Quantcast

Dėl Sausio 13-osios bylos – Rusijos kirtis Lietuvos teisėjams ir prokurorams

Ragina nevykti į Rusiją ir satelitus

Maskvai paskelbus apie Sausio 13-osios bylą nagrinėjančių teisėsaugos pareigūnų persekiojimą, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad šie teisėjai ir prokurorai turėtų nevykti į Rusiją ir jos „satelitines šalis“.

„Į Rusiją vykti nėra saugu, nes gali būti sulaikyti. Lygiai tas pats pasakytina apie satelitines Rusijai šalis. Čia akivaizdi rekomendacija“, – BNS pirmadienį sakė L. Linkevičius.

Konkrečių šalių be Rusijos, kuriose Lietuvos pareigūnams gali grėsti pavojus, ministras sakė kol kas negalįs detalizuoti.

Rusijos elgesį L. Linkevičius pavadino cinišku bandymu daryti spaudimą Lietuvos teisėsaugai, atsižvelgiant į tai, kad Maskva atsisakė bendradarbiauti su Lietuva tiriant sovietų agresiją.

L. Linkevičiaus vertinimu, Rusijos teisėsauga pastaruoju metu tampa „represiniu įrankiu, įteisinančiu aneksijas, okupacijas ir neigiančiu akivaizdžius nusikaltimus“.

Į Rusiją nevykdavo ir nevyks

Sausio 13-osios bylą nagrinėjantys teisėjai ir kaltinimą joje palaikantys prokurorai sako nesureikšminantys Rusijos pareiškimų apie jiems iškeltas bylas, o į Rusiją nevykdavo ir nevyks.

Vilniaus apygardos teismo teisėja Aiva Survilienė, Sausio 13-osios byloje dalyvaujanti kaip atsarginė teisėja, stebisi Rusijos veiksmais.

„Aš niekada ir neplanavau vykti į Rusiją, visiškai neaktualu, neplanuoju į tą pusę niekada važiuoti. Man kol kas jokių nepatogumų nesukelia. Esam sąmoningi žmonės, ir suprantame, kad net į tą pusę nepatartina vykti, jokių planų net nėra“, – pirmadienį BNS sakė A. Survilienė.

Paklausta, jei Lietuvos pareigūnai nuvyktų į užsienio valstybę ir ten būtų Rusijos prašymu sulaikyti, A. Survilienė sakė sunkiai įsivaizduojanti, kad tokiu būdu būtų galima vykdyti Lietuvos pareigūnų baudžiamąjį persekiojimą.

„Nė vienoje demokratinėje valstybėje nėra kodekse tokio straipsnio. Niekur nėra numatyta atsakomybė teisėjui už tai, kad jis svarsto kokią nors bylą, net ir sulaikius, kita šalis negalėtų išduoti. Dar tokios šalies negirdėjau, kad teisėjas būtų persekiojimas už bylos nagrinėjimą, net ne už nuosprendį. Čia virš visko. Teisėjai tada nusišalintų nuo bylų, jei žinotų, kad gali persekiotų. Gal kita šalis ir galėtų trumpam sulaikyti, bet negalėtų išduoti Rusijai – turi būti dvigubas baudžiamumas, atitikmuo turi būti“, – BNS sakė A. Survilienė.

Paprastai kai užsienio valstybė sulaiko asmenį, kurį prašo išduoti kita valstybė, prašančioji išduoti nurodo, pagal kokį Baudžiamojo kodekso straipsnį prašoma išduoti sulaikytąjį. Išduodančioji šalis vertina, ar jos Baudžiamajame kodekse yra numatyta atsakomybė už sulaikytajam inkriminuojamą nusikaltimą, kokia bausmė gresia ir t.t.

Valstybės kaltinimą abiejose Sausio 13-osios bylose palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Paškevičius BNS sakė, kad taip pat neketina vykti į Rusiją.

„Planų tokių nebuvo, bet mums ir taip aišku, kad nereikia vykti į Rusiją. Nėra jokio reikalo ten vykti“, – BNS sakė G. Paškevičius.

Jis tvirtino, kad Rusijos veiksmai Lietuvos pareigūnų atžvilgiu jo nenustebino. Jis prisiminė, kad Rusija kėlė bylas tarnybos sovietų armijoje vengusiems šauktiniams.

„Tokios valstybės nėra, armijos tokios nėra, o jie gąsdino, kad persekios“, – BNS sakė G. Paškevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas priekuliškis

zenonas priekuliškis portretas
Gal priminti, kaip Landsbergis pasiėmęs pistoletą lakstydamas šaukė: "Man reikia kraujo, jeigu Jūs to nepadarysit, tai padarysiu aš". Ginklas buvo iš jo atimtas. Tai kas dabar įvykdė jo užgaidas, savi ar okupantai? Ar abeji? Reikia b.bylą pradėti nuo jo, nes teigiama, kad jis buvo agentas, tai galėjo įvykdyti jo nurodymą tarkim ir okupantas, galėjo ir saviškiai superiniai patriotai? Kol nebus išslaptinti agentai, tiesos ieškojimas bus bergždžias?

Visiškas fiasko

Visiškas fiasko portretas
Iš teisėjų ir prokurorų kalbų, jau dabar aišku, kad bylos baigtis yra nuspręsta iš anksto. "Advokatai" paskirti šioje byloje vaidina tik statistų vaidmenį, kad neva vyksta teisingas ir objektyvus teismas. Kas liečia teisėja Survilienę, tai apie ją plačiai aprašyta laisvame laikraštyje. Manau ji labai "tinka" tokioms "Byloms". Labai skambūs žodžiai, kad Lietuva tai demokratinė ir teisinė valstybė, tai priedanga melui ir terorui, bei kitaminčių persekiojimui. Lietuvoje už savo nuomonę prieš NATO ir eurosojūzą yra nuteista nemažai žmonių. Jų šeimos nariai terorizuojami. Už kitą nuomonę kurpiamos bylos. Lietuvoje teismai ir žodžio laisvę, tai tikra parodija.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Nesu teisininkas,tačiau jaučiu kad ši byla daugeliu atveju neturi tvirto pagrindo ir rimčiau panagrinejus ,subyres. Deduog dieve kokia bus geda
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių