Quantcast

A. Anušauskas: NATO turi pakviesti Ukrainą, o Lietuva pritars jos narystei

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad penktadalio Ukrainos teritorijos aneksija grąžino dėl išlikimo kovojančią šalį į prieškarines pozicijas dėl sprendimo pateikti paraišką dėl narystės NATO.

„Lietuva remia atvirų durų politiką, todėl Ukraina gali tikėtis mūsų besąlygiško palaikymo (NATO narystei – BNS), net jei tai atrodo sunkiai pasiekiamas tikslas“, – šeštadienį per konservatorių tarybos posėdį sakė ministras.

Pasak A. Anušausko, derybos ir formalios procedūros dėl Ukrainos priėmimo į aljansą turi prasidėti dabar, „nepaisaint karo“.

„Svarbiausia dalykas yra ne supaprastintos priėmimo į NATO procedūros, kurios  pritaikytos Švedijai ir Suomijai, o 30 šalių konsensusas – sutarimas, kad ši valstybė (Ukraina – BNS) gali būti priimama į NATO bei turi prasidėti pats procesas, nepaisant karo“, – BNS sakė A. Anušauskas.

Šiuo atveju Vakarų valstybės negali likti toje pačioje pozicijoje, kaip iki karo (...) Saugumo garantijos Ukrainai turi būti didinamos jau dabar.

„Šiuo atveju Vakarų valstybės negali likti toje pačioje pozicijoje, kaip iki karo (...) Saugumo garantijos Ukrainai turi būti didinamos jau dabar“, – pridūrė jis.

Krašto apsaugos ministro teigimu, po penktadieninio Ukrainos pareiškimo, kaip ir Švedijos bei Suomijos atveju reikia aljanso sutarimo, kad pradedamas priėmimo procesas, o NATO generalinis sekretorius turi su Ukrainos gynybos ministru pasirašyti bendrą dokumentą. 

„Tai nereiškia, kad Ukraina taptų NATO nare karo metu, tai reikštų, kad priėmimo procesas prasidėtų karo metu“, – teigė Lietuvos ministras.

Anot Anušausko, įvykis, paskatinęs tokį Ukrainos sprendimą, yra penktadienį Rusijos įvykdyta keturių Ukrainos sričių aneksija.

„Rugsėjo 30 dieną Kremliaus valdytojas pakartojo tai, ką irgi rugsėjo 30-ąją, prieš 84 metus Miunchene padarė Hitleris aneksuodamas Čekijos Sudetus. Tik tuo metu vienas diktatorius pasiekė rezultatą grasinimais, o XXI amžiuje – karu, nors akivaizdu, kad karu jokie taip Kremliuje trokštami rezultatai nebus pasiekti“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, aneksija pasauliui parodė, kaip sunkiai serga Rusijos vadovybė ir šios šalies žmonės.

„Jau ilgą laiką matome ir tai nėra paslaptis, nėra medicininė paslaptis, kad tas žmogus Kremliuje (V. Putinas – BNS) serga ne tik paranoja, socioopatija, bet jis iš esmės iššaukė ir savo visuomenėje panašias ligas, kurios pavirto okupacine karštine, aneksine šiltine ir mobilizacine desperacija“, – teigė A. Anušauskas.

Ukraina jau seniai reiškė norą tapti NATO nare, tačiau kai kurios Aljanso narės skeptiškai vertina Kyjivo galimybes įstoti į bloką.

Šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis pagreitintos stojimo į NATO procedūros penktadienį paprašė praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusija per ceremoniją Kremliuje aneksavo keturis okupuotus Ukrainos regionus – Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis.

Tarptautinė bendruomenė šią aneksiją laiko neteisėta ir žada įvesti Maskvai naujas sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LAPE SIAURINE

LAPE SIAURINE portretas
Ukraina niekada nebus NATO ir Zelenskio nebus

Greitai visos

Greitai visos portretas
pritars,tada mordoras bus sustabdytas .

puiku

puiku portretas
9 šalys jau pritarė.valio
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių