Quantcast

Baltarusija kaltina ES nenoru rengti konsultacijas migracijos klausimais

Baltarusija nuo balandžio mėnesio ne kartą parodė ES savo norą surengti konsultacijas migracijos klausimais, antradienį pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministerija, Lietuvai paskelbus ekstremaliąją padėtį dėl iš šios šalies plūstančių migrantų.

„Europos pareigūnai ir kaimyninių valstybių valdžia visus metus savo rankomis nuosekliai ir sąmoningai naikino per daugelį metų sukurtą bendradarbiavimo su Baltarusija pasienyje sistemą“, – sakoma Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai Anatolio Hlazo komentare, paskelbtame ministerijos svetainėje.

Pasak jo, „Lietuva blokavo finansavimą pagal su ES pasirašytą readmisijos sutartį, vienašališkai nutraukė ryšius su kompetentingais kolegomis iš Baltarusijos, demonstratyviai nutraukė visus ryšius, numatytus dvišaliuose susitarimuose teisėsaugos institucijų lygmenyje“.

„Tuo metu ES vyriausiasis įgaliotinis tarptautiniams reikalams ir saugumo politikai, žerdamas nepagrįstus kaltinimus, kažkodėl nusprendė nekreipti dėmesio, kad nuo 2021 metų balandžio mėnesio Baltarusija ne kartą ir atkakliai rodė savo norą surengti konsultacijas migracijos klausimais vos keliais Briuselio paliktais kanalais. Tai netgi [buvo daroma] atsižvelgiant į bendradarbiavimo programų, dėl kurių anksčiau susitarta su ES, sustabdymą“, – pabrėžė A. Hlazas.

Anot Baltarusijos URM atstovo, visi kaltinimai, esą Baltarusija kelia migracijos krizę pasienyje su Lietuva, prieštarauja realiai situacijai.

„Mes atidžiai skaitome visus panašius pareiškimus ir juose niekaip nerandame nei tikro noro spręsti problemą, nei logikos, nei sveiko proto. Tik stereotipinius nepagrįstus kaltinimus ir grasinimus“, – sakė jis.

A. Hlazas pabrėžė, kad „visi baltarusių pasiūlymai, kaip ir kitos iniciatyvos visiems svarbiose srityse, liko be jokio atsako“.

„Atkreipkite dėmesį, kad dabar ES nesigirdi nė vieno balso, kuris [palaikytų] dialogą, kurio tikslas – bendrai spręsti iškilusią problemą. Visi oratoriai taip pat kruopščiai aplenkia tikrąsias priežastis, provokuojančias didžiulius nelegalių migrantų srautus iš Irako ir kitų šalių, kuriose Vakarai turi savanaudiškų interesų “, – rašė Baltarusijos URM atstovas.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad pabėgėliai ir migrantai į Europos Sąjungą bėga „ne tik ir ne tiek per Baltarusiją – tokių maršrutų yra daug“.

„Remiantis Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro metine ataskaita „Global Report 2020“, 2020 metais pasaulyje namus turėjusių palikti asmenų skaičius viršijo 90 milijonų, įskaitant 21 milijoną pabėgėlių. Apie 38 proc. jų yra registruoti Afrikoje, 20 proc. – Artimuosiuose Rytuose, 12 proc. – Azijoje, 12 proc. – Lotynų Amerikoje ir tik 10 proc. – Europoje. Migrantai bėga iš karo nuniokotų teritorijų, tikėdamiesi rasti naujus, šiltus, jaukius, o svarbiausia – saugius namus, ir jie susiduria su policijos smurtu, koncertinos viela ir tiesioginiu priešiškumu“, – nurodė A. Hlazas.

Pasak jo, Baltarusija ir pati junta augančius migrantų srautus.

„Mūsų pasieniečiai pastaruoju metu sulaikė daug daugiau nelegalių imigrantų nei anksčiau. Daugelis Europos valstybių, įskaitant tas, kurios neturi išorinių sienų, taip pat registruoja nelegalių migrantų skaičiaus augimą. Tačiau tik Lietuva dejuoja ir reikalauja solidarumo. Galbūt šalies valdžiai naudinga tokia padėtis?“ – klausė A. Hlazas.

„Šiuo kontekstu mums gerai suprantami ir teisingi klausimai, kuriuos Lietuvos visuomenė visiškai pagrįstai kelia savo vyriausybei. Tačiau ES vyriausiasis įgaliotinis po pompastiškomis frazėmis apie žmogaus teises ir solidarumą slepia akivaizdžius taikių protesto akcijų „demokratiškų“ išvaikymų su pertekliniu jėgos panaudojimu faktus, o taip pat migrantų, įskaitant nėščias moteris ir vaikus, išvarymą iš Lietuvos, panaudojant ginklą. Matyt, tai yra atvejis, kai kažkas bando perkelti savo problemas iš skaudančios galvos į sveiką, o ES nevykusiai bando pasinaudoti padėtimi Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, kad pademonstruotų vienybę ir solidarumą“, – paaiškino URM atstovas.

Pasak A. Hlazo, savo nepriklausomybės metais Baltarusija ne kartą patvirtino, kad Baltarusijos pasienio tarnybos visada atsakingai vertina savo tarptautinius įsipareigojimus ir savo šalies sienų apsaugą.

„Baltarusija visada buvo ir yra atvira konstruktyviam bendradarbiavimui ir dialogui, sprendžiant bet kokias iškilusias sudėtingas problemas“, – sakė jis.

Lietuvos sieną iš Baltarusijos teritorijos šiemet jau kirto daugiau nei 4 tūkst. neteisėtų migrantų – tai yra 40 kartų daugiau nei per visus praėjusius metus.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuvoje buvo paskelbta ekstremalioji padėtis. Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Atimkit baltarusiams vizas ir uždaryti jiems tranzitą per Lietuvą baigsis jų išsidirbinejimai

Anonimas

Anonimas portretas
Matomai,ne vienas lukoshius [del sankciju ,neprieina prie savo sukrautu uzsienyje lobiu ]] Glazas prie tos pat "karalishkos grupuotes " ,kuriems ES uzdare banku saskaitas i prisivogtus finansus laikantiems uz Bialorusijos ribu , Mat jie nori deretis su ES,kiaules, .Turedami teise pasienieciai fiziskai atstumti juoduju ordas nuo musu sienu,,ivykdys pareiga savo valstybei.,, o tas galvijas provokuoja,,lyg tai nusikalteliai-sienos pazeidejai yra skriaudziami,,,nenusikaskit ,,nieks ir nebaus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių