Quantcast

A. Anušauskas: vidinių politinių kovų įkaitu negali tapti Lietuvos saugumo interesai

  • Teksto dydis:

Lietuvos gynybos ministro Arvydo Anušausko pareiškimas, kad Lietuvai yra tinkamas dešimties dienų terminas, per kurį į šalį atvyktų vokiečių karių brigada, sulaukė kritikos ne tik iš opozicijos, bet ir valdančiųjų,  bei Prezidentūros.

A. Anušauskas, cituodamas Vokietijos ambasadoriaus Vilniuje Matthias Sonno (Matijaso Sono) viešą pareiškimą, kad „fiziškai brigada jau čia“, pažymi, kad „jokių įsipareigojimų Vokietija nekeičia“.

Prezidentas G. Nausėda interviu BNS sakė, jog Vokietijos atstovai „labai atidžiai klauso“ Lietuvos pareigūnų pozicijų šiuo klausimu ir paragino nesiųsti „dviprasmiškų signalų“.

„Nors man skambina ir prašo pakomentuoti kritiką, tačiau aš matau ir padrąsinimą dar ryžtingiau ginti Lietuvos karšto apsaugos interesus. Tą išsakė ir prezidentas G. Nausėda, ir aš dėkingas už palaikymą bei skatinimą būti ryžtingesniu. Ryžto niekada nebus per daug.

Jau visi perskaitė ir pakomentavo Vokietijos ambasadoriaus viešą pareiškimą, kuriame išsakė Vokietijos poziciją ir labai gerai įvertino mūsų pastangas nuosekliu darbu stiprinti tarpusavio pasitikėjimą ir Lietuvos saugumą“, – feisbuke rašė ministras.

Ministras A. Anušauskas taip pat sako, kad reikia nuosekliai tęsti pradėtus darbus, ir ragina Lietuvos saugumo interesų nepaversti vidinių politinių kovų įkaitais.

„Svarbu tas pastangas išlaikyti, tęsiant nuoseklų darbą, tai ir vokiečių brigada bus čia, kaip jau yra nuolatinėje parengtyje esančios Vokietijos vadovaujamos priešakinės NATO pajėgos. Ir tai labai aiškus signalas, kad jokių įsipareigojimų Vokietija nekeičia. Mums iš savo pusės reikia dar daugiau dirbti, stengiantis, kad susitarimai būtų įgyvendinti. Vidaus politinių kovų įkaitais negali tapti Lietuvos saugumo interesai“, – pažymėjo A. Anušauskas.

Mums iš savo pusės reikia dar daugiau dirbti, stengiantis, kad susitarimai būtų įgyvendinti. Vidaus politinių kovų įkaitais negali tapti Lietuvos saugumo interesai.

Ministras taip pat pasidalijo minėto Vokietijos ambasadoriaus viešo laiško pagrindinėmis tezėmis. Jose tvirtinama, kad NATO viršūnių susitikimo sprendimą, kuriuo siekiama sustiprinti rytinį flangą ir šiuo tikslu sukurti naują pajėgų struktūrą, ir toliau Vokietija su Lietuva įgyvendina.

„1. Kartu įgyvendiname birželio pabaigoje priimtą NATO viršūnių susitikimo sprendimą, kuriuo siekiama sustiprinti rytinį flangą ir šiuo tikslu sukurti naują pajėgų struktūrą. Vokietija ir Lietuva skubiai žengia į priekį, laukdamos detalaus NATO planavimo šiaurės rytų flango gynybai.

2. Prezidento ir kanclerio susitarimą įgyvendiname visiškai ir visose dalyse, žingsnis po žingsnio.

3. Juo remiantis, 1-osios vokiečių tankų divizijos 41-ajai vokiečių mechanizuotajai brigadai (Panzergrenadierbrigade 41) jau nuo rugpjūčio mėn. pavesta ginti Lietuvos suverenų teritorinį vientisumą.

4. Praėjusį šeštadienį abiejų mūsų šalių gynybos ministrai atidarė priešakinio valdymo elementą. Paklauskite karinių ekspertų: brigada yra ten, kur yra jos vadovybė. Kviečiu tai pripažinti visus Lietuvos politikos veikėjus.

Brigada nėra greitai paruošiama tirpi kava ir ne konkretus karių skaičius, stovyklaujantis tam tikroje vietoje, o sudėtinga karinė sistema.

5. Brigada bus kuriama ir plečiama palaipsniui, kartu su įspūdingomis Lietuvos pastangomis sukurti reikiamą infrastruktūrą.

6. Tuomet bus situacija, kai brigados kariai nuolat rotuosis ir eis treniruotis, o šarvuočiai, įranga ir amunicija bus nuolat išdėstyti, kai tik bus paruošta infrastruktūra. Tai sėkmingas eFP Battle Group modelis: pastovi rotacija, nuolatinės pratybos, nuolatinė kovinė parengtis.

7. Ko neketinama: pastatyti apsnūdusį vokiečių garnizono miestelį. Lietuvos infrastruktūros pastangos nukreiptos į mūšiui pasirengusių karių priėmimą į mokymus ir pratybas. Ir tai yra būtent tai, ko reikia.

8. Turiu aiškiai pasakyti: bet koks teiginys, kad mano šalis nesilaiko savo įsipareigojimų, nevykdo duoto žodžio, būtų ir neteisingas, ir įžeidžiantis. Brigada nėra greitai paruošiama tirpi kava ir ne konkretus karių skaičius, stovyklaujantis tam tikroje vietoje, o sudėtinga karinė sistema. Pastatyti reikia laiko. Leiskime kariuomenei tai tęsti! Nemėginkite to paversti politine bokso kriauše“, – Vokietijos ambasadoriaus laišką citavo A. Anušauskas.

Konservatorių deleguotas ministras kritikos tiek iš opozicijos, tiek partijos viduje sulaukė, kai praėjusią savaitę sutiko su Vokietijos gynybos ministrės Christine Lambrecht (Kristin Lambrecht) pozicija, jog pakanka tokios Lietuvai priskirtos brigados parengties, kad šis vienetas į Lietuvą atvyktų per dešimt dienų, esant poreikiui.

Praėjusią savaitę Rukloje viešėjusi Vokietijos gynybos ministrė pareiškė, kad Lietuvai priskirta brigada, esant poreikiui, šalyje būtų dislokuojama per dešimt dienų

Kartu su ja spaudos konferencijoje dalyvavęs A. Anušauskas sakė, kad šio termino pakanka reakcijai į pajėgų telkimą prie šalies sienų, o tai parodė ir patirtis Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Napoleone

>Napoleone portretas
kacapija ne pasitrauks is Ukrainos, o bus ismesta kaip muse is barsciu.

NAPOLEONE....

NAPOLEONE.... portretas
Tuščiai aušini burną. Kokiu reikia būti nevispročiu, kad galvotum jog Rusija atsitrauks iš Ukrainos ir paliks Ukrainoje nacių valdžią, sudarydama akivaizdžią grėsmę Rusijos saugumui. Taip mąstyti gali tik su protu susipykęs Anušauskas. Rusija ne ta valstybė, kuri keliaklupsčiautų prieš Amerikos teroristus. Ji tai įrodė per paskutinius tris pasaulinius karus. Kai kam įrodys ir dar kartą.

Kutūzove \\\\\.../////

Kutūzove  \\\\\...///// portretas
valink į Santariškes sveikatos pasissemti,nes blūdji ir Linutė skundžiasi............kad? "VILKŲ" vamzdžiai nulinkę,nešaudo.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių