Quantcast

Apkalta Šiaulių merui ir keturiems tarybos nariams nutraukta

  • Teksto dydis:

Šiaulių miesto savivaldybės tarybos komisija, tyrusi keturių tarybos narių ir mero Artūro Visocko atstatydinimo iniciatyvas, nusprendė nutraukti procesą, skelbia „Šiaulių naujienos“.

Komisija nusprendė, kad keturių frakcijų seniūnų atstatydinimo procedūroms pradėti nėra pagrindo, nes pasibaigęs pusės metų terminas, per kurį reikėjo išanalizuoti faktus ir kreiptis į teismą. Komisija pažeidimų turinio nebenagrinėjo.

Apkalta buvo inicijuota socialdemokratui Justinui Sartauskui, judėjimo „Už Šiaulius“ atstovui Denisui Michalenko, liberalui Aurimui Lankui ir „tvarkiečiui“ Alfredui Lankauskui. Jie kaltinti sulaužę priesaiką, kai sugriovė kvorumą ir reikėjo nutraukti tarybos posėdžius nepriėmus sprendimų.

Mero A. Visocko istorijoje senaties buvo nesulaukęs epizodas dėl Futbolo akademijos direktoriaus atleidimo. Dėl to potvarkį pasirašė meras, nors esą atleisti direktorių privalėjo savivaldybės taryba. Apkaltos komisijos pirmininkas konservatorius Jonas Bartkus per spaudos konferenciją pranešė, kad konstatuota, jog meras pažeidė įstatymą, tačiau tai pripažino ir apgailestavo, todėl nuspręsta atstatydinimo procedūrų nepradėti.

Apkaltos teikime dėl mero A. Visocko įgaliojimų nutraukimo procedūros buvo nurodoma, kad meras viršijo savo įgaliojimus priimdamas kai kuriuos potvarkius. Vienas iš minimų atvejų – tarybos narių sprendimu atstatydinto vicemero Domo Griškevičiaus grąžinimas į pareigas, su meru sudarant taikos sutartį. Taip pat tarybos nariai manė, kad meras įgaliojimus viršijo paskirdamas tarnybines nuobaudas ugdymo įstaigų vadovams, nors tam taip pat turėjęs gauti tarybos pritarimą.

Šiauliuose įtampa tarp tarybos narių ir mero tęsiasi nuo pernai rudens. Meras A. Visockas tuomet prarado daugumą balsų taryboje ir buvo suformuota nauja dauguma. Per pusmetį buvo suformuotos iš viso trys valdančiosios daugumos, pastarąjį kartą apie daugumą, oponuojančią merui, vasarį paskelbė socialdemokratas J. Sartauskas, balandį paskirtas savivaldybės vicemeru.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, mero atstatydinimo procedūrą galima pradėti, jeigu jis sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų. Iniciatyvą turi pareikšti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Savivaldybės tarybos nario įgaliojimus nutraukti galima dėl priesaikos sulaužymo arba įstatymuose nustatytų įgaliojimų nevykdymo. Teikimą tarybai pradėti įgaliojimų netekimo procedūrą turi teisę ne mažiau kaip trečdalis tarybos narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geda

geda portretas
NEKALTI oko durneliai tikejotes jie dirba musu gerovei
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių