Quantcast

Baltarusijos opozicionierius ragina Vakarus nusiųsti Rusijai „stiprią žinią“

Vilniuje viešintis Baltarusijos opozicionierius Andrejus Sanikovas baiminasi, kad Baltarusija gali prarasti suverenitetą dėl vis intensyvesnio Rusijos kišimosi į krizės krečiamos šalies reikalus.

Prieš dešimtmetį su Aliaksandru Lukašenka Baltarusijos prezidento rinkimuose varžęsis politikas ragina Vakarus nusiųsti Rusijai „stiprią žinią“ ir pagrasinti sankcijomis.

„Taip, ji tikrai yra (pavojuje – BNS), nes jūs juk žinote Kremliaus režimo prigimtį, žinote, kad kišimasis jau prasidėjo siunčiant „propagandos karius“, kurie dirba Lukašenkai Baltarusijos valstybinėje televizijoje. Taigi, žinutė buvo, aš tai ir pabrėžiau ministrui Linkevičiui, kad pasaulis turėtų nusiųsti stiprią žinutę Rusijai: šalin rankas nuo Baltarusijos, arba sulauksite griežtų sankcijų dėl savo elgesio Baltarusijoje“, – spaudos konferencijoje Vilniuje penktadienį sakė A. Sanikovas.

Jis taip pat akcentavo, kad 2010-aisiais Europos Sąjungos įvestos sankcijos ne tik valdžios ir jėgos struktūrų atstovams, bet ir kai kuriems verslininkams, buvo  labai efektyvios, nes tapo stimulu paleisti iš kalėjimų opozicijos atstovus, įskaitant ir jį patį. Iš Baltarusijos jis išvyko 2012-aisiais.

A. Sanikovas tikisi, kad ES ir šįkart eis panašiu keliu bei kvietė „griežtai reikalauti“ paleisti politinius kalinius.

„Todėl manau, kad be tikslinių, asmeninių sankcijų būtina įvesti ekonomines sankcijas prieš tuos, kas palaiko režimą ir prieš tuos, kurie režimą laiko. Tai ne ekonomika, tai pinigai, maitinantys baudėjus Baltarusijoje, baudėjus, kurie žudo ir luošina žmones. Tai bus veiksmingiausia“, – pabrėžė jis.

Tai ne ekonomika, tai pinigai, maitinantys baudėjus Baltarusijoje, baudėjus, kurie žudo ir luošina žmones. Tai bus veiksmingiausia.

Opozicionierius taip pat tvirtina su nerimu laukiantis Rusijos ir Baltarusijos prezidentų Vladimiro Putino bei Aliaksandro Lukašenkos susitikimo Maskvoje kitą savaitę, kur tikimasi bendrų sprendimų dėl Sąjunginės valstybės sutarties.

„Tai nėra svarbu, nes jis nėra legitimus ką nors pasirašyti. Taip, yra pavojus. Bet tikiu, kad pasaulis pamatys, kad tai yra dar vienas teritorijų aneksijos scenarijus, nieko bendro neturintis su legitimiais tarptautiniais susitarimais“, – pabrėžė jis. 

Žurnalistams buvęs kandidatas į prezidentus sakė turintis planų grįžti į savo šalį ir dalyvauti rinkimuose, „kai ji taps laisva“.

„Turiu planų grįžti į Baltarusiją, kai tik ji taps laisva, ir dalyvauti visose politinėse kampanijose, kurios vyks. Nes mūsų komandos, kuri sėkmingai dalyvavo 2010-ųjų rinkimuose, griaučiai yra išlikę. Ir mes dirbame su Baltarusija – gyvename skirtingose valstybėse, dauguma gyvena Baltarusijoje, bet dirbame tik dėl to, kad mūsų šalis taptų laisva“, – sakė jis.

A. Sanikovas taip pat teigė nenorintis atsakinėti į klausimą, ar jis pasitiki Vilniuje penktadienį taip pat viešinčiu Baltarusijos Koordinacinės tarybos prezidiumo nariu, buvusiu Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro vadovu  Pavelu Latuška.

„Visiškai suprantama, kad mes esame visiškai skirtingų kategorijų žmonės: jis – žmogus iš sistemos, aš, kaip dabar sakoma – senosios opozicijos atstovas.

A.Sanikovas dalyvavo prezidento rinkimuose 2010-ųjų gruodį. Po jų jis buvo suimtas ir nuteistas penkeriems metams nelaisvės už masinių neramumų organizavimą ir į laisvę paleistas 2012-ųjų balandį. Po kelių mėnesių jis pasitraukė iš šalies.

Šiuo metu Varšuvoje gyvenantis A. Sanikovas sako išvykęs iš šalies „kad galėtų dirbti“ ir kol kas apie grįžimą į Baltarusiją negalvoja, nes tai, anot jo, būtų „bilietas į vieną pusę“.

„Buvau įmestas į kalėjimą ir tik po tarptautinės bendruomenės spaudimo aš buvau paleistas po 16 mėnesių“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prixvatai

prixvatai portretas
nesikabinekit prie Baltarusijos.

Savoje amplua

Savoje amplua portretas
Kas ta "stipri žinia" prieš "Novičioką"? Dėl to, matyt. ir klumpama...

\\\\\\

\\\\\\ portretas
dvi pakerksnutes viena is lenkijos kita is baltarusijos susitiko vilniaus bamboje ..... ir taskosi seilemis .........viena zada sliauzt link siknos ir ten geresniu laiku palaukt ,kita link pind...os ir ten islaukt ......
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių