Quantcast

A.Butkevičius – prieš dvikalbius vietovardžių ir gatvių užrašus

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad Lietuvoje neturėtų būti dvikalbių lentelių su vietovardžių ir gatvių pavadinimais.

„Mano manymu, mes turėtume suprasti, kad esame visi Lietuvos piliečiai. Visiems Lietuvos piliečiams turi būtų vienodos sąlygos. Tai reiškia, kad tų lentelių, kurios yra dviem kalbomis rašomos, turėtų nebūti, jeigu gerbiame savo valstybę, savo Konstituciją ir savo valstybės įstatymus“, – interviu BNS sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad šiuo klausimu išskirtinumų negali būti.

Viešus užrašus dviem kalbomis lenkų gyvenamose vietose siekia įteisinti socialdemokratų valdančiosios koalicijos partneriai Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Šiuo metu ant kai kurių namų Vilniaus, Šalčininkuose rajonuose dvikalbiai užrašai pakabinti nelegaliai, nepaisant teismų nurodymų juos nuimti. Žiniasklaidos teigimu, neteisėtos lentelės kabo net ant kai kurių Seimo narių namų.

A.Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės programoje įrašytas įsipareigojimas parengti Tautinių mažumų įstatymo projektą ir išspręsti gatvių bei vietovių pavadinimų rašymo klausimus, atsižvelgdami į Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją.  

Konvencijoje numatyta, kad „šalys tose teritorijose, kuriose tradiciškai gausiai gyvena tautinei mažumai priklausantys asmenys, remdamosi savo teisinės sistemos reikalavimais, o prireikus ir sutartimis su kitomis valstybėmis, bei atsižvelgusios į konkrečias sąlygas, visuomenei skirtus tradicinius vietovių, gatvių pavadinimus ir kitus topografinius įrašus stengiasi daryti taip pat ir mažumos kalba, jeigu yra pakankamas tokio žymėjimo poreikis“.

Lietuvos pareigūnai pabrėžia, kad ši nuostata nereiškia reikalavimo būtinai įteisinti dvikalbius užrašus, ir yra tik rekomendacinio pobūdžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
tik lenkai negerbia Lietuvos ir visokiausiais budais pila purva.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Saunuoliai tie lenkai jie visais budais stengiasi islaikyti savo kalba ir rasta kur jie begyventu ne taip kaip musu lietuviai kur visur raso uzsienetiskai kartais patys nezinodami ka tai reiskia vien tik dabar vedusios moterys kokias sau pavardes pasidaro kartais nezinai kaip suprasti kazkoks vistgaidis ir daugiau nieko.

Joana

Joana portretas
Pagyvensim - pamatysim kaip nutiks su dvikalbiais gatvių, miestelių užrašais. Dabar dar per anksti džiaugtis, nes premjeras dažnai savo nuomones ir sprendimus keičia.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių