Quantcast

Atsisveikindamas su ambasadoriais L. Linkevičius kvietė išlaikyti dėmesį Rytų kaimynams

  • Teksto dydis:

Laikinai einantis užsienio reikalų ministro pareigas Linas Linkevičius nuotolinėje diskusijoje su Europos Sąjungos (ES) valstybių ambasadoriais Lietuvoje pabrėžė, kad ES turi proaktyviai teikti pagalbą demokratinių pokyčių siekiančioms Rytų kaimynystės partnerėms.

„Europos Sąjungos kaimynystėje vyksta mums didelę įtaką turintys geopolitiniai procesai, reikalaujantys mūsų proaktyvumo ir įsitraukimo. Turime išlaikyti paramą savo demokratinę sistemą stiprinančioms Moldovai ir Sakartvelui. Kalnų Karabacho konflikte nepasiekti ilgalaikiai sprendimai, o į paliaubų rengimą neįsitraukusios ES vietą užėmė Rusija ir Turkija. ES teisingai reaguoja į Baltarusijos režimo represijas, tačiau vien sankcijų nepakaks. Turime siųsti aiškią politinę žinią, kad demokratiniai pokyčiai, dialogas su opozicija ir nepriklausomi tyrimai dėl stambaus masto žmogaus teisių pažeidimų yra būtini", – teigė ministras.

L. Linkevičius taip pat pažymėjo, kad svarbu tęsti dialogą su Rusijos pilietine visuomene, tikintis, kad ilgalaikėje perspektyvoje stiprės jos gebėjimai aktyviai dalyvauti socialiniame ir politiniame savo šalies gyvenime.

Europos Sąjungos kaimynystėje vyksta mums didelę įtaką turintys geopolitiniai procesai, reikalaujantys mūsų proaktyvumo ir įsitraukimo.

L. Linkevičius ambasadoriams pabrėžė, kad darbą pradėjus naujai JAV prezidento komandai, ES turi aktyviai siekti įsitraukti į dialogą ir kartu spręsti globalias klimato kaitos problemas, stiprinti tarptautinę sistemą, priimti savo atsakomybės dalį užtikrinant euroatlantinį saugumą.

„ES-JAV santykiuose raginu koncentruotis į tai, ką galime pasiekti dirbdami kartu. JAV politinė sistema pasižymi nuoseklumu, todėl ilgamečiai ryšiai yra gyvybingi. Turime ir toliau derinti veiksmus, siekti bendrų tikslų stiprinant transatlantinį saugumą, reaguojant į klimato kaitos iššūkius. Abiem pusėms svarbi gyvybinga tarptautinė sistema, bendras atsakas į hibridines grėsmes", – teigė L. Linkevičius.

Susitikimo metu ministras kvietė valstybes nares paremti Lietuvos kandidatūrą Vilniuje įsteigti Europos kibernetinio saugumo kompetencijų centrą. Šis centras turėtų tapti pagrindiniu Europos Sąjungos instrumentu Europos kibernetinio saugumo iniciatyvoms skatinti bei kibernetinio saugumo tyrimams ir technologijoms plėtoti. Europos Komisijos vertinimu, Lietuvos pateikta paraiška atitinka visus formalius kriterijus.

Susitikimą baigiantis ministro kadencijai organizavo šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Vokietijos ambasada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapsi'SSies

Kapsi'SSies portretas
Komsamolcai su auksinių šaukštų maišu laukiami.

Anonimas

Anonimas portretas
ko ten drebat,juk prisipirkot kruvas senovines ginkluotes ir kruvas auksiniu saukstu,tuoj visi priesai isilakstys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių