Quantcast

Pasieniečiai: A. Lukašenkos „dovanos“ Lietuvai – ne tik nelegalūs migrantai

  • Teksto dydis:

Pasak pasieniečių, kirsti sieną neegaliems migrantams dažnai padeda Baltarusijos pasienio pareigūnai, ryškėja ir kitų tendencijų. LNK reportaže apie didėjantį kontrabandos ir nelegalių migrantų srautą į žurnalisto klausimus atsakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas.

– Ar galima teigti, kad padidėjo ne tik nelegalų, bet ir kontrabandos srautai? Kuriame pasienio su Baltarusija ruože situacija sudėtingiausia?

– Valstybės sienos apsaugos tarnybos surinkti duomenys šiais metais leidžia daryti išvadą, kad kontrabandos srautai į Lietuvą šiemet didėjo. Tą didėjimą sąlygojo mėginimas dažniau pergabenti per sieną kontrabandą pasitelkiant ir išmaniąsias technologijas – dronus. Kontrabanda vežama ir vandens keliais, ir per pasienio kontrolės punktus. Nauja tendencija ta, kad nors mėginimų pervežti kontrabandą padaugėjo, bet vienu metu gabenamas mažesnis kiekis – iki 2 tūkst. cigarečių pakelių. Tai būdinga praktiškai visam pasienio su Baltarusija ruožui.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar kontrabandininkai dažniausiai veža tik kontrabandines cigaretes, ar yra ir kitų prekių, kurias bandoma nelegaliai įvežti į Lietuvą?

– Jeigu kalbame apie Baltarusijos valstybės sieną, praktiškai dominuoja cigaretės. Dar pasitaiko gintaro gabenimo atvejų.

– Kalbant apie baltarusių pareigūnus, ar tiesa, kad jie padeda kontrabandininkams gabenti nelegalias prekes į Lietuvą, taip pat talkina ir nelegaliems migrantams?

– Dėl kontrabandos, tai Baltarusijos pareigūnų laikymasis neutralios pozicijos yra neigiamas dalykas. O dėl neteisėtos migracijos, mes turime duomenų, kad pareigūnai net konkrečiai prisideda tiek gadinant fizinį barjerą, tiek formuojant migrantų grupes ir jas permetant į Lietuvos pusę.

Dėl neteisėtos migracijos, mes turime duomenų, kad Baltarusijos pareigūnai net prisideda tiek gadinant fizinį barjerą, tiek formuojant migrantų grupes.

– Kaip dažnai yra gadinama pasienio tvora?

–  Per šiuos metus buvo apie penki šimtai tokių atvejų. Žinoma, žiemos periodu migrantų srautas sumažėjęs, todėl ir tvoros gadinimo atvejų fiksuojama mažiau. Tam įtakos turėjo ir sumontuotos vaizdo stebėjimo sistemos prie valstybės sienų, jų integravimas į pasienio apsaugą.

– Ar yra kokios nors konkrečios vietos, kur tvora gadinama dažniausiai?

– Labiausiai stengiamasi gadinti ten, kur nėra vaizdo stebėjimų sistemų, t. y. arčiau vandens telkinių.

– Kalbant apie neteisėtus migrantus, kokia situacija dėl jų? Štai užvakar apgręžti dvidešimt du nelegaliai sieną pereiti norėję užsieniečiai. Ir kokios prognozės, ar kitąmet jų daugės?

– Agresyvi Baltarusijos režimo politika tiek Europos Sąjungos, tiek Lietuvos atžvilgiu tikrai neteikia jokių vilčių, atsipalaidavimo tikimybės. Manome, kad politika iš Baltarusijos pusės kitais metais nesikeis tiek dėl neteisėtos migracijos, tiek dėl kontrabandos. Tam mes ruošiamės.

– Kokia situacija pasienyje su Kaliningrado sritimi, nes kaimynai lenkai pasienyje su Rusija tiesia tvorą. Mes tą tvorą kaip ir turime. Ko mes tikimės būtent iš Rusijos Federacijos pusės? Ar ten kiti metai turėtų būti ramūs?

– Kažkokių oficialių duomenų, informacijos, kuri verstų labai sunerimti, šiandien neturime. Vaizdo stebėjimo sistema yra sumontuota ir veikia prie Rusijos Federacijos Kaliningrado srities daug metų. Mūsų pareigūnai yra jau išmokę dirbti su ja, reaguoti į bet kokius objektus ar subjektus, pastebėtus prie valstybės sienos. Šioje srityje esame kur kas geriau pasiruošę. O ar tikimės kažkokių grėsmių, tai visada reikia tikėtis ir ruoštis kažkokioms galimoms provokacijoms, nors šiuo metu situacija nėra kažkokia išskirtinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Benas

Benas portretas
Jei Lietuvos puseja tarp pasienieciu nebutu,,draugu,,sis verslas neklestetu. Beje,kodel per 10 metu nesigirdejo nei vieno gavejo Lietuvoje?

Ei =taigi

Ei =taigi portretas
Jie visi nuo dugno pakile,žmogus eina per patikros punktus ,o gyvuliai per bet kur .

taigi

taigi portretas
Lukašenkos dovanos? Ar Lukašenka užpuolė Jemena, Eritrėją, Afganistaną, Libiją, Iraką, ar Lukašenka ten nužudė milijonus žmonių , ar tikrai jo dėka iš sugriautų valstybių žmonės bando ieškoti išsigelbėjimo?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių