Quantcast

Dėl baudos konservatoriui už komunistinės simbolikos platinimą – kreipimasis į policiją

Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė kreipėsi į policiją dėl konservatoriui, Širvintų rajono tarybos nariui Virginijui Sarpauskui paskirtos 150 eurų baudos už komunistinės simbolikos platinimą ir demonstravimą.

P. Kuzmickienė akcentuoja, kad situacija, kai V. Sarpauskui priskiriama bauda už paminklų nuotraukų su sovietine simbolika pasidalijimą feisbuke, nors šis kritikavo neišmontuotus nuo paminklo Sovietų Sąjungos simbolius, verčia sunerimti mat, anot jos, ir pareigūnai tampa propagandos aukomis.

„Baudą vertinčiau kaip didelį nesusipratimą. (...) Sarpausko veiksmas buvo labai aiškiai pasakyti, kad vis dėlto sovietinių ženklų galėtų nelikti ir Širvintų rajone, kaip ir kitose savivaldybėse. Man atrodo, kad policijos veiksmas buvo atliktas greičiausiai neįsigilinant, o tai yra žalinga. Akivaizdu, kad kodekso straipsnis buvo pritaikytas nejaučiant konteksto arba nenorint jo jausti. Kitas dalykas, panašu, jog pati policija papuolė į propagandos pinkles“, – Eltai teigė P. Kuzmickienė.

Panašu, jog pati policija papuolė į propagandos pinkles.

Tarybos narys balandžio pabaigoje feisbuke viešai pasipiktino Širvintų rajono savivaldybės valdančiųjų veiksmais dėl pozicijos apie sovietinių simbolių naudojimą, kritikavo tai, kad Sovietų Sąjungos simboliai kūjis ir pjautuvas, raudona žvaigždė vis dar neišmontuoti nuo paminklo Širvintų rajone. Visgi už įraše socialiniuose tinkluose paskelbtas nuotraukas V. Sarpauskui buvo priskirta 150 eurų bauda, neva jis platina ir demonstruoja komunistinę simboliką.

Tačiau P. Kuzmickienė savo kreipimesi į policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą nurodo, kad šie V. Sarpausko veiksmai nepažeidžia administracinių nusižengimų kodekso.

„Verta pastebėti, kad didelis visuomenės lūkestis buvo ir tebėra išvalyti likusius sovietinius reliktus, netoleruoti to laikmečio ženklų, kurie vis dar demonstruojami gegužės 9-ąją ar kitomis dienomis. Noriu pastebėti, kad iki šiol policijos pareigūnai užtikrinantys viešąją tvarką puikiai gebėjo užkardyti tokių ženklų propagavimą bei skubiai reagavo į provokacijas“, – rašte policijai, kurį gavo ELTA, nurodo parlamentarė.

„Lietuvos policijoje dirba kompetentingi, savo darbą išmanantys pareigūnai, tačiau šis incidentas verčia sunerimti, nes pareigūnai tampa propagandos aukomis. Vertinga atkreipti dėmesį į policijos darbuotojų rengimą bei mokymą, kad kiekvienas jų gebėtų ir galėtų atpažinti propagandą. Norėtųsi, kad ir regionuose, nepaisant merų veiksmų, policija išliktų nepriklausoma tarnyba, gebėtų kritiškai vertinti tokio pobūdžio informaciją bei ją analizuotų remiantis LR įstatymais“, – nurodo ji.

Kaip portalas delfi.lt skelbė anksčiau, Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvoje kilo diskusija, ką daryti su sovietų karius pagerbiančiais paminklais, tačiau Širvintose šiuo klausimu buvo susiklosčiusi neįprasta situacija. Žiniasklaida tuomet skelbė, kad sovietiniai simboliai nuo paminklų buvo nuimti, perdažyti ir grąžinti atgal. Dėmesį į šią situaciją atkreipė ir V. Sarpauskas, paskelbęs atšviežintų sovietinių paminklų nuotraukas, prie kurių buvo paskelbtas ilgas įrašas, kuriame politikas detaliai išdėstė, kaip sovietinių paminklų klausimą bandė kelti Širvintų rajono taryboje.

Visame politiko feisbuko įraše netrūksta kritikos dėl to, kad Sovietų Sąjungos simboliai kūjis ir pjautuvas, raudona žvaigždė vis dar neišmontuoti. Nepaisant to, politikas sulaukė policijos dėmesio. Kaip V. Sarpauskas sakė delfi.lt, jis gavo kvietimą apsilankyti komisariate. Anot politiko, pareigūnai informavo, kad jis kaltinamas tarybinių simbolių skelbimu.

Iš delfi.lt turimo administracinio nusižengimo registro išrašo matyti, kad V. Sarpauskas baudą gavo dėl nuotraukų, „kuriose matoma atvaizduota komunistinė simbolika – penkiakampė žvaigždė su kūju ir pjautuvu“. Vilniaus apskrities VPK Širvintų rajono komisariato tyrėjas nustatė, kad tokiu būdu V. Sarpauskas įvykdė administracinį nusižengimą, jam skirta 150 eurų bauda. Politikas delfi.lt teigė, kad nuotraukas skelbė siekdamas kad sovietiniai simboliai būtų nuimti – tas turėjo būti akivaizdu iš jo įrašo socialiniame tinkle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Garantuotai išsisuks nes konservuotas

Garantuotai išsisuks nes konservuotas portretas
O normaliems žmonėms teismai ir žmogaus teisių atėmimas

idiotų idiotai

idiotų idiotai portretas
komunistinius simbolius draudžia. O pačius komunistus, kolaborantus, kaip šūdą ant šakių į prezidentus. Pagal šituos išako paslėpsnius reikia vilko šešėlį uždrausti. Mat jis o ne vilkas avis pjauna.

Perėjo

Perėjo portretas
kelią poniai merei...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių