Quantcast

Atsisako R. Karbauskio idėjos nurašyti emigrantų PSD skolas

Anksčiau siūlyta privalomojo socialinio draudimo (PSD) įmokų amnestija atšaukiama, bet ieškoma būdų, kaip skolininkams teikti paslaugas dar negrąžinus skolos.

Tai paaiškėjo po trečiadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio surengto pasitarimo su sveikatos apsaugos viceministre Kristina Garuoliene, „Sodros“ vadove Julita Varanauskiene bei Valstybinės ligonių kasos vadovu Gintaru Kacevičiumi.

„Galvosime dėl įstatymo pakeitimo ta prasme, kad galbūt atsiesime teisę į sveikatos priežiūrą, kurią garantuoja draudimas, nuo tos skolos – žmogui pagalbos neatsakyti, bet skolą jis vis tiek privalės grąžinti“, – sakė G. Kacevičius.

Pagal dabar galiojančius teisės aktus, skolininkai medikų paslaugomis, išskyrus būtinąją pagalbą, gali naudotis tik sumokėję skolą.

R. Karbauskio teigimu, taip pat būtina skubiai ieškoti būdų, ką po britų pasitraukimo iš Europos Sąjungos reikės daryti su Didžiojoje Britanijoje gyvenusiais Lietuvos piliečiais, kurie bus nemokėję PSD įmokų, bet norės grįžti į Lietuvos sveikatos sistemą.

Skola nebus anuliuojama, mes šnekėjomės, kaip padaryti, kad tie žmonės išsimokėti tą skolą galėtų per tam tikrą laiką, kad grįžę jie gautų būtinas sveikatos paslaugas.

„Iš principo dėl privalomojo sveikatos draudimo tiems, kurie yra išvykę, kurie moka mokesčius kitose valstybėse, ypač Europos Sąjungoje, problemos nėra. Jiems reikia tik pateikti „Sodrai“ dokumentus, kad yra išvykę, ten moka mokesčius ir skolos niekas nebeskaičiuos. Yra didesnė problema, ir įstatymo projektą dabar tvarkysime dėl tų žmonių, kurie yra ne ES šalyse gyvenantys. Šiuo atveju jokios pažymos nepadėtų, skola vis tiek liktų. Reikia sutvarkyti šitą problemą“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Jo teigimu, į Lietuvą iš ne Europos Sąjungos valstybės grįžę asmenys arba tie, kas negalės įrodyti, kad kitai ES valstybei mokėjo sveikatos draudimą, skolą Privalomojo sveikatos draudimo fondui privalės grąžinti.

Mėnesio PSD įmoka sudaro beveik 39 eurus, per penkerius metus tokia skola viršys 2 tūkst. eurų.

„Skola nebus anuliuojama, mes šnekėjomės, kaip padaryti, kad tie žmonės išsimokėti tą skolą galėtų per tam tikrą laiką, kad grįžę jie gautų būtinas sveikatos paslaugas“, – sakė R. Karbauskis.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, „skola negali tapti kliūtimi žmogui patekti į sveikatos draudimo sistemą“.

Trečiadienį konkrečių sprendimo būdų, ką daryti su skola, nepriimta, žadama pasidomėti kaimynų patirtimi.

Ir R. Karbauskis, ir K. Garuolienė pabrėžė, kad sprendimus reikia priimti skubiai.

„Gali būti, kad po keleto mėnesių turėsime šimtus tūkstančių Lietuvos piliečių, kurie yra išvykę ir nebe į Europos Sąjungos šalį. Nebeveiks sistema, kada tu grįžti, parodai, kad mokėjai mokesčius ir ta skola anuliuojama. Tą reikalą reikia sutvarkyti iki to momento, kad tie žmonės, jeigu jie grįš galėtų įrodyti, kad jie turėjo pajamų“, – tvirtino R. Karbauskis, galvoje turėdamas „Brexit“.

Valstybinės ligonių kasos vadovas dar atkreipė dėmesį, kad pasitaiko atvejų, kada trumpam į Lietuvą grįžęs emigrantas sumoka mėnesio PSD įmoką ir gydosi Lietuvoje.

„Tokiais atvejais teritorinės ligonių kasos aiškinasi, ar tas žmogus, pavyzdžiui, Airijoje buvo draustas, jeigu taip, paprašome Airijos sumokėti už jo paslaugas“, – sakė G. Kacevičius.

Sulaukė neigiamų išvadų

R. Karbauskis pernai spalį įregistravo Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisas, kuriomis siūlyta asmenis, PSD mokančius kitose valstybėse, laikyti išvykusiais iš Lietuvos.

Taip pat siūlyta išvykusiais laikyti asmenis, pateikusius galutinai iš Lietuvos išvykstančio mokesčio mokėtojo deklaraciją.

Tokiu būdu tikėtasi nurašyti susikaupusias emigrantų skolas Privalomojo sveikatos draudimo fondui.

Projektas sulaukė neigiamos Vyriausybės išvados. Jos teigimu, PSD įmokų nemokėjimas Lietuvoje savaime neleidžia daryti vienareikšmės išvados, kad asmens gyvenamoji vieta keičiama ir asmuo Lietuvoje nebegyvena.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, kad R. Karbauskio pataisai nepritarė ir komitetas.

„Komitetas vienareikšmiai pasakė, kad pritarti tokiems dalykams negalima. Ne įstatymus reikėtų keisti, o daugiau dirbti organizacine prasme: aiškinti, šviesti tuos žmones, kad kiekvienas turėtume deklaruoti išvažiuodami“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė A. Sysas.

Jis teigė, kad praėjusios kadencijos Seime pats buvo sulaukęs „Sodros“ siūlymo nurašyti emigrantų skolas. Tačiau įsigilinęs į situaciją, A. Sysas tvirtino supratęs, kad to daryti negalima, nes būtų pažeistas piliečių lygiateisiškumas, kiltų priešprieša, būtų skatinamas mokesčių nemokėjimas.

„Kam reikia mokėti, jei galiu išvažiuoti, įmokų nemoku, dirbu galbūt ten nelegaliai, galiu net užsidirbti daugiau, atvažiuoju, čia už vieną mėnesį susimoku ir gaunu paslaugą. Manau, kad tai neteisinga Lietuvos piliečių atžvilgiu, kurie čia gyvena ir moka visas įmokas ir mokesčius“, – kalbėjo parlamentaras.

Jo manymu, valstybės turi pakankamai įrankių tai skolai išieškoti, be to, ji gali tiesiog būti.

„Geriau tegu kabo ta skola. Jis (skolininkas – BNS) vieną dieną atvažiuos ir galėsime paklausti, kodėl jis nesumokėjęs. Jeigu jis sumokėjęs (kitoje valstybėje – BNS), nėra jokios problemos. Jis pristato pažymas, kad mokėjo kitur, kitoje Europos Sąjungos šalyje, kad yra draustas – ir viskas. Įvykus ligai ir kitiems dalykams, jis bus apdraustas ir gaus paslaugą“, – tvirtino A. Sysas.

Seimo narys pabrėžė, kad išvykstančio į užsienį Lietuvos piliečio pareiga yra deklaruoti išvykimą.

„Labai gaila, kad žmonės iki galo neatlieka patys savo pareigų, tai yra jeigu išvažiuodamas jis deklaruoja, skola neauga, bet jeigu išvažiuoja, niekam nepranešęs, ten įsidarbina – legaliai ar nelegaliai – skaitliukas sukasi. Žmonės turėtų paprasčiausiai deklaruoti, kad išvyko į kitą šalį, tada skaitliukas sustabdomas“, – aiškino politikas.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu yra 36,7 tūkst. Lietuvoje nesančių ilgalaikių skolininkų, o vienas jų vidutiniškai skolingas apie 1,5 tūkst. eurų PSD mokesčio.

„Sodra“ ilgalaikiais skolininkais pripažįsta tuos, kurių ketvirtus metus neberanda Lietuvoje, todėl laiko emigravusiais. Tačiau jei jie savo išvykimo nėra deklaravę, atitinkamai nėra atleisti nuo PSD įmokų, todėl jų skola kas mėnesį didėja po 39 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skolingas

skolingas portretas
gimiau lt todel skolingas.nepasiseke man

jOANA

jOANA  portretas
Toje sodroje prikise konservai savo gimines draugus komunisteliu palikuonis darykit valstiecia tvarka naikinkit tas seryklas nereikes plesti dirbanciuosius

kauniete

kauniete portretas
TEISUS KARBAUSKIS JAUNIMAS GRYS O SODRA BENDRAI KAM REIKALINGA NEBENT KOKIA 10 TARNAUTOJU O TA BOBINCIU ISVAIKYTI
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių