Quantcast

Dėl sviesto užvirė karas

Sveikatos apsaugos ministerijai vos spėjus nurodyti mokyklose ir darželiuose nebevartoti sviesto, o jį pakeisti margarinu, žmonių reakcijos ilgai laukti nereikėjo. Naująja tvarka piktinasi ir vaikų tėvai, kurių niekas neklausė, ar dera jų atžaloms kimšti margariną, piktai grūmoja net ir patys medikai, tikindami, jog margarinu nė vieno nemaitino ir nemaitins.

Neuždraudė tik vandens

Klaipėdos miesto tarybos narė, šiuo metu auginanti tris vaikus, Alina Velykienė vos tramdė pyktį išgirdusi, kaip sveikatos ministras Aurelijus Veryga nusprendė sveikatinti lietuvaičius.

"Šį sveikatos ministro sprendimą aptariau su savo vaikais. Jie paklausė: o ko politikai Lietuvoje dar neuždraudė? Mano vaikai atsakė filosofiškai – vandens juk neuždraus. Aš visą gyvenimą valgiau sviestą, sūrį, gėriau pieną ir neturiu nei antsvorio, nei sveikatos problemų. Suprantu kovą su priklausomybe nuo cukraus, tačiau politikai neturėtų drausti valgyti sviesto", – nuomonę išrėžė mama.

A.Velykienė pastebėjo, jog dėl tokio mitybos klausimo mokyklose niekas nediskutavo su pačiais vaikų tėvais.

"Lyg būtume neišprusę, gyventume nežinia kokiame amžiuje. Esą jie geriau supras, ką mūsų vaikams valgyti. Margariną sudaro hidrinti riebalai, kurie sukelia daug ligų ir net vėžį. Nesu gyvenime pirkusi margarino ir nepirksiu", – patikino moteris.

A.Velykienė pridūrė, jog dėl tokių tvarkų tėvams teks ieškoti priešpiečių dėžučių vaikams.

"Mokykloje pavalgęs vaikas jau po poros valandų nori valgyti. O pavalgęs namuose sočiai ir riebiai, labai atsiprašau politikų, mano vaikas visą vakarą gali lakstyti. Kur mes ritamės? Gal mes Europoje daugiausia ir sviesto suvartojame, ne tik alkoholio?" – ironizavo klaipėdietė.

Ligoniams – tik sviestas

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis patikino, jog jo vadovaujamoje gydymo įstaigoje margarino nebuvo ir nebus.

Vaikai paklausė: o ko politikai Lietuvoje dar neuždraudė?

"Mes savo ligoninėje ligonių maistui naudojame tik sviestą. Manau, jog dauguma medikų galvoja, jog margarinas yra daug blogiau už sviestą. Mano galva, tai – netikę riebalai. Geriau mažiau sviesto, bet tik ne margariną vartoti. Dideliais kiekiais niekas sviesto mokyklose nevalgo. Aš nežinau, kokios tvarkos kitose ligoninėse, bet mes savo ligoniams margarino neduodame", – patikino ligoninės vadovas.

V.Janušonis stebėjosi, kas paskatino imtis tokių potvarkių.

"Ar dėl pinigų, ar dėl sveikatos dalykų? Gal nėra lėšų ir verčiama pereiti prie margarino vartojimo?Jei mums pavyzdžiu keliamos Danija ar Norvegija, galiu paklausti, o kodėl kažką mes  turime laikyti pavyzdžiu? Gal mes galime būti kai kam pavyzdys?" – pabrėžė V.Janušonis.

Ligoninės vadovas priminė, jog Lietuvoje galiojanti viešųjų pirkimų sistema kol kas tokia, jog brangaus ir itin sveiko maisto biudžetinėms įstaigoms kažin ar pavyktų įpirkti.

"Laimi pasiūlęs mažiausią kainą. Gal yra visokių margarinų – ypač gerų ir itin prastų. Tačiau ar įpirksime tuos itin kokybiškus? Tikėtis, kad ten bus auksinis margarinas, kažin ar verta. Ar ne geriau tada sviestas?" – retoriškai klausė gydytojas.

Margarino nesibaido

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė neslėpė, jog neturi nuomonės dėl tokių naujovių.

"Nuomonių yra visokių, kaip ir skonių. Aš vartoju margariną. Man atrodo, kad tai yra keistini dalykai", – prisipažino L.Prižgintienė.

Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė, išgirdusi klausimą, ar verta keisti sviestą margarinu, paklausė, ar neturėtų būti atvirkščiai?

"Tų tyrimų yra visokių, ir kiekvienas mokslinis darbas turi daugybę tyrimų, kaip ir kiekviena knyga turi savo tiesą. Mes turėtume patys atsirinkti. Tačiau aš sakau, kad nėra nesveiko maisto, yra nesveikas valgymas. Nieko blogo nenutiks, jei vieną kartą pavalgysite ko nors nesveiko. Tikimybė susirgti atsiras tik tuomet, kai nuolat valgysite nesveiką maistą. Aš, kaip subiurokratėjęs daktaras, nuomonės negaliu turėti. Kaip valdžia nuspręs, taip ir bus", – kalbėjo J.Asadauskienė.

Sulaukė grasinimų

Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas prisipažino, jog šis ministerijos potvarkis sukėlė tokią gyventojų nepasitenkinimo bangą, kad valdininkai sulaukė net grasinimų.

"Lyg būtume širdį lietuviui išplėšę. Pasirodo, štai kokios emocijos, kai iš lietuvio pamėgini atimti sviestą. Mes nesame pataikavimo ministerija, mūsų tikslas – sveikatinti žmones. Aš suprantu, kad žmonės reaguoja labai karštai. O iš tiesų žmonės nesidomi ir neseka naujienų. Gyventojai ieško tik paviršinių žinių, kurias publikuoja šalies interneto portalai. O tam, kad būtų išsiaiškinta dalyko esmė iki pat šaknų, reikia skirti laiko", – patikino A.Kranauskas.

Ministerijos atstovas aiškino, jog ažiotažas sukeltas dėl perdėtų dalykų.

Pirmas akcentas – ministerija tik rekomenduoja, o ne draudžia mokyklose vartoti sviestą.

"Niekas nebus baudžiamas, jokių sankcijų nebus. Mokyklose mes siūlome sviestą keisti aliejais, jei nenorima margarino. Jei jau neįmanoma be sviesto, tegul deda sviesto. Mes pavyzdžiu keliame šiaurės Europos šalis, kurios yra lyderės sveikatinimo klausimais ir jose sviestas mokyklose uždraustas jau dešimtmečiais. O pienas ten vartojamas ne daugiau kaip pusės procento riebumo. Tai mes čia pataikaujame visuomenei, kad ji nedarytų revoliucijos?" – klausė A.Kranauskas.

Tiki dietologais

Paklaustas, tad kuo tikėti vartotojui, kai jis jau kurį laiką iš televizijos ekrano girdi vieno medicinos profesoriaus aiškinimus, jog sviestas yra kur kas geriau nei margarinas, A.Kranauskas pareiškė, jog iš nacionalinio transliuotojo laidų sklinda žiauri nekompetencija.

"Kaip galima taip neatsakingai viešai kalbėti? Tuo siekiama tik populiarumo, o ne visuomenės švietimo. Iš lietuvio negalima atimti bulvės ir sviesto, geriau jis numirs, bet neatiduos. O sveikatos rodikliai Lietuvoje yra patys prasčiausi Europoje. Aš keturis dešimtmečius dirbu šioje srityje ir mačiau įvairiausių tyrimų. Bėda tik ta, kad Lietuvoje labiau tikima dietologais, turinčiais vidurinį išsilavinimą, nei specialistais. Dietologas dar nėra mitybos specialistas, kuris gali pasakyti, kuo viena ar kita mityba virs po dešimtmečio", – pabrėžė A.Kranauskas.

Technologijos keitėsi

Sveikatos ministerijos atstovai įsitikinę, kad lietuviai patikėjo mitu, jog sviestas yra sveikas, o margarinas – blogis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
nieko nera baisiau uz durniu su iniciatyva.

Moksl.

Moksl. portretas
Man atrodo, kad norima padaryti visuomenės blogą sveikatą .Kad būtų mirtingumas pensininkų ankstesnis.Jeigu sveikai maitinsis, tai sulauks visų pakopų pensijos ,kas tada,negerai.Reikia susargdinti,reikia ,kad tauta nutukusi būtų kaip kiaulės.Dabar tikrai lietuvos žmonės neturi problemų dėl antsvorio,Lietuvoje nėra dar daug tokių žmonių.Tai nori padaryti tokių daug ,tada bus darbo medikams.Žinite ką gydytojas pirmiausia savo pacientui turi pasakyti ,jeigu turi viršsvorį,kad turi mesti svorį ir tik tada ,jeigu jausis blogai ,eiti pas gydytoją tikrintis ir ieškoti sveikatos problemos.O nenutukes gydyti ligas,kurių aišku ,neišgydys niekas.

VARKSELIS

VARKSELIS  portretas
matos ,kad tik margarina visa gyvenima griauze ,,,,,vitaminu trukumas,,,,,uz tat ir mums siulo,,,,,
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių