Quantcast

A. Bilotaitė: Baltarusijos pasieniečių įžengimas į Lietuvos teritoriją yra viena iš provokacijų

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad pastarąją parą fiksuotas Baltarusijos pasieniečių įžengimas į Lietuvos teritoriją yra viena iš provokacijų, kurių galima tikėtis ir ateityje. Todėl, pasak ministrės, reikia būti pasiruošus bet kokiems scenarijams.

„Tai tik yra pavyzdys, kad turime įvairiausių provokacijų ir galime jų įvairių tikėtis ateityje. Taip pat noriu pažymėti, kad tai, ką mes pastaruoju metu matome, tos tendencijos rodo, kad turime būti labai gerai pasiruošę bet kokiems scenarijams“, – Seime žurnalistams teigė A. Bilotaitė, pridūrusi, kad antradienį situacija buvo aptarta su VSAT vadovu ir grįžtama prie sustiprinto sienos apsaugos režimo.

Ministrė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu situacija ypač sudėtinga ir prie Lenkijos-Baltarusijos sienos. Todėl, pasak A. Bilotaitės, Lenkijos pasienio apsauga šiuo metu yra ypač sustiprinta.

„Situacija yra tokia todėl, kad prie Lenkijos-Baltarusijos pasienio matėme ilgą laiką tikrai labai aktyvų, intensyvų bandymą neteisėtais būdais patekti į Lenkiją. Skaičiai buvo įspūdingi ir yra įspūdingi: per parą nuo 500 iki 800 bandymų ir, mūsų žiniomis, Lenkijos pasienio apsauga yra tikrai sustiprinta“, – sakė dėmesį ji.

A. Bilotaitės teigimu, neteisėtus migrantus, kurie neįleidžiami į Lenkiją Baltarusijos pareigūnai tiesiog nuveža iki Lietuvos pasienio ir stumia į Lietuvą. Ministrė akcentuoja, kad dėl šios priežasties pastaruoju metu bandančių į Lietuvą patekti neteisėtų migrantų skaičius vėl yra išaugęs.

ELTA primena, kad per praėjusią parą, nuo pirmadienio vidurnakčio iki antradienio, pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos neleido patekti 149 neleistinose vietose tai bandžiusiems padaryti migrantams. Dar 11 tokių aptiktųjų prie sienos pirmadienio rytą buvo VSAT patalpose – tęsėsi jų patekimo į Lietuvą ir kitų aplinkybių tikslinimas ir nustatymas. Taip pat spręsta, ar šie užsieniečiai Lietuvoje gali likti dėl humanitarinių priežasčių.

Pirmadienio vakarą Druskininkų užkardos pasieniečiai sienos kontrolės priemonėmis užfiksavo, kaip iš Baltarusijos pusės prie sienos linijos priėjo trys uniformuoti asmenys. Tamsoje pasišviesdami prožektoriais iš pradžių jie sustojo prie centrinio poligonometrinio stulpelio, kuris žymi pačią sienos liniją. Nuo jo į abi puses po 2,5 metro yra pastatyti šalių sienos ženklai. Vienas iš trijų, įtariama, pareigūnų pasišviesdamas prožektoriumi perėjo sienos liniją ir į Lietuvos teritoriją įžengė, pirminiais duomenimis, apie 2,5 metro. Apžiūrėjęs Lietuvos sienos prieigas jis grįžo į Baltarusijos pusę.

Į šią vietą nedelsiant atvyko Druskininkų užkardos patruliai. Įtariama, juos pastebėję kaimyninėje šalyje buvę asmenys išjungė prožektorius ir pasišalino į Baltarusijos gilumą.

VSAT Varėnos pasienio rinktinėje dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Prisižais tas lukaška, oi prisižais. Uniformuotų ir ginkluotų asmenų peržengimas per sieną - jau karo paskelbimas. Ir reakcija turi būti adekvati.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių