Quantcast

D. Grybauskaitė gali pretenduoti į ES naujai kuriamą postą?

Seimo atstovas Europos Sąjungoje Matas Maldeikis teigia, kad be Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkės pozicijos, kadenciją baigianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė gali pretenduoti ir į dar vieną postą.

Pasak M. Maldeikio, neoficialiai kalbama, kad ruošiamasi įkurti EVT pirmininko pavaduotojo pareigybę, kuri būtų atsakinga už euro zonos klausimus ir D. Grybauskaitė esą jai gerai tiktų.

Trečiadienį Užsienio reikalų komiteto posėdyje M. Maldeikis, paklaustas apie prezidentės galimybes užimti aukštą postą Europos Sąjungoje, sakė, kad D. Grybauskaitė turi nemažai pranašumų prieš kitus konkurentus.

"Mūsų prezidentė turi tam tikrus pliusus – tai maža šalis, Rytų Europa ir moteris. Buvo toks neakivaizdinis susitarimas, kuriame iš keturių lyderių du turi būti vyrai ir dvi moterys. Tuo požiūriu ji turi didelius prigimtinius pranašumus. Problema kita – ji taikoma į Europos Vadovų Tarybą. Postas yra visiškai moderatoriaus, kada ieškoma bendro susitarimo tarp graiko, portugalo ir latvio. Ar ji būtų tokia asmenybė, kuri surastų bendrą vardiklį ir sujungtų prie vieno stalo? Jeigu taip, būtų viena iš favoričių", – sakė nuo 2015 metų nuolatinio Seimo atstovo Europos Sąjungoje pareigas einantis M. Maldeikis.

Mūsų prezidentė turi tam tikrus pliusus – tai maža šalis, Rytų Europa ir moteris.

Kartu jis teigia, kad politikos kuluaruose kalbama apie visiškai naujos pareigybės steigimą, kurią užimti D. Grybauskaitė taip pat turėtų dideles galimybes. Pasak M. Maldeikio, tai būtų EVT pirmininko pavaduotojo euro zonai postas.

"Dar vienas postas, kuris aš negirdėjau, kad būtų oficialus – Emanuelis Makronas nori euro zonos finansų posto. Ir yra kalba, kad gali atsirasti EVT pirmininko pavaduotojo pareigybė euro zonai. Ir tada ji (D. Grybauskaitė – ELTA) būtų stipri kandidatė į tą postą. Euro klausimas yra jos "failas", nes ji buvusi eurokomisarė, atsakinga už tai. Kol kas negirdėjau fiziškai, bet nemanau, kad gandai iš niekur neatsiranda, ypač tokie specifiniai", – sakė M. Maldeikis.

Kaip jau buvo skelbta, Lenkijos laikraštis „Rzeczpospolita“ praėjusią savaitę rašė, kad antrąją ir paskutinę kadenciją baigianti Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė laikoma pernelyg didele individualiste, kas veikiausiai niekais paverčia jos šansus kovoje dėl Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko posto.

Kaip neoficialiai sužinojo leidinys, Lenkija nenori D. Grybauskaitės aukštuose ES postuose.

Laikraštis primena, kad Briuselyje tęsiasi užkulisinės derybos dėl kandidatūrų į penkis aukščiausius postus Europos Sąjungoje. Donaldas Tuskas per ES viršūnių susitikimą birželio 20-21 dienomis turi pateikti penkių pavardžių paketą. Kandidatų į EVT pirmininko postą, t. y. į D. Tusko įpėdinius, sąraše yra ir kadenciją baigianti Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė.

„Ji atitinka visus kriterijus, aštuonerius metus yra EVT narė, buvo komisarė, be to, yra moteris, ir dar iš Vidurio ir Rytų Europos. Jeigu būtų viso regiono kandidatė, tai tikriausiai gautų šį postą“, – neoficialiai sakė laikraščiui ES diplomatas.

Kitas šaltinis priduria, kad Grybauskaitė yra individualistė ir nekelia didelio savo kolegų entuziazmo. Anot jo, gal ir būtų pritarta jos kaip regiono atstovės kandidatūrai, bet kol kas tokio pasiūlymo nėra.

„Niekas jos nesiūlo. O Vyšegrado grupė (V4 - Lenkija, Vengrija, Čekija ir Slovakija) yra prieš“, – yra sakęs aukšto rango Vakarų diplomatas.

Teigiama, kad oficialus V4 kandidatas yra socialistas iš Slovakijos Marošas Šefčovičius, EK pirmininko pavaduotojas. Bet neoficialiuose pokalbiuose šių šalių atstovai tik šypsosi ir teigia, jog tai anaiptol nereiškia, kad jie atkakliai gins šią kandidatūrą.

Lietuvos Prezidente D. Grybauskaitė bus iki liepos 12 dienos, tuomet postą perims naujai išrinktas šalies vadovas Gitanas Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O ką, nėra pas jaunų ir

O ką, nėra pas jaunų ir portretas
Gabių žmonių kiek laiko galima senius į visokius postus kaišioti? ATSIBODO tie komunistų laikų nusenę ,, kepures pasikeitę valdininkėliai , tiek seime tiek kitur.

kazin

kazin portretas
ar ji itiks briusion chebrai?...

Italas

Italas portretas
Ten laukia kubilizmo partiniai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių