Quantcast

16 Europos valstybių reiškia protestą dėl Rusijos tolesnio dalyvavimo UNESCO

  • Teksto dydis:

Po neeilinės UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesijos 16 Europos šalių, tarp jų ir Lietuva, kreipėsi į UNESCO vadovus dėl, jų teigimu, neteisėto Rusijos dalyvavimo aukščiausiuose UNESCO organuose, antradienį pranešė Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas.

„Dar kartą norime pabrėžti, kad šalis agresorė, griaunanti ir naikinanti kitos suverenios valstybės kultūrinį ir istorinį paveldą, religinius objektus, muziejus ir mokyklas, neturi jokios moralinės teisės užimti pozicijų aukščiausiuose UNESCO organuose. Rusijos neteisėtas „perrinkimas“ į Pasaulio paveldo komiteto biuro sudėtį – nepagarba tiek Ukrainai, išgyvenančiai karo baisumus, tiek pačios UNESCO propaguojamoms vertybėms“ – teigia Lietuvos ambasadorė prie UNESCO Jolanta Balčiūnienė.

Narės iš Vidurio ir Rytų Europos laišku kreipėsi į Pasaulio paveldo komiteto (PPK) pirmininkę, Saudo Arabijos ambasadorę prie UNESCO bei aukščiausius UNESCO vadovus. Kreipimesi išreikštas griežtas nepritarimas Rusijos narystei PPK biure po beprecedenčiu vadinamo pastarosios šalies atstovės patvirtinimo į vicepirmininkės poziciją.

Norime pabrėžti, kad šalis agresorė, griaunanti ir naikinanti kitos suverenios valstybės kultūrinį ir istorinį paveldą, religinius objektus, muziejus ir mokyklas, neturi jokios moralinės teisės užimti pozicijų aukščiausiuose UNESCO organuose.

Kreipimąsi pasirašė II rinkiminės grupės šalys – narės: Albanija, Bulgarija, Čekija, Estija, Gruzija, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Moldova, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Šiaurės Makedonija, Ukraina.

Šiuo metu PPK biure atstovauja Tailandas, Argentina, Italija, Pietų Afrika ir Rusija.

Kaip skelbiama pranešime, nepaisant galiojančių Komiteto taisyklių ir darbo procedūrų, buvo priimtas sprendimas įtraukti Rusiją į Pasaulio paveldo komiteto 45-osios sesijos biuro sudėtį.

Sausio 24–25 dienomis įvykusi neeilinė UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesija buvo organizuojama po to, kai pernai lapkritį po ilgų ir bevaisių Komiteto debatų dėl 45-osios PPK sesijos organizavimo, ambasadorius Aleksandras Kuznecovas atsistatydino iš šio komiteto pirmininko pareigų. Anksčiau 45-oji Pasaulio paveldo komiteto sesija buvo numatyta dar pernai birželio 19–30 d. Kazanėje, Rusijoje, tačiau šalys ją boikotavo.

Laiškas adresuotas PPK pirmininkei, Komiteto šalims narėms ir UNESCO vadovybei, raginant organizaciją laikytis principingos pozicijos Rusijos atžvilgiu.

Kreipimąsi pasirašiusios šalys tikisi, kad rengiantis rugsėjo 10–25 dienomis Rijade, Saudo Arabijoje vyksiančiai 45-ajai Pasaulio paveldo komiteto sesijai, bus priimti atitinkami organizacijos misiją ir vertybes atitinkantys sprendimai, eliminuojantys Rusijos kaip vicepirmininkės vaidmenį būsimose diskusijose. Rusijos narystė biure truks iki artimiausių biuro rinkimų, kurie numatomi 45-osios PPK sesijos metu.


Šiame straipsnyje: UNESCORusijos dalyvavimasprotestaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių