Quantcast

Davose sukurtoje koalicijoje gintis nuo Rusijos agresijos – ir Pasaulio lietuvių bendruomenė

Pasaulio ekonomikos forume Davose kelių pasaulio bendruomenių lyderiai paskelbė apie Pasaulinės Vidurio ir Rytų Europos koalicijos (Council of Central and East-European Communities, CEEC) sukūrimą. Koalicijos steigėjai – Pasaulio estų taryba, Pasaulio lietuvių bendruomenė, Pasaulio ukrainiečių kongresas, Pasaulio laisvųjų latvių federacija ir Pasaulio lenkų taryba.

Kartu šios organizacijos atstovauja daugiau kaip 50 mln. žmonių, gyvenančių daugiau kaip 65 pasaulio šalyse. Šiandien pagrindinis CEEC prioritetas yra savo šalių ir bendruomenių visame pasaulyje gynimas nuo vis stiprėjančios Rusijos agresijos.

„Esame sukrėsti ir pasibaisėję Rusijos pajėgų įvykdytais žiaurumais Bučoje, Mariupolyje ir visoje Ukrainoje. Mūsų tikslas – remti Ukrainos gebėjimą apsaugoti savo suverenumą ir teritorinį vientisumą ir pasipriešinti brutaliam ir neišprovokuotam Rusijos puolimui.

Esame sukrėsti ir pasibaisėję Rusijos pajėgų įvykdytais žiaurumais Bučoje, Mariupolyje ir visoje Ukrainoje.

Tai, kas vyksta Ukrainoje, gali nutikti bet kur regione. Visos kaimyninės šalys su Rusija šiandien jaučia grėsmę. Rusijos karui nėra jokio pateisinimo ar provokacijos. Tai ne kas kita kaip tiesioginis iššūkis taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai, nustatytai nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Šis Rusijos puolimas grasina sugrąžinti mus į dešimtmečius trunkančius karus, panašius į tuos, kurie siaubė Europą XX amžiuje“, – rašoma bendrame CEEC vadovų pareiškime.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkės Dalios Henkės teigimu, tik palaikydami vieni kitus ir bendradarbiaudami būsime pasiruošę viskam. Lietuvos diaspora prieš 1990 metus gynė bei ateityje gins pilietiškai ir susitelkusi savo tėvynę.

CEEC toliau kurs savo koaliciją ir kvies prie jos prisijungti panašiai mąstančias pasaulio bendruomenes.

Taip pat CEEC beveik vienbalsiai pritarė 2022 m. kovo 2 d. priimtai JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijai, kurioje reikalaujama, kad Rusijos Federacija nedelsiant nutrauktų invaziją į Ukrainą ir išvestų visas savo karines pajėgas iš šios šalies.


Šiame straipsnyje: DavosasPasaulio lietuvių bendruomenėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių