Quantcast

Baltijos šalių prezidentai tarėsi dėl krizės padarinių mažinimo

Baltijos šalių prezidentai trečiadienį tarėsi dėl koronaviruso sukeltos krizės padarinių mažinimo ir strategijos, kaip grįžti į tvarų augimą.

„Sieksime, jog Baltijos regionas būtų grįžimo į tvarų ekonomikos augimą sėkmės pavyzdžiu po krizės pasikeitusioje aplinkoje. Sutarėme tam išnaudoti tiek nacionalinius, tiek Europos Sąjungos finansinius instrumentus bei turimas politikos priemones, kad po krizės taptume dar stipresni“, – pranešime spaudai cituojamas prezidentas Gitanas Nausėda.

„Orientuosimės į ES skaitmeninės, vidaus rinkos, mokslinių tyrimų sritis ir jų stiprinimą“, – sakė prezidentas.

G. Nausėda trečiadienį kovos su COVID-19 priemones, jų efektyvumą konferenciniu skambučiu aptarė su Latvijos vadovu Egilu Levitu ir Estijos prezidente Kersti Kaljulaid.

G. Nausėda pokalbyje akcentavo, kad Lietuvoje koronaviruso plitimas stabilizuojasi. Prezidentas teigė, kad nuo kovo pabaigos suaktyvintas testavimo procesas, priimtas 5 proc. BVP sudarantis ekonominių ir socialinių pasekmių likvidavimo planas.

„Yra labai svarbu pažymėti, kad mes iš principo sutinkame, kad reikia naudoti labai aktyvias finansines priemones, siekiant amortizuoti krizės padarinius, ir tos priemonės turi būti tek Europos centrinio banko, monetarinės pinigų politikos priemonės, tiek ir fiskalinės priemonės, kurias gali naudoti šalys savo nuožiūra ir savo sąskaita. Be jokios abejonės, tikėtis taip pat ir europinės paramos instrumentų, kurie bus labai svarbūs šiai krizei įveikti“, – pokalbį Prezidentūros paskelbtame įraše komentavo G. Nausėda.

Pokalbio metu taip pat aptartas Baltijos šalių bendradarbiavimas, užtikrinant sklandų prekių tranzitą, dar – būtinybė skirti didesnį dėmesį kovai su dezinformacija.

Tarp pokalbio temų buvo strateginės infrastruktūros projektų – „Rail Baltic“, Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio, elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa sistema – įgyvendinimo eiga.

Anot Prezidentūros pranešimo, atkreiptas dėmesys į Astravo atominės elektrinės saugos problemas, pabrėžta būtinybė įgyvendinti ES streso testų rekomendacijas, kaip ir užtikrinti kitų tarptautinių aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimų laikymąsi. Kalbėta apie elektros nepirkimo klausimą iš nesaugios Astravo AE bei kitų trečiosiose šalyse esančių nesaugių elektrinių.

„Priminiau, kad čia yra politinė deklaracija ekonomikos ir energetikos ministrų lygiu, ir šioje deklaracijoje dėl nepirkimo iš Astravo elektros energijos jau dalyvauja Lietuva ir Estija, kol kas trūksta Latvijos ministro parašu, prezidentas pažadėjo pasidomėti, kodėl procesas vėluoja ir kokie Latvijos planai – prisijungs ar ne“, – pažymėjo G. Nausėda.

Apibendrindamas šalies vadovas sakė, kad „Baltijos valstybių kova su koronavirusu tikrai gana sėkminga“.

„Mūsų statistika rodo, kad turime visas prielaidas suvaldyti krizę ir grįžti prie normalaus gyvenimo jau apžvelgiamoje perspektyvoje“, – teigė prezidentas.

Baltijos šalyse iki trečiadienio vidurdienio iš viso patvirtinti 2674 naujojo koronaviruso atvejai, 15 mirčių užfiksuota Lietuvoje, 24 – Estijoje, dvi – Latvijoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

opa

opa portretas
O kodel ne su ES prezidentais?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių