Quantcast

D. Žalimas: diplomatiniai santykiai su Baltarusija gali ilgainiui pažemėti

Lietuvai atsisakant pripažinti Aliaksandrą Lukašenką Baltarusijos prezidentu, diplomatiniai santykiai ilgainiui gali tapti žemesio lygio, tačiau šie klausimai yra labiau politikos, o ne teisės dalykas, sako Konstitucinio Teismo pirmininkas, Mykolo Romerio teisės profesorius Dainius Žalimas.

„Pripažinimas yra visų pirma politikos, o ne teisės klausimas. Nepripažįstant asmens teisėtu valstybės vadovu, būtų logiška nepripažinti ir jo aktų, įskaitant ir pareigūnų skyrimus“, – BNS sakė D. Žalimas.

„Tai yra pačios Lietuvos apsisprendimas, bet dažnai taikoma praktika, kad kai nepripažįstama vyriausybė arba šalies vadovas, tai diplomatiniai santykiai ilgainiui pažemėja“, – teigė teisininkas.

Anot D. Žalimo, nepripažinimas ir santykių palaikymo lygis yra politinio apsisprendimo reikalas, o realybėje pasaulyje yra daug valstybių su nedemokratiškai suformuotomis vyriausybėmis, su kuriomis yra palaikomi santykiai.

„Diplomatinė praktika žino įvairių sprendimų, nuo tam tikro atstovavimo pažeminimo iki situacijos įšaldymo tam tikram laikui“, – teigė jis.

Autoritarinis Baltarusijos vadovas A. Lukašenka trečiadienį per iš anksto neskelbtą ceremoniją Minske prisaikdintas prezidentu dar vienai kadencijai.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda netrukus po to pareiškė, kad Lietuva nepripažįsta A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu.

G. Nausėdos teigimu, rugpjūčio 9 dieną vykę rinkimai Baltarusijoje nebuvo laisvi, sąžiningi ir demokratiški, ir „nei slaptos, nei pompastiškos ceremonijos šio nenuginčijamo fakto nenuneigs ir legitimumo iliuzijos nesukurs“.

„Pasisakome už naujus demokratinius prezidento rinkimus dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams“, – sakė G. Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Re

Re portretas
Prarado legitimumą - tai faktas. Represiniam režimui Baltarusijoje artėja galas.

kam

kam portretas
tos tavo tuscios kalbos o kur buvai anksciau? tuomet ir derejo patart negi esi ne zmogus o koks biorobtas ir tusciai kalbi juk pats matai kas prikiso prie viso to liezuvi nuo ko darosi jau koktu kai komsorgas su baloneliu ir visa pridurku armija verzesi i svetima valstybe kur jokie euroturgelio istatymai ngalioja ir siandien jei nori buti zmogumi padek NVenskienei patekt i seima nes jus pazeidziat konstitucija ir tarnaujate velniai zino kam bet ne tautai o ji nepamirs geru ir blogu darbu?...

Pirma darote

Pirma darote portretas
paskui galvojate? Juk ir su Rusija patys sugadinote.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių