Quantcast

Seime – skandalas: moterims tautos atstovybėje užčiaupė burnas

Istorinė, pirmoji plenarinė diskusija moterų teisių klausimais Nepriklausomoje Lietuvoje, Pasaulio moterų politikos lyderių suvažiavimo išvakarėse, virto skandalu.

Diskusija nukelta vėlesniam laikui, nes Tarptautinę šeimos dieną esą netinka kalbėti apie moterų teises. Jungtinių Tautų komiteto prieš visų formų diskriminaciją prieš moteris vadovei prof. Daliai Leinartei neleista pasisakyti Seime.

Toks sprendimas ypač papiktino socialdemokratus. Valdančioji dauguma kaltinta moterų diskriminacija.

„Ar nuo šiol šeimas Lietuvoje sudaro tik vyrai? Ar smurtas prieš moteris nėra viena skaudžiausių šeimos problemų?,“ - klausia socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

„Šiandien Seimas neleido įvykti pirmajai, istorinei, diskusijai moterų teisių klausimais Pasaulinės moterų lyderių suvažiavimo išvakarėse (...) Išjungti moteris ir jas ignoruoti yra nežmogiška ir nekrikščioniška. Norėčiau visus pakviesti pasiklausyti Dalios Leinartės, Jungtinių Tautų Teisės komiteto pirmininkės pranešimo į Konstitucijos salę. Kaip sužinojome, valdantieji kolegos neleidžia mums naudotis šia sale, tai kviečiame susirinkti hole priešais Seimo Pirmininko duris“, - kvietė parlamentarus į diskusiją apie moterų teises D. Šakalienė.

Tuo tarpu Valstiečių ir žaliųjų frakcijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad socialdemokratės kaltinimai yra nepagrįsti ir neprieštaravo, kad diskusija įvyktų Seimo Konstitucijos salėje.

„Norėčiau, kad nebūtų skleidžiamas melas. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga sutiko, kad Konstitucijos salėje būtų kalbama apie tas (moterų teisių. - ELTA) problemas. Jūs sakote netiesą“, - atkirto socialdemokratei R. Karbauskis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis palaikė D. Šakalienę.

„Aš norėjau reaguoti iš tikrųjų ir padėkoti gerbiamam Ramūnui Karbauskiui. Gerbiamos moterys, jums šiandien buvo leista Konstitucijos salėje diskutuoti. Pasidžiaukime tuo leidimu, jis, matyt, seka tą seriją leidimų: leido balsuoti, leido prie vieno stalo sėdėti. Dabar leidžia Konstitucijos salėje pabūti. Ačiū, gerbiamas Ramūnai, moterys, kurios pasitraukė iš salės protestuodamos, siunčia jums nuoširdžiausius linkėjimus“, - sarkastiškai atsakė R. Karbauskiui konservatorius.

Seimo socialdemokratų partijos frakcijos narius stebina, kad socialinį jautrumą deklaravę „valstiečiai“, atėję į valdžią, demonstruoja priešingą poziciją.

Pasak D. Šakalienės, šiandien pirmą kartą Seimas galėjo atvirai pripažinti, kokia prasta yra Lietuvos moterų padėtis - išgirsti aukščiausio lygio Lietuvos ekspertės, pripažintos aukščiausiu tarptautiniu lygiu, pranešimą ir atvirai padiskutuoti, ką darome su smurto prieš moteris epidemija, su moterų diskriminavimu, išnaudojimu, moterų teisių varžymu.

Socialdemokratai palaikė spontaniškai kilusią moterų protesto akciją Seime.


Šiame straipsnyje: Seimasmoterų teisėsdiskusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

pleistras

pleistras portretas
o tai anukas liberalas ar konservas? Skelbiasi konservatoriai - krikscionys demokratai, bet kur tie krikscionys demokratai dingo, ar kas zino nors viena krikscioni demokrata sioje sajungoje? O sita ponia tikrai ne toj vietoj uzsiklijavo

cianidas

cianidas portretas
tegul uzpakali uzsiklijuoja,daugiau naudos bus.Perkune tu zalias,kokiu ozku seime pririnko.

prie ko cia moterys ir sios kiauros vyzos?

prie  ko  cia  moterys  ir  sios  kiauros vyzos? portretas
leisk Karbauski,- lai pliurpia socdemu ---aites ,-ytes ir uzlaizo negyvai konservuota brojleriny anukely
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių