Quantcast

A. Tapinas apie valdininkų galimai grobstomas lėšas: man čia pradėjo kvepėti Senuoju Testamentu

  • Teksto dydis:

Atrodo, kad sovietmečiu gaji praktika susikombinuoti – atgijo ir puikiai veši savivaldybėse. Į viešumą kyla vis daugiau įtarimų, kaip savivaldybių tarybų nariai galimai grobsto lėšas: už mokesčių mokėtojų pinigus nuomojasi jiems patiems priklausančias mašinas, perkasi kompiuterius bei telefonus. Ir panašu, kad tai vyksta daugybėje savivaldybių, po įvairių partijų vėliavomis, pasakojama LNK reportaže.

Po aštuonerių metų oficialiai sostinė turi naują merą. 38-erių konservatorius prisiekė sąžiningai atlikti savo pareigas. Valdas Benkunskas jau yra viešai kalbėjęs apie mero, vicemero, koks jis buvo iki šiol, atlyginimus. O tarybos nario atlygis – labai kuklus.

„Pagal posėdžių intensyvumą, gali būti apie 600 eurų per mėnesį“, – sakė naujai išrinktas sostinės meras.

Bet tikina, kad jau kelios kadencijos Vilniaus tarybos nariai turi fiksuotas kanceliarines išlaidas – 300 eurų. Ir yra apibrėžtas sąrašas, kur juos galima išleisti. Jame – automobilio nuoma, degalai, techninė priežiūra, taip pat – sąskaitos už telefoną ir internetą.

„Ne kartą pats esu turėjęs iš savo pinigų mokėti už ataskaitos parengimą, spaustuvei už maketavimo darbus“, – teigė V. Benkunskas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

V. Benkunksas nesmerkia, kad tarybos nariai dažnai mato ne galimybę, bet prievolę išleisti maksimaliai.

„Įstatymas kaip ir leidžia leisti lėšas, bet, kita vertus, turi jaustis kaltas ir niekada negali žinoti, kad kas nors nepasakys, jog tu padarei kažką blogai, apsivogei ir panašiai“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Visuomenininkas Andrius Tapinas sako, kad skaitydamas įvairių tarybų narių išlaidų ataskaitas, patyrė epines, biblines emocijas.

„Vis atrasdavau naujas piktnaudžiavimo ir klastojimo schemas. Ir tikrai pagalvojau, kad man čia pradėjo kvepėti Senuoju Testamentu“, – vaizdžiai kalbėjo A. Tapinas.

Vis atrasdavau naujas piktnaudžiavimo ir klastojimo schemas. Ir tikrai pagalvojau, kad man čia pradėjo kvepėti Senuoju Testamentu.

 

Pavyzdžiui, aplink 500 kv. km. Pagėgių savivaldybę tarybos nariai turėjo važinėtis ratu, nes tyrimas atskleidžia, kad vienas tarybos narys per kadenciją neva nuvažiavo 90 tūkst. kilometrų. Visi drauge pagėgiškiai pravažinėjo ketvirtį milijono eurų. Nuo 2019-ųjų jiems vadovauja liberalai, todėl tam aptarti Liberalų sąjūdis sušaukė partijos valdybą.

„Net susiformavo antrinė degalų čekių rinka, nes juos lengviausia pateikti. Tiesiog prirenka. Tie tarybos nariai Pagėgiuose, kur negauna tų didelių degalų čekių, jie ataskaitose parodo, kad degalus pylėsi 24 kartus per mėnesį, pavyzdžiui, penkis kartus per dieną“, – afera kvepiančių detalių atskleidė A. Tapinas.

Taip pat atskleidžiama, kad Šilutėje tarybos nariai per kadenciją pravažinėjo beveik keturis milijonus kilometrų. Vieno tarybos nario rekordas – 25 tūkst. eurų už degalus ir transporto išlaidas. Taip pat kai kurie pirkosi „iPhonus“ bei kitus išmaniuosius telefonus ir juos „pakišo“ po mobiliojo ryšio išlaidomis. Ir tai tik dalis pavyzdžių.

„Nenorėčiau kaltinti STT, kad jie kažko nepadarė. Didesnė problema ir ką tikrai galiu kaltinti, tai – savivaldybių vidaus audito tarnybos kontrolierius. Šios visos tarnybos nieko nematė“, – piktinosi A. Tapinas.

Jie ataskaitose parodo, kad degalus pylėsi 24 kartus per mėnesį, pavyzdžiui, penkis kartus per dieną.

 

Vilniaus meras mano, kad reikėtų keisti atlygio sistemą.

„Galbūt iš viso reikėtų atsisakyti tokių kanceliarinių išlaidų, pakeisti įstatymą ir padidinti tą patį valandinį atlyginimą, kuris yra skiriamas tarybos nariams. Ir klausimas užsidarytų“, – konstatavo V. Benkunskas.

V. Benkunskas pažadėjo, kad Vilnius visus savo duomenis paviešins.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių