Quantcast

A. Bilotaitė: nepaprastoji padėtis Lenkijos pasienyje nesukels nepatogumų gyventojams

Nepaprastosios padėties įvedimas ne tik pasienyje su Baltarusija, bet ir Lenkija nesukels nepatogumų prie Europos Sąjungos (ES) vidaus sienos gyvenantiems piliečiams, teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Penktadienį Vyriausybė pritarė siūlymui iki sausio 15 dienos pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija ir įvesti pasienyje su Lenkija.

Pasak ministrės, šis siūlymas susijęs su siekiu užkardyti antrinę migraciją.

„Tai leistų mūsų pareigūnams atlikti detalesnes patikras ir esant reikalui užtikrinti didesnes pajėgas (pasienyje – BNS)“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė ministrė.

„Tačiau noriu pažymėti, kad nepaprastoji padėtis Lenkijos pasienyje tikrai nesukels nepatogumų gyventojams, mūsų partneriams, pačiai Lenkijai ar vidinės ES sienos režimui“, – pabrėžė ji.

Tačiau noriu pažymėti, kad nepaprastoji padėtis Lenkijos pasienyje tikrai nesukels nepatogumų gyventojams, mūsų partneriams, pačiai Lenkijai ar vidinės ES sienos režimui.

A. Bilotaitė taip pat atkreipė dėmesį, kad nauju nutarimu būtų nustatyta galimybė neįleisti asmenų į Lietuvą ir per pasienio kontrolės punktus, jei būtų bandoma tai daryti neleistinu būdu.

Ji pabrėžė, kad įtampa dėl neteisėtos migracijos nėra atslūgusi.

„Šiuo metu stebime tūkstančius neteisėtų migrantų, kurie yra apgyvendinti angaruose arba kitose vietose. Stebime tokias situacijas, kai gadinama mūsų koncertina, ir tai, mūsų žiniomis, galimai daro Baltarusijos pareigūnai. Manau, turime būti pasiruošę bet kokiems scenarijams, net tokiems, kokie buvo prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos“, – sakė ministrė.

Ji tvirtino, kad Lietuvos pareigūnai turi planus reaguoti į įvairias situacijas.

„Mūsų pareigūnai pasiruošę, yra atitinkami planai, mūsų pajėgos gali būti labai greitai perdislokuotos ir esame pasirengę reaguoti bet kokiam scenarijui“, – sakė A. Bilotaitė.

Penktadienį Ministrų kabinetas patvirtino Seimo nutarimo projektą, jog nepaprastoji padėtis dešimties kilometrų nuo sienos ruože ir migrantų apgyvendinimo vietose galiotų iki 2022 metų sausio 15 dienos 24 valandos.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje susidarius kritinei situacijai dėl masinio užsieniečių antplūdžio, lapkričio 10 dieną Lietuvos Seimas mėnesiui paskelbė nepaprastąją padėtį. Šis nutarimas galioja iki gruodžio 9 dienos.

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių