Quantcast

N. Grunskienė netiki, kad informacija dėl K. Bartoševičiaus būtų nutekėjusi iš prokurorų

  • Teksto dydis:

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė sako netikinti, kad informacija apie buvusio Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo būtų nutekėjusi iš prokuratūros.

„Aš pasitikiu prokurorais. Aš netikiu, kad nutekėjo informacija iš prokuratūros“, – per Darbo partijos frakcijos posėdį antradienį sakė N. Grunskienė.

Opozicinė Seimo Darbo partijos frakcija pasikvietė generalinę prokurorę atsakyti į klausimus dėl seksualinių nusikaltimų prieš vaikus.

Parlamentarai N. Grunskienei taip pat uždavė klausimus, kokiomis aplinkybėmis ji informavo apie tyrimą Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytė-Nielsen, aiškindamiesi, ar informacija netikėtai mandato atsisakiusiam k. Bartoševičiui nebuvo nutekinta.

Sakė pavardės iš karto neįvardijusi

Generalinė prokurorė sakė su parlamento vadove susitikusi sausio 20 dieną, penktadienį, nes norėjo sužinoti, ar gali būti šaukiama neeilinė sesija, nes tokių svarstymų viešojoje erdvėje buvo.

Pasak N. Grunskienės, parlamento vadovė atsakė, kad neeilinės sesijos nebus, tuomet ji pranešė, kad ji pirmadienį kreipsis dėl Seimo nario neliečiamybės panaikinimo.

„Seimo pirmininkė pasakė, kad nebus neeilinės seimo sesijos ir aš pasakiau, kad prašysiu sušaukti neeilinę sesiją, o ikiteisminis tyrimas tokioje stadijoje, kai Seimo nariui reikia įteikti pranešimą apie įtarimą. (...) Aš ją informavau, kad pirmadienį pateksiu prašymą, prašydama sušaukti neeilinę sesiją, kurios metu prašysiu, kad vienam Seimo nariui būtų panaikinta neliečiamybė“, – kalbėjo prokurorė.

Aš pasitikiu prokurorais. Aš netikiu, kad nutekėjo informacija iš prokuratūros.

„Todėl pirmadienį buvo parašytas raštas, laikantis konfidencialumo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, ir pagal kuriuos kodekso straipsnius“, – sakė N. Grunskienė.

Vėliau komentuodama žurnalistams generalinė prokurorė teigė, jog per pirmąjį susitikimą sausio 20 dieną su Seimo pirmininke ji informavo, kad kreipsis į Seimą dėl parlamentaro teisinės neliečiamybės panaikinimo, bet neįvardino pavardės – tik Baudžiamojo kodekso straipsnius.

„Sausio 20 dieną susitikime su Seimo pirmininke nei pavardės, nei kokiai frakcijai ar partijai priklauso šis asmuo, nebuvo. Buvo nurodyta, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas ir pagal kokius straipsnius“, – sakė prokurorė.

Pasak jos, parlamentaro pavardė buvo įvardyta tik paskelbus, kad jis atsisako Seimo nario mandato, kuomet parlamento vadovė jai paskambino paklausti, ar tai tas pats asmuo, dėl kurio neliečiamybės panaikinimo ji norėjo kreiptis.

Generalinė prokurorė taip pat patvirtino, kad prokuratūra K. Bartoševičiui apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą iki įtarimų pateikimo neinformavo, į nuo lapkričio vidurio atliekamo ikiteisminio tyrimo veiksmus jis nebuvo kviečiamas.

N. Grunskienė teigė, jog šiuo metu nukentėjusių asmenų skaičius ikiteisminiame tyrime lieka nepasikeitęs – keturi.

L. Balandžio / BNS nuotr.

A. Mazuronis: atsakys prokurorai arba Seimo tyrimas

Opozicija yra surinkusi parašus pradėti parlamentinė tyrimą, ar informacija apie buvusio Seimo nario K. Bartoševičiaus atžvilgiu atliekamą tyrimą dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo nebuvo nutekinta.

Generalinė prokuratūra sausio 23 dieną, pirmadienį, pranešė, jog N. Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K. Bartoševičiaus teises klausimą.

Prokuratūros pranešimas paskelbtas porą valandų po to, kai K. Bartoševičius patvirtino atsisakantis Seimo nario mandato, bet šį žingsnį aiškino asmeninėmis priežastimis.

Prokuratūra K. Bartoševičiui praėjusią savaitę pareiškė įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, įvykdyti jam esant Seimo nariu.

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija praėjusį penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą siekiant išsiaiškinti, kas galėjo nutekinti K. Bartoševičiui informaciją apie jo atžvilgiu vykdomą tyrimą.

Pasak N. Grunskienės, prokuratūra sprendimą turi priimti per dešimt dienų, o ji negalinti pasakyti, kaip elgsis prašymą nagrinėjantis prokuroras: priims sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą arba atsisakys jį pradėti.

Iš kažkur tikrai nutekėjo, o kas, kur, kaip, kada, atsakys arba prokuratūra, arba laikinoji tyrimo komisija.

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis po frakcijos posėdžio teigė, jog akivaizdu, kad informacija nutekėjo, o prokurorės įvardintų Baudžiamojo kodekso užteko, „kad valdančiosios daugumo atstovai išsiaiškintų, kam tokie straipsniai gali būti taikomi“.

„Akivaizdu, kad informacija nutekėjo, ir iš prokurorės pasisakymo supratau, kad ji situaciją mato panašiai, prokuratūra dabar gavę kreipimąsi aiškinasi. Iš kažkur tikrai nutekėjo, o kas, kur, kaip, kada, atsakys arba prokuratūra, arba laikinoji tyrimo komisija“, – sakė A. Mazuronis.

„Aš tikiu, kad jei generalinė prokurorė pasakė straipsnius, kuriuos ji minėjo, valdančiojoj daugumoj yra pakankamai žmonių, gebančių skaičiuot, strateguot ir atlikinėt savo ikiteisminius tyrimus ir labai greit išsiaiškint, kam kokie straipsniai gali būt taikomi“, – kalbėjo „darbiečių“ vadovas.

Ikiteisminiai tyrimai trumpėja

Susitikime su frakcija generalinė prokurorė taip pat pateikė duomenis dėl seksualinio pobūdžio nusikalstamų veikų prieš vaikus, atliekamų ikiteisminių tyrimų trukmės ir pan.

„Atsakant į klausimą, kiek buvo pradėta ikiteisminių tyrimų dėl seksualinio vaikų išnaudojimo – 2020 metais tokių buvo 172 ikiteisminiai tyrimais, 2021 metais – 223 ikiteisminiai tyrimai ir 2022 metais – 199 ikiteisminiai tyrimai“, – per posėdį sakė N. Grunskienė.

Generalinė prokurorė Darbo partijos frakcijai teigė, kad ikiteisminiai tyrimai dėl seksualinio išnaudojimo prieš vaikus trumpėja, nors maždaug pusė jų trunka ilgiau nei pusmetį.

„Vidutinė ikiteisminių tyrimų trukmė dėl seksualinio vaikų išnaudojimo 2020 metais vidutiniškai buvo 267 kalendorinės dienos, 2021 metais – 245 kalendorinės dienos, 2022 metais – 197 kalendorinės dienos. Šių ikiteisminių tyrimų, baigtų iki šešių mėnesių, dalis sudaro 54,8 proc. visų šios kategorijos ikiteisminių tyrimų“, – informavo N. Grunskienė.

Pasak jos, ilgesnę seksualinių nusikaltimų prieš vaikus tyrimų trukmę lemia skiriami ekspertiniai medicininiai, psichologiniai, psichiatriniai tyrimai.

Prokurorė informavo, kad iš viso 2022 metais dėl vaikų seksualinio išnaudojimo užregistruotos 247 nusikalstamos veikos, ištirtos 343 nusikalstamos veikos, nutrauktas tyrimas dėl 139 veikų. N. Grunskienė pabrėžė, kad šie duomenys – apie nusikalstamas veikas, o ne ikiteisminius tyrimus.

Generalinė prokurorė taip pat pristatė, kad 2020 metais teismui buvo perduota 110 bylų dėl 272 nusikalstamų veikų, teismui perduoti 122 asmenys, nutraukti 107 ikiteisminiai tyrimai. 2021 metais teismui buvo perduotos 127 bylos dėl 260 nusikalstamų veikų, perduoti 146 asmenys, 96 ikiteisminiai tyrimai nutraukti.

2022 metais į teismą buvo perduotos 95 bylos dėl 204 nusikalstamų veikų, iš viso buvo užregistruotos 247 nusikalstamos veikos, nuo kurių nukentėjo 236 vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

;

; portretas
kas kad netiki? bet nutekėjo

Reiškia

Reiškia  portretas
galimai perspejo,kad "pasiliuosuotų" bendrapartiečiai ar "faktinė" bendrapartietė

>>>Kastracija \\\\\.../////

>>>Kastracija  \\\\\...///// portretas
>Pasodinoas,pedofilas Čekanavičius,kuris toli nuo aukštų kėdžių.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių