Quantcast

A. Bilotaitė kreipėsi į ES dėl papildomų lėšų sienos apsaugos stiprinimui

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė laišku kreipėsi į Europos vidaus reikalų komisarę Ylvą Johansson (Ilvą Johanson), prašydama apsvarstyti galimybę Bendrijos lėšomis prisidėti prie Lietuvos pasienyje su Baltarusija planuojamo patrulio tako įrengimo.

„Bendrų pastangų su Europos Komisija dėka šiandien Lietuva turi vieną iš labiausiai integruotų ir moderniausių išorės sienų valdymo sistemų visoje ES“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime sakė ministrė.

„Tačiau turime ir toliau gerinti sienos apsaugos infrastruktūrą ir būti maksimaliai pasirengę reaguoti į įvairias grėsmes. Tai padaryti mums padės patrulio takas“, – pridūrė ji.

Siekiant pagerinti reakcijos laiką ir sustiprinti neteisėto sienos kirtimo prevenciją, Lietuva šiuo metu planuoja remontuoti esamus ir tiesti naujas patrulinio kelio atkarpas 462 kilometrų pasienio ruože su Baltarusija.

Šis projektas pareikalautų iki 60 mln. eurų investicijų. Įrengus patrulio taką, pareigūnai galės „operatyviau reaguoti į sienos pažeidimus ir fizinio barjero gadinimo atvejus“, kurių užfiksuota apie 500.

Tačiau turime ir toliau gerinti sienos apsaugos infrastruktūrą ir būti maksimaliai pasirengę reaguoti į įvairias grėsmes.

Kokios sumos Lietuva prašytų iš ES, pranešime nenurodoma.

Pasak A. Bilotaitės, investicijos į sienos apsaugą atsiperka ne tik užkardant neteisėtą migraciją, bet ir kovojant su kontrabanda.

Ministrė laiške dėkojo Komisijai ir komisarei Y. Johansson už politinę, finansinę ir diplomatinę paramą Lietuvai atremiant „hibridinę Baltarusijos režimo ataką ir užkertant kelią naujo neteisėtos migracijos kelio per ES rytinę sieną atidarymui“.

Ministerija nurodo, kad, reaguojant į 2021 metais kilusią neteisėtos migracijos krizę, Lietuva žymiai sustiprino savo sienos su Baltarusija apsaugą.

Valstybės lėšomis pasienyje su Baltarusija per metus įrengtas fizinis barjeras, jį sudaro 529 kilometrų tvoros ir 356 kilometrų pjaunančios vielos.

Gavus 70 mln. eurų Komisijos finansinės paramos, visame pasienio ruože įdiegtos modernios sienų stebėjimo sistemos. Dabar jomis stebima 100 proc. išorės sienos su Baltarusija.

VRM nurodo, kad būtinybę geriau kontroliuoti ES išorės sienas pabrėžė Europos Vadovų Taryba, paragindama Komisiją sutelkti ES lėšas ir priemones tam, kad valstybės narės galėtų sustiprinti išorės sienų apsaugos pajėgumus ir infrastruktūrą.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista per 19,9 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą.

VSAT teigia, kad Baltarusijos pareigūnai aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą ir Europos Sąjungą.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVA

LIETUVA portretas
AČIŪ Pasieniečiams ir Ministrei! Stiprinkit sieną ir toliau. Lietuvos Nacionalinis saugumas, ir mūsų tapatybė yr aukščiau visko. Jokio gailesčio migrantams! JIe grupiniais prievartavimais prievartauja mergaites 13 metų Londone, Malmėje, Roterdame.

Kiek jau suėdė

Kiek jau suėdė portretas
šlykštynė sanatorijų vagilka ir vis dar negana

RAK PRAŠYT ES BABKIŲ, KAD DZIUNDZES SUSTIPRINTŲ

RAK PRAŠYT ES BABKIŲ, KAD DZIUNDZES SUSTIPRINTŲ portretas
Sako ir daugiau duoda ir panaudot gali transheneratizmo vystymui. Pedapilijos, kaip lelijos skatinimui..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių