Quantcast

Dėl Jeruzalės klausimo S. Skvernelis palaikys Izraelį ir JAV, G. Nausėda – ES

Antradienį Delfi TV rengtuose kandidatų į prezidentus debatuose premjeras Saulius Skvernelis patikino, kad jo pozicija dėl Izraelio sostinės perkėlimo į Jeruzalę išlieka ta pati.


Tuo metu ekonomistas Gitanas Nausėda klausė ministro pirmininko, kuris iš šalies pareigūnų įgaliotas formuoti užsienio politiką - jis ar prezidentė?

Pasak S. Skvernelio, Jeruzalės klausime jis ir toliau palaiko strateginio partnerio - Jungtinių Amerikos Valstijų - poziciją.

„Esu už dviejų valstybių sprendimą, kalbant apie Izraelį ir Palestiną, tačiau pamatinė situacija yra užsitęsusi - nevykstančios derybos arba nesugebėjimas išeiti iš situacijos. (...) Manau, kad laikomasi pagrindinių tarptautinių teisės principų. Galėtume padiskutuoti dėl Golano aukštumų, bet šiuo atveju, kada būtų kalbama apie Jeruzalės klausimą, paremčiau mūsų strateginį partnerį“, - kalbėjo premjeras.

Tiesa, tarptautinė teisė Izraelio ir Palestinos santykyje yra opesnis klausimas, nei mano premjeras. Pavyzdžiui, abi konfliktavusios pusės, Jungtinių Tautų teigimu, 2015-aisiais pažeidė žmonių teises ir tarptautinę teisę. Taip pat Izraelis tarptautinę teisę pažeidė 2017-aisiais, kuomet inicijavo 600 namų statybas okupuotame Rytų Jeruzalės krašte - Palestinos žemėse.

G. Nausėda teigia palaikantis oficialią Europos Sąjungos poziciją, nurodančią, kad vienintelis būdas užtikrinti taiką - dviejų valstybių įkūrimas su bendra sostine Jeruzalėje.

„Palaikau ES poziciją Jeruzalės klausimu. Manau, šis klausimas buvo pernelyg skubotai pateiktas (JAV vadovo. - ELTA) Donaldo Trumpo, net ne visiškai suderinus su valstybės aparatu. Tai tikrai nesumažins įtampos šiame labai karštame taške“, - sakė kandidatas į prezidentus.

Jis taip pat papriekaištavo premjerui dėl jo pasisakymų užsienio politikos klausimais.

„Dabar aš, tiesą sakant, matau ir tam tikrą koliziją, kurią sukūrėte, gerbiamas premjere, jūs pats pasisakydamas palankiai Jeruzalės pripažinimo kaip sostinės klausimu. Ir įnešdamas koliziją su prezidentės pozicija, kuri buvo išsakyta ir patvirtinta gerokai anksčiau, ir šiandien stebint Lietuvą iš išorės, tiesą sakant, nebeaišku, kuri ta užsienio politika yra tikroji. Ar pono Sauliaus Skvernelio pozicija, kuris nėra šiuo metu įgaliotas formuoti politiką, ar vis dėlto prezidentės pozicija yra šiuo metu galiojanti Lietuvos Respublikos užsienio politikos pozicija?“ - klausė G. Nausėda.

Į šią pastabą sureagavęs S. Skvernelis patikino, kad poziciją išsakė kaip kandidatas į prezidentus, o ne dabartinis Vyriausybės vadovas.
 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kkkl

Kkkl portretas
Kada jūs pradėsite Lietuvos reikalus spręsti iškrypėliai jus

...

... portretas
Kažkada žydai supirko palestiniečių žemes (ten dabar jiems vietos nebeliko), papirko Egipto vadus (velniava dabar te vyksta), dabar nusitaikė į Lietuvą... - jei nepalaikom palestiniečių, tai kaip galim rusams dėl Krymo priekaištaut?

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Veryga galėtų jam ligi rinkimų pabaigos išrašyti nedarbingumo lapelį,tai būtų bent kuo pasiteisinti,kad nepapuolė į antrąjį rinkimų turą.Jis mat mano,kad Izraelio įtaka pasaulyje tokia pat didžiulė,kaip Lietuvos ES.Deja ir ukrainiečiai galvoja taip pat,kaip šis milicnykas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių