Quantcast

A. Armonaitė: tikiuosi, kad prezidentas bus kitoks

Prastą premjerės Ingridos Šimonytės pasirodymą per prezidento rinkimus lėmė priklausymas konservatoriams ir telkimo stoka, sako Laisvės partijos pirmininkė.

„Premjerės rezultatas iš dalies įvairių politologų ir buvo prognozuotas. Matyt, konservatorių partijos krūvis ir ta telkimo stoka padarė įtaką tam rinkimų rezultatui“, – komentuodama prezidento rinkimų rezultatus BNS pirmadienį sakė Aušrinė Armonaitė.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, konservatorių kelta kandidatė I. Šimonytė gavo 24 proc. rinkėjų balsų, nepartinis prezidentas Gitanas Nausėda – 74 procentus.

A. Armonaitė pasveikino G. Nausėdą su perrinkimu ir palinkėjo būti atviresniam su žmogaus teisėmis susijusiais klausimais.

„Sveikinu prezidentą su pergale gana dideliu skirtumu. Tikiuosi, kad prezidentas bus kitoks. Kaip ir pats minėjo, kad ši kadencija bus kitokia. Aišku, jog lūkestis yra, kad vakarietiškiau, atviriau jam pavyktų žiūrėti į žmogaus teisių klausimus. Vis dėlto gyvename XXI amžiuje, to tikrai linkiu“, – tvirtino ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Matyt, konservatorių partijos krūvis ir ta telkimo stoka padarė įtaką tam rinkimų rezultatui.

Laisvės partijos lyderė skeptiškai įvertino G. Nausėdos norą perkrauti Vyriausybę, kai ši grąžins įgaliojimus, nepaisant to, jog iki kadencijos pabaigos liko keli mėnesiai.

„Prezidentas gavo naują mandatą, gal ir Vyriausybė galės atsinaujinti. Aš tik iš praktinių sumetimų, praktinės patirties galiu pasakyti, kad iki Seimo rinkimų liko labai nedaug. Norint baigti svarbius darbus, naujų ministrų paieškos tiesiog praras Lietuvai svarbų laiką“, – pirmadienį BNS sakė A. Armonaitė.

„Niekas nesilaiko įsikabinęs jokių kėdžių ir jokių pozicijų, matyt, svarbiausia yra darbai Lietuvos žmonėms, pokyčiai – kad Lietuva būtų saugesnė, kad ekonomika būtų stabili, atlyginimai augtų. Gal kai prezidentas detalizuos, bus galima plačiau pakomentuoti“, – teigė ji.

A. Armonaitė pabrėžė, jog tikrosios permainos turėtų įvykti ne vasarą, o rudenį po Seimo rinkimų.

„Svarbiausia Lietuvos ateitis spręsis Seimo rinkimuose rudenį“, – tvirtino ministrė.

Kita vertus, Laisvės partijos pirmininkė pripažino, kad balsavimas Seime dėl pasitikėjimo premjere gali tapti išbandymu valdančiajai koalicijai.

„Čia bus testas valdančiajai koalicijai ir pačiai premjerei. Aš asmeniškai nesureikšminčiau šitų įgaliojimų grąžinimo. Kaip ir sakiau, niekas pozicijų įsikabinęs nesilaiko, bet darbus pasibaigti norisi. Tai nėra postas dėl posto. Man atrodo, nė vienas Ministrų kabineto žmonių nėra įsikabinęs savo kėdės, bet jei norime baigti tai, ką pradėjome, ar tai „Rheinmetall“ projektas, ar kiti dalykai, rūmų užkulisiniai žaidimai yra įdomūs tik gal politikams, bet žmonėms, jų gyvenimams tai turės tik tokios įtakos, kad mes prarasime svarbų laiką“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Pagal Vyriausybės įstatymą, po prezidento rinkimų Vyriausybei grąžinus įgaliojimus, prezidentas per 15 dienų teikia Seimui svarstyti įgaliojimus grąžinusios Vyriausybės ministro pirmininko kandidatūrą. Kai Seimas pritaria ministro pirmininko kandidatūrai ir prezidentas jį paskiria eiti pareigas, jei Vyriausybėje nepasikeitė daugiau kaip pusė ministrų, Vyriausybė vėl dirba pagal Seimo anksčiau patvirtintą programą. Jeigu Seimas nepritaria ministro pirmininko kandidatūrai, Vyriausybė privalo atsistatydinti.

Valdančioji konservatorių, liberalų ir Laisvės partijos koalicija parlamente turi 72 narius iš 141.

G. Landsbergis įvertino I. Šimonytės pasirodymą rinkimuose: tikslus pavyko pasiekti

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigia, kad tai, jog partijos iškeltai kandidatei I. Šimonytei pavyko prezidento rinkimuose surinkti ketvirtį balsų, rodo stiprų rinkėjų palaikymą. Todėl jis tikina, kad konservatorių rinkimuose iškelti tikslai buvo pasiekti.

„Pats rezultatas nėra kažkuo tai netikėtas. Manau, kad labai aiškiai formulavome po pirmojo turo, kokie yra partijos tikslai – konsoliduoti rinkėją, pasiūlyti alternatyvą, leisti rinkėjams rinktis iš vakarietiškų kandidatų. Ir tai pavyko padaryti “, – LRT žurnalistams Briuselyje sakė G. Landsbergis.

Partijos pirmininkas akcentuoja, kad tai, jog konservatorių kandidatei pavyko surinkti ketvirtį rinkėjų balsų, yra solidus rezultatas. Visgi, pasak jo, dabar reikėtų koncentruotis į kitus artėjančius rinkimus.

„Tėvynės sąjungai surinkti ketvirtį rinkėjų balsų, manau, reikšmingas kriterijus keliaujant toliau į kitus rinkimus, kurių dar dveji liko šiais metais. Tai, manau, kad mūsų uždavinys, reikia į jį ir koncentruotis“, – sakė politikas.

G. Landsbergis neatsitraukia ir nuo savo sekmadienio naktį viešai išsakytos pozicijos, kad I. Šimonytė turėtų vesti konservatorių rinkiminį sąrašą į Seimą.

„Akivaizdu, kad Ingrida geba sutelkti tą rinkėją po ketverių ganėtinai sudėtingų Vyriausybės metų. Tai aš matyčiau ją vedančią. Sprendimas, be jokios abejonės, visų pirma yra jos – ar ji sutinka – ir partijos. Ir, aš manau, kad partija turi turėti diskusiją, tam tikrą apsvarstymą, kas tai galėtų padaryti, išklausyti ir pačią Ingridą. Ir jeigu ji sutiktų, partija patvirtintų, aš tikrai tuo džiaugčiausi“, – pabrėžė jis.

Akivaizdu, kad Ingrida geba sutelkti tą rinkėją po ketverių ganėtinai sudėtingų Vyriausybės metų.

G. Landsbergis viliasi, kad su antrai kadencijai perrinktu prezidentu Gitanu Nausėda Vyriausybei seksis dirbti sėkmingai.

„Be abejonės, pasveikinau ir išrinktą prezidentą. Dirbame su įvairiais iššūkiais, bet ganėtinai sėkmingai dirbame paskutinius ketverius beveik metus su mūsų Vyriausybe. Kiek bus duota, dirbsime ir toliau“, – pažymėjo jis.

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsikratę

Atsikratę portretas
"partneriais" Tėvynės Sąjungą sustiprėjo ir drąsiai eis į seimą,vatoms bus dantų griežimas,o partijeles liks ant ledo.

Naivuolės

Naivuolės portretas
Nuoširdžiai gaila,bet čia jau jos problemos, protas sako,kad iš idioto nieko gero nelauk.

Neabejotina

Neabejotina portretas
Ot įdomu,kiek Armonaitė būtų surinkusi procentų?Dabar jau lenda Nausėdai į užpakalį,o šis tuo laiingas,nes gal turi dar vieną priešininką konservatoriams.Juk dėl posto ši asaba ir savo tėvą,motiną parduotų.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių