Quantcast

Aistros dėl papildomų ribojimų rusams ir baltarusiams: L. Kasčiūną lygino su Leninu

  • Teksto dydis:

Seimas po audringų ginčų pritarė įstatymo projektui, pagal kurį rusų ir baltarusių piliečiams bus apribotos galimybės gauti Lietuvos vizą. Tiesa, rusams situacija sudėtingesnė – jie papildomai negalės įsigyti jokio būsto, be to, nebus priimami jų prašymai laikinai gyventi Lietuvoje, praneša LNK.

Papildomi ribojimai rusų ir baltarusių piliečiams sukėlė tikrą emocijų audrą Seime. Kritikos valdančiųjų projektui turėjo tiek opozicija, tiek ir koalicijos partneriai.

„Tėviškai neauklėsiu, kad nereikia susitapatinti. Leninas su partija susitapatindavo. Sakydavo Leninas, o visi galvodavo apie partiją“, – kandžiai ironizavo Algirdas Sysas.

„Gerb. Algirdai, jūs tikrai už mane geriau Leniną pažįstate“, – nesusilaikė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Galima priimti kaip rimtą juokelį, jei jis man neprimintų kai kurių citatų iš 1933-iųjų ir 1939-ųjų metų. Laurynai, turėk saiko“, – ragino koalicijos partneris Eugenijus Gentvilas.

Vis dėlto po ilgų ginčų ir diskusijų įstatymų projektui buvo pritarta balsų dauguma. Tiesa, iš jo išbraukta sąlyga, pagal kurią rusai ir baltarusiai negalėtų prašyti pilietybės net ir ilgai pragyvenę Lietuvoje.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Mes turime galvoti ir apie nacionalinį saugumą. Mūsų žvalgybos tarnybos savo viešoje ataskaitoje informuoja labai aiškiai, kad per diasporą bandoma užverbuoti žmones, bandoma daryti įtaką Lietuvos Respublikai. Negalime į tai nereaguoti“, – akcentavo L. Kasčiūnas.

Pagal įstatymo pataisas nutarta iki kitų metų gegužės 3-iosios apriboti galimybes rusams ir baltarusiams gauti Lietuvos vizas, taip pat įvežti ukrainietiškas grivinas.

„Neliko perteklinių ribojimų Rusijos piliečiams, kurie jau ilgai Lietuvoje gyvena ir yra visokeriopai patikrinti. Tai ir pasitikėjimo mūsų institucijomis klausimas, ir tais žmonėmis, kurie savo lojalumą valstybei jau turėjo progą ne kartą įrodyti“, – situaciją komentavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Išskirtinai Rusijos piliečiams papildomai apribota galimybė prašyti laikino leidimo gyventi Lietuvoje. Taip pat įsigyti ir nekilnojamojo turto. Savo būsto negalėsiantys turėti rusai į tai reaguoja paprastai.

„Kol kas net nekeliu sau tokio klausimo, nes tiesiog neturiu pinigų. Mano daugelis draugų tokioje pačioje situacijoje“, – priimtus sprendimus komentavo politinis pabėgėlis ir Rusijos Danilas Konstantinovas.

Reikia suprasti, kad pagrindinė priežastis, kodėl rusai ir baltarusiai gyvena Lietuvoje, yra ta, kad jie pabėgo nuo jų šalyse esančių režimų. Jie nėra tų režimų, tos šalyje vykdomos politikos dalis. Tokių žmonių bijoti nereikėtų.

Jau aštuonerius metus Vilniuje gyvenantis Danilas – dažnas mitingų prieš Vladimiro Putino valdžią dalyvis. Rusijos opozicionierius nesupranta, kodėl nuo režimo bėgantys žmonės Lietuvoje turėtų būti laikomi priešais.

„Reikia suprasti, kad pagrindinė priežastis, kodėl rusai ir baltarusiai gyvena Lietuvoje, yra ta, kad jie pabėgo nuo jų šalyse esančių režimų. Jie nėra tų režimų, tos šalyje vykdomos politikos dalis. Tokių žmonių bijoti nereikėtų“, – teigė D. Konstantinovas.

Vis dėlto, pasak dalies valdančiųjų, Seime buvo pasiektas palengvintas įstatymo pataisų variantas. Iki tol koalicijos partneriai teikė per daug radikalių pasiūlymų.

„Komiteto pirmininkas Laurynas buvo pateikęs radikalias formuluotes, kurias pavyko atšaukti. Aš ir juokiuosi, kad komiteto pirmininkas kartais tapatina save su komitetu ir vietoj komiteto nuomonės pradėjo savo nuomonę dėstyti“, – stebėjosi E. Gentvilas.

Opozicijos net ir pataisytas variantas neįtikino.

„Įstatymas buvo neparuoštas, išmestas į viešumą, supriešinęs dalį piliečių, įbauginęs juos. Vietoj draugų mes gavome abejojančius. Paskui pats p. Kasčiūnas, kuris užvirė šią košę, pradėjo eiti atbulas ir taisyti savo pridarytų nesąmonių“, –  komentavo Seimo narys A. Sysas.

Seime priimtas pataisas dar gali vetuoti prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak prezidentūros atstovų, dabar kyla klausimų, ar ribojamosios priemonės Rusijos ir Baltarusijos piliečiams numato vienodas sąlygas abiem šalims agresoriams, nes šių valstybių atskirti nederėtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artūras

Artūras portretas
Šaunuolis L,Kaščiūnas .Lietuviams jau seniai reikėjo išsivaduoti iš tarnų vaidmens,Lietuvoje ,patarnaujančio personalo kolonistams ,Manau turim būti orūs ,pašalinti iš visur ;meniu po ruski ; 30 metų Lietuva ne priklausoma ,o vis dar ;meniu po ruski ; Ar norite pasirodyti ,kad laukiate kaip ir Ukrainoje yra laukiančių :ruski myr išlaisvinimo;?

Georgij Žženov- teatro ir kino aktorius--

Georgij Žženov-  teatro ir kino aktorius-- portretas
Мировой фашизм -это гидра, чудовище с несколькими головами. Отрубив голову германскому фашизму, Мир избавился лишь от Гитлера. На 6-ой части Земли, в СССР выстоял и торжествовал победу над соперником еще более жестокий, более человеконенавистнический фашизм-фашизм сталинский, коммунистический.

to-saunuolis musu

to-saunuolis musu portretas
Tai VISAS pAsaulis ŽINO, jog DIDŽIAUSI FAŠISTAI ir NACISTAI-RuZZai. Nes JIE užpuolė taikią šalį Ukrainą. RuZZai su fašistiniais ženklais V ir Z visoje Rašoje-PARAŠOJE ir ant tankų ir t.t. pas ,,išvaduotojus'; UKrainoje. vIename video net pati rusė teigė, jog su fašistiniais V ir Z ženklais vokiečiai pasiųsdavo žmones į dūjų kameras. CCCP kartu su fašistinė Vokietiją pradėjo 2 Pasaulkįnį karą 1939m.rugsėjį, užpuolę Lenkiją. ,,Освободители '' Ukrainoje ir VISOJE RAšoje-PARAŠOJE si NACISTINĖMIS Georgijaus juosytėlėmis, kuriomis 2 Pasaulinio karo metu apdovanodavo karius, tarnavusius Generolo Vlasovo korpuse, kariavusio nacistinės Vokietijos pusėje. Ir Rašos vėliava-Vlasovo vėliava, už kurią 2 pasaulinio karo metų KGBistai sušaudydavo. Šizofrenikų šalis-Raša. Žmonės išsišravo jos ir pavadinimą- РФ- Российский ФАШИЗМ.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių