Quantcast

Dėl prezidento prašymo V. Pranckiečiui Seimo valdyboje kilo diskusija

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, prezidento paprašytas sudalyvauti savaitgalį vyksiančiame Varšuvos mūšio minėjime Lenkijoje, susilaukė kritikos Seimo valdyboje.

Penktadienį V. Pranckiečiui deklaravus iniciatyvą vykdyti prezidento prašymą ir dalyvauti mūšio, dar žinomo kaip „stebuklas prie Vyslos“, šimtmečio minėjime, opozicijos atstovas liberalas Jonas Liesys suabejojo, ar V. Pranckiečiui dera keliauti į Lenkiją ir po to 14 dienų praleisti saviizoliacijoje. Parlamentaras priminė, kad ateinančią savaitę vyks svarbus neeilinis posėdis, kuriame bus keliami klausimai bei priimama rezoliucija dėl situacijos Baltarusijoje.

„Vakar po pokalbio su Respublikos prezidentu Gitanu Nausėda... Jis prašo vykti į Lenkiją atstovauti, kadangi šiuo metu Baltarusijos klausimas yra aštriai pakilęs. Rytoj Lenkijoje vyksta ne tik šimtmečio minėjimas „Stebuklas prie Vyslos“, bet atvyksta ir kitų šalių delegacijos: JAV sekretorius Mike'as Pompeo. Tikėtina, kad atvyks Ukrainos prezidentas. Prezidento prašymu, aš tiesiog turėčiau įsipareigoti ir vykti“, – teigė V. Pranckietis, pridurdamas, kad siekiant sumažinti galimybes užsikrėsti COVID-19 būtų keliaujama automobiliais.

„Vykimas būtų automobiliais, tam, kad užtikrintume kuo mažesnį žmonių bendravimą... Tam, kad būtų apsaugoti vykstantys žmonės, tame tarpe ir... aš taip pat esu tik žmogus“, – į valdybos narius kreipdamasis situaciją aiškino V. Pranckietis.  

Tačiau Seimo vadovo detalizuotas planas įspūdžio nepadarė liberalui J. Liesiui. Pasak jo, sudalyvavęs Lenkijoje vyksiančiame renginyje, jis, dėl galiojančios privalomos izoliacijos grįžusiems ir atvykstantiems iš Lenkijos, ko gero negalės dalyvauti antradienį šaukiamoje neeilinėje Seimo Sesijoje.

„Visi žmonės karantinuojasi, tai dabar jūs 14 dienų turėsite grįžęs iš Lenkijos su visa delegacija karantinuotis. Kaip mes dirbsime? Jau antradienį jūs negalėsite posėdžio vesti“, – teigė J. Liesys, pabrėždamas, kad iniciatyva nėra tinkama.

Visi žmonės karantinuojasi, tai dabar jūs 14 dienų turėsite grįžęs iš Lenkijos su visa delegacija karantinuotis. Kaip mes dirbsime?

„Aš manau, kad pirmininkui nereikia ten vykti. Ar to paties darbo negali padaryti ambasadoriai?“, – klausė politikas.

„Jūs visiškai teisus. Aš antradienį posėdžio vesti nebegalėčiau. Tačiau tikiuosi sudalyvauti nuotoliniu būdu (...) Bet valstybės interesas yra labai svarbus“, – į J. Liesio poziciją atsakydamas kalbėjo Seimo vadovas. Be to, jo teigimu, ambasadoriai tokio lygio renginyje prezidento pakeisti negalėtų.

„Kvietimas dalyvauti yra prezidentui. Ambasadorius pakeisti prezidento ten negalės“, – atsakė V. Pranckietis.

Savo ruožtu „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas V. Pranckiečio  rodomą iniciatyvą dalyvauti Lenkijoje vyksiančiame renginyje traktavo kaip „pasiaukojimą“.

„Jeigu pirmininkas aukojasi – tai reikia važiuoti būtinai. Tai labai svarbus dalykas. Nieko nepadarysi. Jei yra prezidento prašymas, aš manau, kad reikia vykti“, - teigė G. Kirkilas.

Valdybai pritarus Seimo vadovą į renginį išleisti, V. Pranckietis padėkojo jos nariams.

Kaip penktadienį skelbė Sveikatos apsaugos ministerija, 14 dienų izoliacija netaikoma išimtiniais atvejais, taikomais tik atvykus iš Lenkijos Respublikos. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, izoliavimasis neprivalomas Lietuvos Respublikos piliečiams, grįžusiems ar atvykusiems iš Lenkijos Respublikos, kai buvo vykstama šiais trimis atvejais – darbo, studijų ar su žemės ūkio veikla susijusiais reikalais. Tokia išimtis numatyta ir iš Lenkijos į Lietuvą atvykusiems Lenkijos Respublikos piliečiams, teisėtai gyvenantiems Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas

kas portretas
ka nori tas ta daro su kolegu pasispardymais ko negyventi kai pinigu yra o gerove sava ne /runkeliams/ bei avinams?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių