Quantcast

Dėl LSDP pirmininko posto varžysis keturi kandidatai

  • Teksto dydis:

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko rinkimuose dalyvaus keturi kandidatai – europarlamentarai Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas, politologas Liutauras Gudžinskas bei Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Šie kandidatai LSDP pirmininko rinkimų komisijai iki nurodyto termino pateikė reikiamus dokumentus, pirmadienį pranešė partija.

Skyriai taip pat kėlė buvusio LSDP pirmininko Gintauto Palucko, Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus, o Socialdemokračių moterų sąjunga – Seimo narės Orintos Leiputės kandidatūras. Minėti politikai atsisakė dalyvauti rinkimuose.

LSDP pirmininką dviejų metų kadencijai renka visi partijos nariai. Pirmasis rinkimų turas planuojamas balandžio 22–25 dienomis.

Socialdemokratų lyderis tiesiogiai bus renkamas trečią kartą. Iki 2017 metų LSDP pirmininkai rinkti suvažiavimuose.

Socialdemokratų partija yra didžiausia Lietuvoje, ji turi daugiau nei 16,5 tūkst. narių. Seime jai atstovauja 13 politikų.

Požiūriai į vidines partijos problemas išsiskiria

Europarlamentaras J. Olekas pripažįsta, kad partija šiuo metu pateko į sudėtingą situaciją, tačiau jis tvirtina, kad atsiliepė į tai, kad jį iškėlė dauguma LSDP skyrių, o šį faktą jis laiko savo patirties įvertinimu.

„Pasirinkimą kandidatuoti lėmė mano bičiulių kreipimasis, kad reikia prisidėti prie partijos atsigavimo, ir mano patirties, mano bendravimo su bičiuliais įvertinimas“,– Eltai savo apsisprendimo motyvus įvardino J. Olekas.

Patirtį, kaip vieną iš savo stiprybių bei esminių kandidatavimo motyvų įvardina ir europarlamentarė V. Blinkevičiūtė.

„Galvoju, kad turiu pakankamai patirties tam, kad suvienyčiau mūsų partiją, tam, kad galėtumėm įgyvendinti visas socialdemokratines vertybes“,– teigė europarlamentarė.

Tuo tarpu politologas L. Gudžinskas akcentuoja, kad LSDP šiuo metu nėra geriausios būklės, tačiau partijos problemas galima išspręsti ne išrinkus stiprų lyderį, o sprendžiant vidines struktūrines problemas. Valios spręsti būtent struktūrines problemas L. Gudžinskas iš favoritais laikomų europarlamentarų pasigenda.

Galvoju, kad turiu pakankamai patirties tam, kad suvienyčiau mūsų partiją, tam, kad galėtumėm įgyvendinti visas socialdemokratines vertybes.

„Sprendimą lėmė tai, kad partija šiuo metu nėra pačios geriausios būklės. Aš matau, kad yra tam tikri klausimai, kurie nebuvo sprendžiami. Nors šiaip jau vyrauja ta nuomonė, kad partijai galbūt pakaktų kažkokio stipraus ir aiškaus lyderio. Mano įsitikinimu, partija turi atlikti vidinę pertvarką, kad vėliau galėtų sėkmingai varžytis rinkimuose“,– tvirtino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas.

Pirmuoju pavaduotoju skirtų M. Sinkevičių

L. Gudžinskas nemano, kad partijoje yra problemų su atsinaujinimu, jaunų lyderių auginimu. Jis akcentuoja, kad G. Paluckas, vadovavęs partijai 4 metus, buvo jaunosios kartos atstovas, o vienas iš partijos lyderių, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius taip pat yra panašaus amžiaus. Tačiau politologas pažymi, kad atsinaujinimas savaime nėra vertingas, jeigu partijoje neįvyksta struktūriniai pokyčiai.

„Tas pats atsinaujinimas, jeigu pakeičiami asmenys, atsišviežinimas, tai jis nelabai ko yra vertas. Mes gyvenam pagal tokį statutą, kuris buvo priimtas 2001 metais (...), jis leidžia dominuoti partijos elitui, suteikiant mažiau šansų paprastiems nariams“,– kalbėjo L. Gudžinskas.

J. Olekas taip pat nemano, kad partijoje yra problemų su atsinaujinimu, nes buvo suteiktas šansas vadovauti G. Paluckui. Europarlamentaro nuomone, vien jaunystės neužtenka, todėl jis sieks balanso tarp jauno amžiaus ir politinės patirties, pirmuoju partijos pavaduotoju paskirdamas būtent M. Sinkevičių.

„Pamatėm, kad tos jaunystės neužtenka. Reikia suderinti jaunystę ir patirtį ir einam, galima sakyti, duetu. Mano pirmasis pavaduotojas bus M. Sinkevičius ir mes pabandysim sujungti patirtį su jaunyste“,– teigė J. Olekas.

Jam pritaria ir kita europarlamentarė V. Blinkevičiūtė, teigianti, kad jaunimui ir patyrusiems politikams reikia veikti išvien.

„Aš manau, kad patirtis ir jaunystė turi būti kartu, kaip sinergija. Manau, kad kiekvienam kolektyve, o juo labiau partijoje, ir patyrę žmonės, ir jaunimas, kuriems politika dar vis nenukarpė sparnų, veiktų kartu. Tikrai galvoju, kad visą laiką sugebėdavau rasti bendrą kalbą su jaunais žmonėmis“,– teigė V. Blinkevičiūtė.

Pasigenda favoritų valios spręsti vidines partijos problemas

Būtent susikalbėjimo tarp partijos elito ir eilinių partijos narių pasigenda V. Blinkevičiūtė. Tačiau ji pažymi, kad apie partijos statuto pokyčius svarstytų tik po pergalės pirmininko rinkimuose.

„Matau čia didžiausią trūkumą, kad ne visą laiką vien partijos elitas susėdęs nuspręstų visus klausimus, kurie rūpi mūsų partijos bičiuliams ir visiems Lietuvos žmonėms. Atvirumą ir diskusijas matau kaip vieną iš mūsų prioritetų“,– kalbėjo europarlamentarė.

Savo ruožtu L. Gudžinskas būtent valios keisti struktūrą ir partijos statutą pasigenda iš favoritų. Kaip vieną iš gerųjų pavyzdžių jis patelkia LSDP konkurentų Tėvynės sąjungo-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) įgyvendintus pokyčius.

„Turime žengti pirmyn, kad apskritai neatsiliktumėm tose lenktynėse. Turim sekti, kad ir tos pačios TS-LKD pavyzdžiu – ten prieš kurį laiką jie atnaujino vidines taisykles“,– teigė L. Gudžinskas.

Tačiau iš kandidatų seniausiai LSDP nariu esantis J. Olekas mano, kad partijai reikia ne tik atsinaujinimo, bet ir grįžimo prie seniau galiojusių partijos tradicijų. Kaip vieną iš pavyzdžių jis pateikia partijoje, pasak jo, galiojusią tvarką, kai kandidatų į Seimą sąrašai buvo reitinguojami visų partijos narių.

„Iš vienos pusės reikalingas atsinaujinimas, iš kitos sugrįžimas prie to, ką mes turėjome. Mes gi darydavom aljansus rinkimuose su profesinėmis sąjungomis. 2012 m. sąrašai į Seimą buvo reitinguoti visų partijos bičiulių. Reikia sugrįžti prie to visuotinio reitingavimo“, – tvirtino europarlamentaras.

ELTA primena, kad kandidatus į LSDP pirmininko postą iki kovo 28 d. galėjo kelti visi partijos skyriai. J. Oleko kandidatūrą pasiūlė 22, o V. Blinkevičiūtės – 13 partijos skyrių. V. Mitrofanovą pasiūlė 1 skyrius, o L. Gudžinskas išsikėlė pats.

Partijos skyriai taip pat kėlė buvusio LSDP pirmininko G. Palucko, Jonavos mero M. Sinkevičiaus, o Socialdemokračių moterų sąjunga – Seimo narės Orintos Leiputės kandidatūras. Tačiau šie politikai LSDP pirmininko rinkimuose dalyvauti atsisakė.

LSDP pirmininką dvejų metų kadencijai renka visi partijos nariai. Pirmasis rinkimų turas vyks balandžio 22–25 dienomis. Jis tiesiogiai bus renkamas trečią kartą. Iki 2017 m. LSDP pirmininkai buvo renkami suvažiavimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinkevyciuce...pakelus

Blinkevyciuce...pakelus portretas
smakra y dangu ziuri ,kad triju pagurkliu uzsiaugintu Briusely --nesimatytu..

onute

onute portretas
tie du su pagurkliais tai lietuvos išperos vagys aferiugos ir bendrai turi but uždraustos komunistu partijos lietuvoje tai susirinke niekšelei tese SSSR veikla lietuvoje TIKRI GNYDOS

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Lietuvos nelaimė
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių