Quantcast

A. Bilotaitė: turime visi būti blaivaus proto ir nesivelti į Baltarusijos žaidimą

  • Teksto dydis:

Minskas toliau į Lietuvą ne tik praleidžia, bet ir stumia nelegalius migrantus. Tam rugpjūčio 17 d. režimas panaudojo dvylika riaušių malšinimo ekipuotę dėvėjusių Baltarusijos pareigūnų, praneša Info diena.

Atsakydama į provokacijas, Lietuva didina pasienio apsaugą. Plačiau apie tai kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Ką Lietuva inicijuoja, ko tikisi ir ko prašo, pirmiausia yra fizinio barjero statybos klausimas. Lietuva jau yra priėmusi sprendimą statyti fizinį barjerą, bet tai tikrai yra didžiulis iššūkis finansine prasme. Suvokiant, kad tai nėra vien tik Lietuvos atsakomybė, tai yra visos Europos Sąjungos klausimas, mes kviečiame ir prašome rasti finansinių galimybių prisidėti ir finansuoti fizinio barjero statybą. Tai yra labai svarbi priemonė, nes be šito komplekso, sienos stebėjimo sistemų, detekcinės sistemos, fizinio barjero mes tikrai negalėsime turėti rimto atsako į tai, ką šiuo metu daro Baltarusijos režimas“, – pasakojo A. Bilotaitė.

„Turiu pasakyti, kad mano sprendimu yra aktyvuotas ir įjungtas jungtinis operacijų stebėjimo mechanizmas, tai yra tai, kad atskirų institucijų žmonės 24 val. stebi situaciją ir priima atitinkamus sprendimus, informuodami apie poreikį pajėgumų ar mūsų atitinkamą reagavimą. Tą situaciją mes monitoriname, stebime ir atitinkamai esame pasiruošę bet kokiems scenarijams, nes mes puikiai suvokiame, kad tikėtis iš šito režimo galima bet ko. Noriu pasakyti, kad mūsų pareigūnai yra profesionalūs“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

„Mes stebime situaciją. Visos institucijos, taip pat ir Prezidentūra, dalyvauja tame procese, nes yra labai svarbu, kad visos institucijos krizės valdyme dalyvautų ir būtų tame pačiame puslapyje, tas ir yra daroma. Todėl koordinavimas, susitelkimas, atitinkamas pajėgų padidinimas atitinkamu ir reikalingu momentu yra mūsų kasdienybė, mes šiuo metu taip gyvename ir tikriausiai dar ilgai gyvensime“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

„Mes stebime situaciją ir pagal tai didiname savo pajėgumus prie sienos. Mes reaguojame. Noriu pasakyti, kad stebėdami situaciją mes darome tam tikrus veiksmus, reaguodami į tai, ką daro Baltarusijos režimas“, – pridūrė ji.

VSAT nuotr.

Anot jos, rugpjūčio 17 d. įvykiai, kai režimas atsiuntė dvylika riaušių malšinimo ekipuotę dėvėjusių Baltarusijos pareigūnų, įrodo, kad Lietuvos pareigūnai reaguoja tinkamai: „Šita situacija kaip tik parodo, kad mūsų pareigūnai labai puikiai reaguoja ir puikiai dirba. Tai, kad bandoma daryti provokacijas, matyt, mums to ir reikia tikėtis. Tikriausiai ateityje tokių atvejų bus dar ne vienas. Ką mes padarėme šiuo atveju, tai mes reagavome pagal visus procesus: sienos įgaliotinio informavimas, ikiteisminio tyrimo pradėjimas, papildomos pajėgos. Aš tikrai nedetalizuosiu, kiek mūsų pareigūnų šiuo metu yra prie sienos, bet noriu patikinti ir visus nuraminti: mes esame pasiruošę, mūsų pareigūnai dirba maksimaliai gerai, jie yra profesionalai, stebime ir suprantame, ką kita pusė daro, atitinkamai reaguojame“.

„Šiuo metu jau kuris laikas yra sustiprinti visi pajėgumai, yra pasitelktos papildomos pajėgos. Reaguojant į antradienio situaciją, buvo priimtas sprendimas, kad dar reikėtų pastiprinti papildomais žmonėmis. Tas ir buvo padaryta. Ir stiprinsime, ir reaguosime kiekvieną kartą tiek, kiek reikės. Pajėgumai yra ir pagal situaciją mes reaguosime ir tikrai neleisime, kad tos provokacijos pavyktų“, – sakė A. Bilotaitė.

Esame pasiruošę bet kokiems scenarijams, nes mes puikiai suvokiame, kad tikėtis iš šito režimo galima bet ko.

Ministrė aptarė ir situaciją, kuomet prie pasienio Baltarusijos pareigūnai surengė „spektaklį“: Valstybės sienos apsaugos (VSAT) paviešintame vaizdo įraše matyti, kaip keturi Baltarusijos paruošti migrantai-provokatoriai įeina į Lietuvos teritoriją, tačiau niekur neskuba. Kaip vėliau paaiškėjo – jie laukė netrukus pasirodysiančių Lietuvos pasieniečių, kad vėliau galėtų papasakoti, kaip juos „mušė“ ir „žalojo“ Lietuvos pareigūnai.

„Kai yra kuriamos pasakos, kaip gali reaguoti į pasakas? Ir reaguoji kaip į pasakas. Manau, kad ši informacija, kai aš informavau, kad Baltarusijos pusėje yra padaryta tokia aikštelė, imituojant, kad tai yra pasienis, bandoma filmuoti tam tikras situacijas, taip kurti įvaizdį, esą Lietuvos pareigūnai imasi kažkokių neteisėtų veiksmų, yra hibridinė ataka ir vienas iš atakos galimų priemonių yra dezinformacijos skleidimas. Tą ir daro Baltarusijos režimas. O komentuoti, reaguoti į tą dezinformaciją, manau, mes neturime, nes tai yra pasakos. Mes turime visi būti blaivaus proto ir nesivelti, neįsitraukti į tą Baltarusijos žaidimą“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

„Mūsų pareigūnai tikrai dirba savo darbą ir toliau jį dirbs tiek, kiek reikės. Šiuo metu mes turime stabilizacijos laikotarpį, kai dedame visas pastangas tam, kad migracijos procedūros paspartėtų, dvigubinam savo pajėgumus, mobilios grupės bus padvigubintos ir dirbs savo darbą dar intensyviau, kad tie žmonės galėtų greičiau grįžti į savo kilmės šalis. Taip pat sprendžiame visus apgyvendinimo klausimus, nes žiema ne už kalnų ir turime būti pasiruošę“, – aiškino ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vasia

Vasia portretas
Tai jau ne provokacija, tai karas. O karo metu bobelkai vieta tvarte

Bilotu pusdurne tu jau ysivelus y baltarusiska

Bilotu pusdurne tu jau ysivelus y baltarusiska  portretas
bordely ir ju provokacijas ,kada su Tapinais ir lansbirkiais pasienyje susirakine bludinot spjaudydami y llukasenka ir buciuodami cichujnovskai y vagina....Dabar belieka tik su ginklu gynt ir saugot siena kad sie islamisytu ir afrikos skeriai is baltarusijos neysiverztu y Lietuva ir nenuestu visiems gyviems ausis...O JIIE TAI IR PADARYS KADA JU SUSIRINKS DIDESNE MASE , NAKTY STURMUOS TAS JUSU VIELAS , IR BRAUSIS SU JEGA PER SIENA.

Pirmiausia

Pirmiausia portretas
Tai proto nors kokio reikia turėti,o po to galima sakyti,kad jis dar turėtų būti ir blaivus.Skaitant ministerkos išsakomas mintis,negali patikėti,kad su pirma sąlyga yra viskas gerai.Jau vien pasakymas monitoriname ir stebime verčia galvot,kad su galva problemų yra.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių