Quantcast

„Baltosios pirštinės“ užfiksavo per 100 pažeidimų: ypatingas dėmesys – vienam atvejui feisbuke

Per rinkimų dieną „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai fiksavo daugiau nei 100 pažeidimų rinkimų apylinkėse. Organizacija taip pat sulaukė maždaug 70 pranešimų iš pilietiškų gyventojų apie galimus rinkimų pažeidimus. Du pranešimai apie galimą rinkėjų papirkimą buvo perduoti policijai. „Baltosios pirštinės“, kartu su „Debunk.org“, taip pat Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė skundą dėl nustatyto atvejo, kai tam tikrų kandidatų „Facebook“ skelbiamo turinio matomumas galimai buvo dirbtinai padidintas.

Iki 19 val. nepriklausomi rinkimų stebėtojai aplankė per 250 apylinkių 21 savivaldybėje, kur vyksta antrasis rinkimų turas. Visos rinkimų dienos metu fiksuotos tos pačios tendencijos, kaip ir pirmajame rinkimų ture ir ankstesniuose rinkimuose: komisijos netinkamai plombavo balsadėžes, nenaudojo duomenų apsaugai užtikrinti būtinų juodų antdėklų rinkėjų sąrašams uždengti, nepagrįstai leido rinkėjams į balsavimo kabinas eiti ne po vieną. 13-oje apylinkių, kur lankėsi „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai, rinkimų komisijos į pastabas neatsižvelgė. Dėl kai kurių iš šių apylinkių komisijų darbo svarstoma kreiptis apygardų rinkimų komisijas ir VRK.

Žvelgiant į rinkimų statistiką ir lyginant ją su kiekvienoje savivaldybėje aplankytų apylinkių skaičiumi, daugiausia pažeidimų fiksuota Trakų rajone (85 proc. nuo visų organizacijos deleguotų stebėtojų aplankytų apylinkių), Vilniaus mieste (beveik 73 proc.), Ukmergės rajone (daugiau nei 66 proc.) ir Šilutės rajone (56 proc.). Vidutiniškai pažeidimai fiksuojami beveik kas antroje apylinkėje.

Gyventojų pranešimuose apie galimus pažeidimus tendencijos taip pat išliko panašios, kaip ir ankstesniuose rinkimuose: daugiausia nusiskundimų gauta dėl politinės reklamos, „tylos laikotarpiu“ vykdomos agitacijos ir neužtikrinamos teisės balsuoti. Šie rinkimai išsiskiria gyventojų pranešimų apie rinkimų komisijų daromas klaidas gausa – per visą rinkimų laikotarpį gauta beveik 120 pranešimų dėl komisijų darbo, o tai sudaro maždaug ketvirtadalį visų nuo vasario gautų pranešimų. „Baltųjų pirštinių“ vertinimu, tai rodo ne tik didėjantį gyventojų pilietiškumą, bet ir supratimą, kokią didelę įtaką sklandžiam rinkimų vykdymui ir skaidriam rinkimų rezultatų nustatymui turi tinkamas komisijų darbas.

„Baltosios pirštinės“ ir „Debunk.org“ Vyriausiajai rinkimų komisijai šią savaitę pateikė skundą dėl rinkimų kampanijos metu socialiniame tinkle „Facebook“ užfiksuotų potencialių bandymų dirbtinai padidinti tam tikrų kandidatų skelbiamo turinio matomumą. Šiuo skundu abi organizacijos siekia paraginti institucijas imtis visų prieinamų teisinių priemonių, o jų nesant – užtikrinti jų atsiradimą inicijuojant teisės aktų pakeitimus, kad ateityje manipuliavimas interneto platforma dirbtinai didinant turinio matomumą būtų užkardytas, o atsakingi subjektai – patraukti atsakomybėn teisės aktų nustatyta tvarka.

Šio atvejo aplinkybes rytoj (kovo 20 d.) 12 val. Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamoje spaudos konferencijoje pristatys „Baltųjų pirštinių“ ir „Debunk.org“ vadovai. Spaudos konferencija vyks Seimo spaudos konferencijų salėje (II rūmai, 2 a.).

Spaudos konferenciją taip pat bus galima stebėti tiesiogiai internetu: https://www.youtube.com/watch?v=H-992_99RKQ.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mėšle \\\\\.../////

Mėšle  \\\\\...///// portretas
mėšlą išskirti manau nei Enšteinas užsiknistų.___Primena ankstesnius LR prezidento rinkimus.

woldemortas puola

woldemortas puola portretas
net baltos pirstines bejeges, reikia i pagalba kviesti juodosius kerzus, gal je sutrips siaubingaji woldemorta
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių