Quantcast

Aplinkos ministrui – nauji smūgiai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nors etikos sargams buvusią aplinkos ministro Kęstučio Navicko darbovietę vis aplankanti ypatinga sėkmė įtarimų nekelia, tačiau visuomenininkams kilo tikras įsiūtis dėl 17 mln. eurų projekto, iš kurio 10 metų maitinsis politiko bendražygiai.

Kaltinimus atmetė

Ką tik etikos sargams aiškinęsis dėl 3,4 mln. eurų ES pinigų, skirtų buvusiai savo darbovietei, politikas vėl sulaukė kritikos dėl kito didelės vertės projekto.

Tiesa, Vyriausiojo tarnybinė etikos komisija vakar atmetė kaltinimus ministrui dėl ankstesnių skundų, tačiau tai ne vieninteliai skandalingi faktai ES lėšų dalybų istorijose, kuriose vėl minima buvusi ministro darbovietė – viešoji įstaiga "Baltijos aplinkos formas" (BAF).

K.Navickas šioje įstaigoje dirbo dešimtmetį.

Šį kartą ir pačių aplinkosaugininkų pasipiktinimo sulaukė patyliukais ruoštas LIFE programos 17 mln. eurų vertės projektas, kurio vykdytoja yra buvusi ministro darbovietė BAF.

"K.Navickas skelbiasi suspendavęs savo įgaliojimus šioje viešojoje įstaigoje ketveriems metams, tačiau projektas, kuriam sočiai atseikėta iš valstybės ir ES biudžetų, maitins buvusią ministro darbovietę dar dešimt metų. 17 mln. eurų yra kosminiai pinigai, jų, matyt, užtektų du kartus pakelti algas visiems medicinos rezidentams", – rėžė visuomenininkas, botanikos mokslų daktaras, judėjimo "Už gamtą" steigėjas Tomas Kovėra.

Tarp nevyriausybinių ir visuomeninių organizacijų atstovų pasipiktino banga kilo pasirodžius Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros paviešintai informacijai apie šių metų pradžioje startavusį LIFE programos integruotą projektą "Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje".

Projektas truks 10 metų. Jo įgyvendinimui iš ES programos skirta 10,2 mln. eurų. Likusi suma skirta iš valstybės biudžeto – bemaž 7 mln. eurų.

Dėl stambaus 17 mln. eurų kąsnio, pasak J.Kovėros, būtų norėjusios susikauti visos aplinkosaugininkės viešosios įstaigos, tačiau esą niekas net puse ausies negirdėjo apie šį didelį projektą.

"Iškyla klausimas – o kokia nors partnerių atranka vyko? Ir kas buvo pasamdytas ruoštis šiam projektui? Kas buvo ministerijos konsultantas? Klausimų daug, bet atsakymų niekas nesiteikia duoti", – klausimus bėrė T.Kovėra.

Baiminasi sunaikinimo

Pasak T.Kovėros, daugybė kitų viešųjų įstaigų tokio pobūdžio projektuose turi žymiai didesnę patirtį.

Paaiškėja, kad ministras nekaltas – kaip nuo žąsies vanduo. Man tik viena įdomu – ar ilgai nieko už tai nebus ir ar tai jau taps sistema?

"Šį projektą ministerijos klerkai užtūpę laiko ir niekam nerodo. Todėl mes ir nežinome, kokius konkrečius darbus sutartyje kiekvienas partnerių yra įsipareigojęs atlikti? Visuomenininkai ėmė klausimus uždavinėti ne dėl pinigų, o dėl paties požiūrio į viešumą ir skaidrumą. Nejau svarbiau yra tik savai "chebrai" duoti pinigų? Paaiškėja, kad ministras nekaltas – kaip nuo žąsies vanduo. Man tik viena įdomu – ar ilgai nieko už tai nebus ir ar tai jau taps sistema?" – baiminosi T.Kovėra.

Kas bus nuveikta už šiuos 17 mln. eurų, sunkiai gali įsivaizduoti net patys aplinkosaugininkai.

"Visos saugomų teritorijų tarnybos metinis biudžetas yra apie 5 mln. eurų. Lietuvoje pilna valdininkų, ministerijos klerkų, pačių aplinkosaugininkų, kurie ir turėtų rūpintis ir įgyvendinti "Natura 2000" tinklo teritorijų priežiūrą. Kyla klausimas, kam metami tokie dideli pinigai? Kadangi šiuo metu vyksta saugomų teritorijų tarnybos pertvarka, ar nebus siekiama sunaikinti visą šią struktūrą, sukuriant nežinia kokį modelį, agentūrą ar viešąją įstaigą, kuriai ir planuojama pavesti šių teritorijų priežiūrą? Kur čia nauda? Ogi visi viešieji pirkimai, o gal net ir europiniai projektai bus sukoncentruoti vienose rankose. Klausimas tik – kieno?", – savą požiūrį į pertvarką išsakė aplinkosaugininkas, panoręs neviešinti savo pavardės.

"Viskam reikia pinigų"

Aplinkos projektų valdymo agentūros tinklalapyje skelbiama, jog šis projektas skirtas gerinti valdymo, stebėsenos ir analizės procesų efektyvumą.

"Visiška mistika. Kas visa tai yra? "Gerinti", "efektyvinti", "optimizuoti", "didinti sinergiją", "stiprinti institucinius gebėjimus" – visa tai yra migla. O kas bus konkrečiai padaryta, nėra aišku", – replikavo T.Kovėra.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento direktoriaus pavaduotojas Algirdas Klimavičius dienraščiui telefonu patikino, jog valdininkams pertvarkos įgyvendinimas yra ne pagal pečius, nes tam reikia lėšų.

"Viskam reikia pinigų. Valdymo sustiprinimui, jo kokybės pagerinimui reikia išteklių. Dėl to tai daroma su ES parama. Aplinkosaugininkų keliamų abejonių aš net nesuprantu, projektas dar tik pradėtas vykdyti, o aš jau turiu teisintis. Atsakymų į visus jūsų keliamus klausimus dar nėra, nes projektas dar tik vyksta", – dūsavo valdininkas, pareiškęs, jog į klausimus atsakys raštu.

"Natura 2000" tinklui Lietuvoje priklauso gamtiniai rezervatai, valstybiniai parkai, draustiniai, vandens telkinių apsaugos zonos ir kitos saugomos teritorijos.

Tačiau šio stambaus projekto įgyvendinimui partneriais buvo pakviesti tik keli nacionaliniai parkai – Žemaitijos ir Aukštaitijos, Dzūkijos nacionaliniai parkai, Labanoro regioninis parko, Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos.

Projektą įgyvendins Aplinkos projektų valdymo agentūra kartu su partneriais – Aplinkos ministerija, Valstybine saugomų teritorijų tarnyba, A.Stulginskio universiteto Miškų biologijos ir miškininkystės institutu.

Projekte plušės ir dvi neegzistuojančios įstaigos – Varėnos ir Druskininkų miškų urėdijos.

"Stebint šios valdžios darbus, kyla minčių, jog deklaracijos ir realūs darbai labai jau nesutampa. Į valdžią atėję blaivininkai draudimais lyg kirviu švaistosi. O štai vienas pamario krašto aplinkosauginkų vadas, girtas pasirodęs darbo vietoje, sulaukė vos papeikimo, nors apie incidentą ministras tikrai buvo informuotas. Stebint šiuos europinius konkursus, vėl krenta į akis tai, jog pati geriausia šalyje tik vienintelė buvusi ministro darbovietė", – skandalingą istoriją prisiminė T.Kovėra.

Išrinko geriausius?

Visuomenininkams labiausiai rūpi, ką konkrečiai šiame projekte veiks BAF? Konkurentų nuomone, projekto įgyvendinimui pakviesta BAF turi menkiausią patirtį tam tikruose klausimuose.

"Vertinant darbo patirtį, "Natura 2000" teritorijų išsaugojimo ir plėtros srityje BAF turi mažiausią patirtį, jeigu lyginsime su kitomis analogiškomis organizacijomis "Gamtos paveldo fondu" (GPF), asociacija "Lietuvos ornitologų draugija" (LOD) ir Labdaros ir paramos fondu "Lietuvos gamtos fondu" (LGF). Šitą teiginį galima būtų pagrįsti, jeigu surašytume visų 4 nagrinėjamų juridinių asmenų patirtį ir vykdytas sutartis bei projektus "Natura 2000" teritorijų išsaugojimo ir plėtros srityje". Vaizdas būtų toks, kad daugiausia sutarčių ir projektų šioje srityje būtų atlikusios GPF, LGF ir LOD. Bet ne BAF", – argumentus dėstė vienos nevyriausybinių organizacijų narys.

Tačiau ministro K.Navicko atstovas spaudai Mindaugas Bajarūnas dienraščiui pateiktame komentare akcentuoja buvus priešingai.

"BAF buvo pasirinktas vienu iš šio projekto partnerių dėl kelių priežasčių. Tai ilgą laiką bioįvairovės apsaugos srityje veikianti organizacija, ypač patyrusi tokiose srityse – kaimo plėtros programos priemonių taikymas įgyvendinant Buveinių ir Paukščių direktyvas; vietos bendruomenių įtraukimas į gamtos apsaugos veiklas; socialinių ir ekonominių aspektų, kaip būtinų sąlygų užtikrinant palankią saugomų rūšių ir buveinių apsaugos būklę, išmanymas", – rašoma paaiškinime.

Pasak M.Bajarūno, BAF – vienintelė Lietuvoje organizacija, kuri aplinkosaugos srityje sukūrusi agro-aplinkosauginę schemą, patvirtintą Europos Komisijos, ir tokia schema yra taikoma praktikoje.

"Šio projekto gimimo pradžia vyko 2015 metų pradžioje, kai K.Navickas net nesapnavo tapti ministru. Idėją laimino dar buvęs ministras Kęstutis Trečiokas. O tai, kad vienu partnerių atrinkta buvusi ministro darbovietė, buvo pateikta vertinti Europos Komisijai. Ir ji palaimino", – aiškino M.Bajarūnas.

Postai – saviems?

Klausimų aplinkos ministrui visuomenininkai turi dėl jo asmeninių simpatijų tam tikriems specialistams.

Kilus skandalui dėl ministro komandos pasirinkimų, iš viceministro pareigų buvo priverstas trauktis Mindaugas Gudas, kurio žmona tebedirba buvusioje ministro darbovietėje.

Šį kartą nuostabą sukėlė dar viena ministro komandos narė – Gintarė Krušnienė, kurį laiką dirbusi politiko buvusioje darbovietėje.

G.Krušnienė dirbo Baltijos aplinkos forumo komandoje, kaip klimato kaitos veiklos sričių kuratorė.

Tai, kad ministru tapęs K.Navickas darbo vieta ministerijoje aprūpino buvusią kolegę, esą niekam neturėtų kelti nuostabos.

Ministro atstovas spaudai M.Bajarūnas patikino, prie aplinkos ministro politinės komandos patarėja klimato kaitai G.Krušnienė prisijungė praėjusių metų lapkričio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Ar ministras gali pajudinti viską, ką turi, kad užkirstų kelią vagiems vogti, išieškotų pavogtus pinigus. Kodėl jis tyli, nepaaiškina žmonėms kas vyksta?

Pensininke

Pensininke portretas
Valstybe valdo ne POLITIKAI- PROFESIONALAI, bet MILIJONIERIAI- VERSLININKAI, kuriu kisenese sedi visos ministerijos . Galimai milijonierius - Karbauskis ejo i rinkimus, kaip ir kiti milijonieriai, kuriems reikia pasiekti milijarda. Karbauskis zaidzia su tautiniais kostiumais, o galetu visas jegas deti i korupcijos naikinima ministerijose . Burbulas ispuciamas, liaudis mato, kaip Grybauskaites isgirtoji visa teisesauga "kovoja" su korupcija.

Labai slidu

Labai slidu portretas
Kiek uz tuos pinigėlius pastatyta kaimo turizmo sodybu,kiek isleista ivairioms apzvalgoms ir t,t, o kas domisi kaip tie pinigai faktiskai atsiperka- niekas.Kas domisi kaip dirba ivairiu rajonu statybos inspekcijos - niekas.Sedi ten zmogeliai atvykstantys is ivairiu rajonu,imituoja darba,o kai kreipesi i juos tai tik ziuri ir nezinai ka masto.Gauni atsakyma,net suprasti negali isvis kodel priėmė pareiskima,nes atsako kad ne ju kompetencija spresti klausima.Kontroles is ministerijos puses nėra jokios. Vienas vaziuoja is Alytaus,kitas is Sakiu,-ko cia stebetis - pavargsta kol atvyksta.Gal ne veltui statybu vadai sako,kad kontrolieriai sėdi ju kisenese. Matyt taip Lietuvoje galima.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių