Quantcast

Estijos prezidentas: turime būti pasirengę Baltarusijai taikyti naujus ribojimus

Vilniuje viešintis Estijos prezidentas Alaras Karisas teigia, jog stebint Baltarusijos hibridines atakas prieš kaimynes išnaudojant migraciją, Europa turi būti pasirengusi taikyti Minskui naujus ribojimus.

„Hibridinius išpuolius Baltarusijos ir Europos Sąjungos pasienyje, kuriuose pažeidžiami trečiųjų šalių piliečiai išnaudojami neteisėtam sienos kirtimui organizuoti, reikia vieningai pasmerkti“, – trečiadienį bendroje prezidentų spaudos konferencijoje sakė A. Karisas.

„Baltarusija turi nutraukti tokią veiklą, nes toks Baltarusijos elgesys kelia grėsmę regiono saugumui. Tai – labai šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas, turime būti pasirengę Baltarusijai taikyti naujus ribojimus“, – pridūrė jis.

Estijos prezidentas teigė giriantis Lietuvą valdant migrantų krizę. Jis pabrėžė, kad Vilnius ir Talinas yra strateginiai partneriai tiek NATO, Europos Sąjungoje, todėl problemas, su kuriomis susiduria viena ar kita šalis, aukščiausiu lygiu svarbu kelti kartu.

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį pasmerkė Baltarusijos „hibridines atakas“ išnaudojant migraciją politiniams tikslams bei pareiškė, jog į tai bus reaguojama skubiai imantis „tolesnių ribojimo priemonių“ prieš juridinius ir fizinius asmenis.

Be papildomų sankcijų Minsko režimo pareigūnams Lietuva taip pat siekia, kad ES neįsileistų avialinijų, kurios skraido į Minską ir ten veža migrantus, vėliau bandančius neteisėtai pereiti Lietuvos, Latvijos ar Lenkijos sieną.

Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje pastaraisiais mėnesiais labai padaugėjo nelegalių migrantų, bandančių iš Baltarusijos patekti į Bendriją. ES kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie bloko sienų, nes ši esą organizuoja užsieniečių atvykimą į savo šalį, o paskui juos stumia nelegaliai kirsti bloko sieną.

Spalio 11-ąją inauguruotas Estijos vadovas susitikimo su su G. Nausėda metu taip pat aptarė gynybos, regioninio saugumo, Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo ir nelegalios migracijos klausimus, kovą su pandemija ir priemones jos ekonominiams padariniams įveikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių