Quantcast

„Anykštėniška santa barbara“: K. Tubio sugrįžimas į rinkimus skatina eiti balsuoti

„Valstiečio“ Kęstučio Tubio sugrąžinimas į Anykščių mero rinkimus prie balsadėžių paskatino grįžti ir rinkėjus – bent jau taip rodo pirmoji išankstinio balsavimo diena, kur kandidatas varžosi su socialdemokratu Dainiumi Žiogeliu.

Iš tiesų anykštėnai iš anksto balsuoja jau antrą dieną, tačiau antradienį jie dar rinkosi tarp D. Žiogelio iki konservatoriaus Sigučio Obelevičiaus.

K. Tubis į rinkimus Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui konstatavus, jog Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimas pašalinti dėl korupcijos teistą politiką iš antrojo turo nebuvo pakankamai pagrįstas.

Rinkimų organizatorių duomenimis, antradienį iki 18 val. iš anksto balsavo 87 Anykščių rajono rinkėjai. Sugrąžinus K. Tubį, šie balsai buvo anuliuoti.

Anykščių rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Lina Pagalienė sako, kad trečiadienį aktyvumas didesnis – iki 16 val. balsuoti atvyko 343 rinkėjų.

Tam, pasak jos, įtakos galėjo turėti sprendimas dėl K. Tubio sugrąžinimo.

„Žmonės norėjo aiškumo, sprendimų priimtų, kad galėtų aiškiai pasirinkti“, – sako L. Pagalienė.

Daliai vietos valdžios rinkėjų situacija primena muilo operą.

„Aš tai vadinu (...) nuostabia anykštėniška santa barbara, kur nežinai, kas bus rytoj“, – sako balsą trečiadienį atidavęs 59-ių anykštėnas Virgilijus Vaidokavičius.

23 iš trečiadienį atėjusių balsuoti anykštėnų balsavo ir antradienį.

Du biuletenių variantai

Vietos rinkimų komisijai dėl VRK sprendimo grąžinti K Tubį antradienio vakaras buvo aktyvus – apylinkėms reikėjo išvežioti naujus biuletenius, reklaminius, informacinius plakatus.

Aš tai vadinu (...) nuostabia anykštėniška santa barbara, kur nežinai, kas bus rytoj.

„Aišku, daug daugiau darbo, daugiau netikėtumo, neplanuotų darbų daugiau. Žmonėms sukėlė nepatogumų tai, kad daug nežinomybės buvo visu laikotarpiu. Ir, aišku, jie ir vakar laukė sprendimų ir teismo, ir VRK“, – sako L. Pagalienė.

Visgi spausdinti naujų biuletenių rinkimų organizatoriams nereikėjo.

Apsidraudžiant, VRK iš anksto užsakė dvejopus biuletenius – su D. Žiogelio ir S. Obelevičiaus kandidatūromis ir D. Žiogelio bei K. Tubio pavardėmis.

K. Tubis, P. Peleckio / BNS nuotr.

„Taigi iškart po sprendimo priėmimo vakare nebereikėjo vežti tų biuletenių naktį, transportuoti į balsavimo vietas. Viskas jau buvo pristatyta iš anksto į balsavimo vietas“, – pasakoja VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

„Taip apsidrausdama Vyriausioji rinkimų komisija iškart nuvežė tuos biuletenius, sužymėjo ryškiai, kad rinkimų komisijos atskirtų, kuris biuletenis reikalingas“, – priduria ji.

Anot L. Pagalienės, po sprendimo grąžinti „valstiečių“ kandidatą į rinkimus išankstiniam balsavimui trečiadienį pasiruošta iki 7 valandos ryto.

Paklausta, ar teko dirbti iki išnaktų, ji atsako: „Čia jau ne pirmą kartą“.

Stovėjo eilėje

Priešpiet besirinkusiems balsuoti išankstiniame balsavime Anykščių rajono savivaldybėje teko pastovėti eilėje.

36-erių Andrius Šmarlovskis, užsiimantis individualia veikla, sako atėjęs balsuoti pamatęs, jog į rinkimų kovą sugrąžintas K. Tubis.

„Sankryžoje mačiau plakatas užkabintas ant viršaus, tai supratau, kad jau prieš Tubį reiks balsuoti“, – tvirtina vyras.

Tegu Tubis eina dirbti savo darbą arba pensijoj sėdi.

81-erių pensininkė Stasė Skardžiūtė teigia balsavusi už jaunimą, „katras jaunesnis, katras gražesnis“.

Situaciją dėl „valstiečių“ kandidato sugrąžinimo į kovą dėl mero posto ji vadino cirku.

„Tegu Tubis eina dirbti savo darbą arba pensijoj sėdi“, – sako S. Skardžiūtė.

35-erių kosmetologė Rasa Andrikonienė neatskleidžia, už ką atidavė balsą rinkimuose, tačiau priduria mananti, kad situacija dėl K. Tubio yra nesąžininga.

„Turėjo būti iš naujo viskas paskelbta. Bet yra kaip yra“, – teigia ji.

Peikia VRK

Valstybės tarnautojas Valdas Ščenys tvirtina nelaikantis antradienio rinkėjų balsų anuliavimo didele bėda.

„Ateis iš naujo ir prabalsuos“, – sako 44-erių vyras.

Tuo tarpu 65-erių vyriausiasis inžinierius Vidas Vaniulis džiaugiasi VRK sprendimu grąžinti K. Tubį ir sako balsavęs už „patį geriausią kandidatą“.

Vis dėlto komisijai anykštėnas turi pastabų.

„Išvis VRK šiais metais sudirbo tikrai labai prastai. (...) Labai neprofesionaliai dirba, įstatymų nežinojimas... Aišku, pasiskaičius teismo sprendimus, buvo aišku, kad Tubis turėtų išeiti iš tos balos“, – tvirtina V. Vaniulis.

64-erių pensininkė Virginija Vilčinskienė taip pat kritikuoja VRK. Anot jos, liūdna tai, kad pati komisija ir „užvirė košę“.

„Šiek tiek nusimanydama įstatymuose, kažkada buvusi teismo tarėja, aš mačiau, kaip susikerta įstatymai, ir aš supratau, kad vis tiek galų gale teismas turėtų priimti teisingą sprendimą, koks ir buvo priimtas“, – sako moteris.

Į rinkimus grąžino po LVAT sprendimo

VRK K. Tubį iš rinkimų buvo pašalinusi kovo 7 dieną, jau po pirmojo turo.

Tokį sprendimą komisija priėmė Panevėžio apygardos teismui pateikus išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam politikam skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

Tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) antradienį nurodė, kad Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas.

Anot LVAT, kilus neaiškumui dėl nuosprendžio, Panevėžio apygardos teismas jį patikslinti galėjo nutartimi, tuo metu VRK šalindama kandidatą iš rinkimų rėmėsi vieno iš bylos teisėjų paaiškinimu, kuris, be kita ko, „yra prieštaringas“.

Reaguodama į teismo sprendimą, antradienio vakarą susirinkusi VRK sugrąžino K. Tubį į rinkimus.

Per pirmąjį rinkimų turą kovo 5 dieną K. Tubis Anykščiuose surinko daugiausia – 29,39 proc. – rinkėjų balsų.

Antrajame ture su juo besivaržantis D. Žiogelis gavo 19,45 proc. balsų. Trečias likęs S. Obelevičius gavo 18,63 proc. balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebėtojas

Stebėtojas portretas
Čia ne Santa Barbara, o serialas žavūs ir drąsūs, arba serialas Be namų negerai. Iki šių metų filmuojamas , serialas Santa Barbara. Nors paskutinę serija turėjo , o, kad TV3 nutraukė. Vadovybės reikalas

Lietuvis

Lietuvis portretas
Švedijoje priimant į valstybės tarnybą, ar skiriamas nėra vertinamas teistumas, išskyrus už ypatingai žiaurius nusikaltimus, nužudymus. Svarbiausia ten yra profesionalumas. Pas mus labai daug žmonių, pasiryžusių perkąsti gerklę, gabesniam, geriau gyvenančiam, bet kartą paslydusiam asmeniui. Tokie mes pavydūs(

Lietuvis

Lietuvis portretas
Galima situacija. Ateina pas merą kandidatuojantis į valstybės tarnautojus ir galimai būsimas valstybės tarnautojas į konkursą. Meras klausia "Jūs gerbiamas kandidate ar esate teistas?" Kandidatas sako taip. Tada meras atsako: "Jums draudžiama kandidatuoti". Tada kandidatas į valstybės tarnautojus klausia mero, o Jūs ar teistas? Meras atsako taip, teistas, nes pas mus darbdavys gali būti teistas ir vadovauti tik neteistiems darbuotojams . (kaip anekdotas) Yra ir posakis: kas leidžiama Jupiteriui, neleidžiama jaučiui. )
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių