Quantcast

A. Armonaitė su A. Širinskiene susikibo dėl pusryčių JAE: tai melas ir naftalininiai kliedesiai

  • Teksto dydis:

„Valstiečių“ atstovei Seime Agnei Širinskienei feisbuke parašius apie brangius pusryčius Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pateikė savo paaiškinimus.

Sorry, bet sugadinsiu Širinskienės istoriją faktais. Kaip gimsta fake news?

Šiandien iš Seimo narės feisbuko sužinojau, kad sekmadienį su premjere Ingrida Šimonyte už 4500 eurų „pusryčiavau“ Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Tai yra melas ir naftalininiai kliedesiai. Kolegė galėjo nesunkiai patikrinti, kad tuo metu mes su premjere jau buvome lėktuve pakeliui namo. Bet kam čia tikrinti. Juk tikri faktai būtų sugadinę tokį gerą „skandalą“.

Ministrė rašo, kad iš tikrųjų tuo metu sekmadienį JAE vyko tęstinis Verslo forumo, kuriame ji dalyvavo penktadienį ir šeštadienį, renginys.

Bet kam čia tikrinti. Juk tikri faktai būtų sugadinę tokį gerą „skandalą“.

„Apie penkiasdešimt Lietuvos verslo įmonių buvo Dubajuje užmegzti kontaktus su šios valstybės verslais – investuoti, parduoti savo prekes. Mes su premjere dvi dienas buvome su Lietuvos verslininkais, kad padėtume jiems plačiau atverti vartus į šios turtingos valstybės rinką. Susitikinėjome su ministrais ir JAE verslininkais. Šiuose kraštuose politikų dalyvavimas tokiuose renginiuose yra labai svarbus“, – tęsė politikė.

Pasak A. Armonaitės, A. Širinskienės paminėtas renginys buvo organizuotas 138 verslininkų.

„4500 eurų investicija tokiam veiksmui nėra didelė. Bent vienas kontraktas kelis kartus atpirks šią Lietuvos investiciją.

 

 

Man liūdna, kad Seime vis dar yra politikų, kurie nesupranta, kaip svarbu yra padėti Lietuvos verslui, nes jų uždirbti pinigai vėliau keliauja į Lietuvos biudžetą, iš kurio mokamos algos ir patiems politikams.

Beje, mes ir toliau važinėsime į verslo misijas ir svečius kraštus tam, kad Lietuva daugiau uždirbtų ir įsitvirtintų pačiose įvairiausiose pasaulio rinkose!“ – įrašą apie vizitą JAE baigė ekonomikos ministrė.

Užkliuvo pusryčių suma

„Valstiečių“ atstovei Seime A. Širinsinksinei užkliuvo pusryčių JAE kaina.

„Panašu, kad VšĮ „Versli Lietuva“, kurios savininko teises ir pareigas įgyvendina A. Armonaitės vadovaujama Ekonomikos ir inovacijų ministerija, apmokėjo lengvus A. Armonaitės bei I. Šimonytės ir jas lydėjusių kitų delegacijos narių pusryčius Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Pusryčiai buvo tiek „lengvi“, kad kainavo beveik 5 tūkstančius eurų, t.y. maždaug tiek, kiek tūlas lietuvis uždirba per pusmetį. Taip atrodo žemiau pridedama sąskaita, joje nurodytus JAE dirhamus pavertus mums įprastais eurais.

Kažkur girdėta, kad pavaldžios įmonės apmoka pietus? Girdėta. Garsieji J. Narkevičiaus kotletukai tuose pačiuose Emyratuose. Tiesa, tuomet pavaldžios įstaigos sąskaita vykusi J. Narkevičiaus delegacijos vakarienė, kuri buvo konservatorių ir žiniasklaidos vadinta „prabangia“, kainavo 713 eurų. Taigi, septynis kartus pigiau“, – rašė A. Širinskienė.

 

 

Priminė J. Narkevičiaus istoriją

Seimo narė priminė dabartinei premjerei ir konservatorei Aistei Gedvilienei jų J. Narkevičiaus atžvilgiu išsakytus žodžius ir net pridėjo senų straipsnių nuorodas. Taip pat A. Širinskienė išreiškė lūkestį, kad „ministrės A. Armonaitės bei I. Šimonytės turizmas taip pat bus įvertintas ir jos, kaip J. Narkevičius, grąžins pinigus į pavaldžios įstaigos biudžetą“.

Pusryčiai buvo ant tiek „lengvi“, kad kainavo beveik 5 tūkstančius eurų, t.y. maždaug tiek, kiek tūlas lietuvis uždirba per pusmetį.

„Juolab, kad kaip tik Seime svarstomi asignavimai VšĮ „Versli Lietuva“, kuri dabar ypač priklausoma nuo šių dviejų ponių malonės ir gali norėti joms įsiteikti pusryčių pavidalu ar būti verčiama tuos pusryčius apmokėti. Kitaip tariant, situacija tikrai dviprasmiška ir kelianti interesų konfliktą. Kitas dalykas: viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas draudžia politikams imti dovanas jeigu tai susiję su deklaruojančio asmens tarnybine padėtimi ar tarnybinėmis pareigomis. Tą ponios, turistaudamos Emyratuose, taip pat pamiršo. Priminsiu. VTEK konstatavo, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius suvalgytus kotletukus priėmė kaip interesų konfliktą keliančią dovaną ir pažeidė įstatymą, kai leido jo maitinimosi išlaidas komandiruotės metu apmokėti ministerijos kontroliuojamoms įstaigoms“, – rašė A. Širinskienė.

Seimo narės teigimu, situacija iš esmės analogiška su ta, kurią matome šiandien. „Taigi, labai nedelsdama paprašysiu ir „lengvų“ pusryčių situaciją įvertinti VTEK. Vis tik dovanos suma įspūdinga, o ir teisingumas juk visiems vienodas? Nespėliosiu, ar „lengvi“ penkis tūkstančius eurų atsiėję Armonaitės ir Šimonytės pusryčiai konservatorių tarpe sulauks tiek dėmesio, kiek Narkevičiaus „kotletukas“. Manau, kad nesulauks. Rąsto savo akyje jie paprastai nemato, užtat labai greitai suranda krislą pas kitus. Tad konservatorių principingumą, o gal greičiau – dviveidiškumą, tuoj pat pamatysime. O karma yra karma. Ir pasitaikyk tu man, kotletukų kritikams, dar neseniai buvusiems „principingiems“ politikams, tuose pačiose Emyratuose pakartoti istorija“, – rašė A. Širinskienė.

Neatsisako ketinimo kreiptis į VTEK

A. Širinskienė neišsižada savo planų kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl Lietuvos delegacijos Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) pusryčių, kuriuos apmokėjo Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldi įstaiga VšĮ „Versli Lietuva“. Jos nuomonės nepakeitė ir tai, kad nei premjerė Ingrida Šimonytė, nei ministrė A. Armonaitė šiame renginyje nedalyvavo.

„Jeigu žiūrėtume į pačią sąskaitą, ir mano įraše kalba ėjo ne tik apie Šimonytę ir Armonaitę, bet ir apie Lietuvos delegaciją, kuri buvo sudaryta tiek iš Vyriausybės, tiek iš ministerijų atstovų. Šiuo atveju netgi jeigu ir keli žmonės iš delegacijos nepusryčiavo ar nepietavo, tai kyla klausimas dėl visų likusiųjų, kurie yra lygiai taip pat valstybės tarnautojai ir kuriems yra taikomas viešųjų ir privačiųjų interesų derinimas valstybės tarnyboje“, – Eltai tvirtino A. Širinskienė.

„Valstietės“ teigimu, esmės nekeičia ir tai, kad premjerė ir ministrė pačios šiame renginyje nedalyvavo. Problema, jos įsitikimu, yra tai, kad ministerijai pavaldi įstaiga apmoka Vyriausybės delegacijos narių pietus. A. Širinskienė pabrėžia, kad praėjusioje kadencijoje susisiekimo ministro pareigas ėjęs Jaroslavas Narkevičius tuomet susilaukė tada dar opozicijoje buvusių konservatorių kritikos dėl identiškos situacijos.

Tai ir rodo ponios Armonaitės dviveidiškumą. Nes kai Narkevičius bandė tą patį tvirtinti, tai kažkodėl jie tokių investicijų prasmės nematė.

„Suprantu, kad yra valdančiųjų noras nukreipti dėmesį nuo esmės, bet esmė yra ta, kad mes turime labai analogišką situaciją kaip Emyratuose įvyko pono Narkevičiaus komandai, kur taip pat buvo pietaujama su verslu, apmokėjo Lietuvos geležinkeliai ar Automobilių kelių direkcija. Šiuo atveju delegacijai apmokėjo „Versli Lietuva“. Tai man labai keista, kad valdantieji, tuometinė opozicija ten matė problemas, bet dabar ji tų problemų nebemato“, – teigė politikė.

„Valstietės“ neįtikino ir ministrės išsakyta pastaba, kad dalis politikų iki šiol nesupranta tokių investicijų ir delegacijų svarbos Lietuvos ekonomikai ir investicijų pritraukimui.

„Tai ir rodo ponios Armonaitės dviveidiškumą. Nes kai Narkevičius bandė tą patį tvirtinti, tai kažkodėl jie tokių investicijų prasmės nematė“, – atkirto ji.

Pati LVŽS frakcijos narė sako, kad šios istorijos ji apskritai būtų nekėlusi, jeigu ne dabartinių valdančiųjų kritika tuometiniam susisiekimo ministrui J. Narkevičiui. Jos vertinimu, tai, kad panašioje situacijoje atsidūrę dabartiniai valdantieji problemos nebeįžvelgia, tik parodo, jog taikomi dvigubi standartai.

„Tikrai būčiau nekėlusi. Su šia istorija man buvo svarbu parodyti, kaip kartais atsiranda tam tikras dviveidiškumas, kada vienaip vertini, kai nutinka tavo oponentui, o kitaip vertini, kai lygiai ta pati situacija nutinka tau pačiam“, – tikino A. Širinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anuprai

Anuprai  portretas
Tu pats kliedi arba sergi demensija. Ar ne taip buvo su Narkevičium? Ir ko pykti kad Širinskienė paviešino?

Alge

Alge portretas
Dubajui pidarai priesai, todel ir reikejo susimoket.

DANAS

DANAS portretas
GALĖTU Į RINGĄ IŠĘIT AIŠKINTIS SANTYKIŲ O PONIA TEOLOGIĘ KOKTU KLAUSYTIS REIKĖTU UŽ ŠMEIŠTĄ Į TEISMĄ PATRAUKT
VISI KOMENTARAI 64

Galerijos

Daugiau straipsnių