Quantcast

Buvęs JAV pareigūnas: Lietuva turi įtikinti Vašingtoną nenukreipti dėmesio nuo Ukrainos

Lietuvos politikai turi parodyti Jungtinių Valstijų politikams, kodėl svarbu palaikyti Ukrainą, sako buvęs JAV viceprezidento štabo viršininkas Billas Kristolas (Bilas Kristolas).

„Labai svarbu, kad respublikonai, kurie tradiciškai remia Baltijos šalis, Lietuvą, yra prisirišę prie šių šalių, svarbu, kad centro dešinės politikai, kurie galbūt gali kalbėti su respublikonais, atvyktų į Vašingtoną, Niujorką, Čikagą ir paaiškintų, kodėl taip svarbu palaikyti Ukrainą“, – trečiadienį Vilniuje kalbėjo buvusio JAV viceprezidento Dano Quayle’o (Deno Kveilo) komandoje dirbęs politikas.

„Kai kurie respublikonai Vašingtone pateikia argumentus, kad turėtume sutelkti dėmesį į Aziją, o ne į Europą, todėl labai svarbu atremti šį argumentą ir pasakyti, kad ne, geriausia, ką galime padaryti dėl Azijos, yra nugalėti Vladimirą Putiną“, – pažymėjo jis.

Kai kurie respublikonų partijos nariai, ypač eksprezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) palaikantis sparnas, nepritaria papildomai didelei JAV pagalbai Kyjivui.

Todėl labai svarbu atremti šį argumentą ir pasakyti, kad ne, geriausia, ką galime padaryti dėl Azijos, yra nugalėti Vladimirą Putiną.

Anksčiau pats Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis), kaip partijos lyderis, yra sakęs, kad Ukraina „tuščio čekio“ negaus, bet vėliau tvirtino, kad kaip pirmininkas rems JAV pastangas prieš Rusiją.

B. Kristolas paklaustas apie Vilniuje liepą vykstanti NATO viršūnių susitikimą pažymėjo, jog svarbiausia – Aljanso narių vienybė ir įsipareigojimas padėti Ukrainai laimėti Rusijos sukeltą karą.

„Labai svarbu, kad Vilniuje būtų pasiekta NATO narių vienybė, vienybė su Ukraina ir įsipareigojimas Ukrainai padėti pirmiausia laimėti karą (...), bet taip pat ateityje suteikti realias saugumo garantijas“, – kalbėjo jis.

„Ukrainos atstatymui, tarkime, kad jie sėkmingai užbaigs kontrpuolimą (...), jiems vis tiek reikės saugumo garantijų, nors lengviausias būdas tai padaryti yra visateisė narystė NATO, yra ir kitų būdų ir kitų žingsnių, kaip tai padaryti“, – pažymėjo B. Kristolas.

Ukrainai siekiant NATO narystės, valstybės prezidentas Volodymyras Zelenskis yra sakęs, jog šalis supranta, kad negalės įstoti į NATO vis dar kovodama su Rusija.

„Kai šis karas baigsis ir Ukraina atkurs savo teritorinį vientisumą ir suverenitetą, turime padėti Ukrainai stiprinti karinius pajėgumus (...) demokratijai svarbios patikimos saugumo garantijos“, – žurnalistams parlamente sakė buvęs Laisvosios Europos ir Laisvės radijo prezidentas Jeffrey Gedminas (Džefris Gedminas).

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas yra pažymėjęs, kad liepos mėnesį Lietuvoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime bus nustatyti planai dėl daugiametės paramos programos Ukrainai.

Susitikimo Vilniuje darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui. Siekiant, kad NATO išliktų stipriausiu gynybiniu aljansu, sąjungininkai aptars investavimo į gynybą prioritetus ir poreikius

„Dabar tai yra svarbiausias frontas ir mes turime būti įsipareigoję padaryti jį stipriausiu, koks tik gali būti, kad atgrasytume Rusiją (...) tai, kad susitikimas vyks Vilniuje, bus geras priminimas, kodėl NATO yra tokia svarbi, kodėl Rytų flangas yra toks svarbus“, – kalbėdamas apie Aljanso Rytinį flangą kalbėjo B. Kristolas.


Šiame straipsnyje: Billas KristolasJAV politikaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių