai.
„Marijampolėje dabar vyks sausio viduryje susitikimas, Vilnius prisiėmė iniciatyvą surinkti visas rezoliucijas, į kurias mes gavome neigiamus atsakymus arba išvis negavome. Bandysime į Marijampolę pasikviesti atitinkamus ministrus arba ministerijų deleguotus žmones, kad galėtumėme akivaizdžiai kalbėtis“, - teigė J.Sartauskas.

Didžiųjų miestų merų forumą sudaro septynių didžiausių Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Marijampolės – savivaldybių merai. Šie forumai vyksta kas tris mėnesius. Juose svarstomos aktualios savivaldybėms problemos, forumo vardu teikiamos rezoliucijos ministerijoms ir Seimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių