Quantcast

D. Grybauskaitė: Jungtinės Tautos nesusidoroja su laikmečio iššūkiais

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta į Niujorką, kur dalyvaus jubiliejinėje 70-ojoje Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos sesijoje.

Pasak prezidentės, pasaulis kasdien susiduria su naujais iššūkiais – moderniomis terorizmo formomis, pabėgėlių krize, informaciniais ir hibridiniais karais. Tačiau 70 metų gyvuojančios Jungtinės Tautos vis dar negeba atrasti efektyvių būdų, kaip su jais kovoti. Valstybės vadovė pabrėžė, kad pasyvaus stebėjimo laikas Jungtinėms Tautoms jau pasibaigė, todėl atėjo metas atsinaujinti ir aktyviai prisidėti prie taikos procesų įgyvendinimo bei pasaulinių problemų sprendimo.

Generalinėje Asamblėjoje pasaulio lyderiai diskutuos apie terorizmo grėsmę, ekonomikos augimą, moterų teises, ieškos būdų, kaip suvaldyti pasaulį krečiančią pabėgėlių krizę. Pirmą kartą JT istorijoje Generalinės Asamblėjos sesijoje dalyvaus ir Romos katalikų bažnyčios Popiežius Pranciškus.

Kreipdamasi į tarptautinę bendruomenę, prezidentė atkreips pasaulio lyderių dėmesį į vetuojamą teisingumą ir būtinybę keisti JT Saugumo Tarybos darbą nutraukiant veto taikymą genocido, žiaurių nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų atvejais.

Akivaizdus JT Saugumo Tarybos neveiksnumo pavyzdys yra Rytų Ukrainoje numušto orlaivio MH17 tyrimas, kai Rusijai pasinaudojus veto teise buvo atmestas siūlymas įsteigti tarptautinį baudžiamąjį tribunolą. Reaguodami į šiuos įvykius, Lietuvos Prezidentė drauge su Nyderlandų karaliumi Viljamu Aleksanderiu organizuoja aukšto lygio renginį, skirtą teisingumui užtikrinti sprendžiant tarptautinius konfliktus.

Vizito Niujorke metu šalies vadovė susitiks su JAV prezidentu Baracku Obama ir dalyvaus jo organizuojamame aukšto lygio susitikime. Terorizmui įgaunant vis naujų formų, renginyje pasaulio lyderiai ieškos efektyvesnių kovos su terorizmu ir ISIS įrankių.

Šalies vadovė taip pat dalyvaus ir specialiajame JT renginyje, kuriame po 15 metų bus patvirtinta nauja pasaulio darnaus vystymosi darbotvarkė ir 17 tikslų, padėsiančių sukurti geresnį ir saugesnį pasaulį. Pasak prezidentės, labai svarbu, kad nauji tikslai būtų ne popieriniai, o realiai įgyvendinami.

Prezidentės iniciatyva bus atkreiptas pasaulio dėmesys į moterų padėtį Rytų Europoje. Pasaulio moterų lyderių tarybai vadovaujanti šalies vadovė organizuoja aukšto lygio diskusiją apie moterų teises ir jų vaidmenį šiandieninėje visuomenėje. Diskusijos metu Rusijoje kalinamos Ukrainos pilotės Nadios Savčenko sesuo Vira perskaitys savo sesers parašytą specialų laišką. Renginyje dalyvaus buvusi JAV sekretorė Madeleine Albright, Kroatijos ir Gruzijos Prezidentai, Moldovos vicepremjerė, Ukrainos parlamentarės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Xa xa

Xa xa portretas
Grybauskaite tai ta sene is pasakos apie auksine zuvele.Kad tik nereiktu prie suskilusios geldos redalei atsidurti

mikas

mikas portretas
Gal galu gale jungtines tautos uzdarys ta HIDRA...(RUSIJA) i narva...Kiek jie tyciosis is pasaulines demokratijos....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių