Quantcast

Pasaulio lietuvius geriems darbams skatina ryšys su Lietuva

  • Teksto dydis:

Daugelis užsienyje gyvenančių lietuvių vis dar turi tvirtą ryšį su Lietuva. Daugiau nei 200 vienišų senolių visoje Lietuvoje šios šventės buvo sotesnės – Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė į šventinius krepšius supakavo dešimtis kilogramų miltų, aliejaus, žuvies, vaisių, kūčiukų ir įvairių skanumynų bei išvežiojo senjorams. Apie lietuvių bendruomenių gerumą – laidoje „Širdyje lietuvis“, sausio 10 d., sekmadienį, 9 val., per „LRT PLIUS“.

„Pandemijos įkarštyje vieniši seneliai nukentėjo bene labiausiai. Jiems teko ne tik izoliuotis, kad neužsikrėstų, bet ir ilgą laiką likti be gyvo bendravimo. Todėl pasitarę valdyboje visi nusprendėme, kad labai puiki idėja jiems padėti“, – pasakoja Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Alvija Černiauskaitė.

Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė du mėnesius per įvairias labdaros akcijas rinko pinigus. Galiausiai surinkta suma perkopė 8 tūkstančius eurų. Daugelis ten gyvenančiųjų vis dar turi tvirtą ryšį su Lietuva, kur gyvena jų artimieji, todėl ir aukojo noriai. O Lietuvos vienkiemiuose dienas leidžiantys senjorai, sulaukę tokio gerumo, apsipylė džiaugsmo ašaromis.

„Stengėmės laikytis visų saugumo reikalavimų, atstumo, todėl dažniausiai krepšelius palikome tiesiog prie durų. Per atstumą perdavėme linkėjimus, kai kurie bendruomenės nariai parašė ir šventinius atvirukus“, – sako A. Černiauskaitė.

Nepaisant pandemijos, šventinį labdaros koncertą surengė ir Airijos lietuviai. Tiesa, šį kartą – virtualų. Sunkiai sergantiems vaikams surinkta beveik 3 tūkstančiai eurų.

„Airijos lietuviai turi didelę patirtį rengiant labdaros renginius. Pavieniai lietuviai dovanoja dovanas, pildo vaikų svajones ir siunčia tyliai be reklamų. Organizacija „Airijos lietuviams rūpi“ rengia tradicines labdaros vakarienes kiekvieną rudenį, per kurias jau surinkta apie 190 tūkstančių eurų ir paaukota Lietuvos vaikams“, – pasakoja šiais metais koncertą organizavusi Rasa Raižienė.

Lietuvos vaikų nepamiršta ir lietuviai iš už Atlanto. Kasmet siunčia jiems ne tik dovanas, žaislus, bet ir aukoja pinigų didesniems projektams. Vienas jų – Šeimos namai Vilniuje, kur gali apsistoti 11 onkologinėmis ligomis sergančių vaikų šeimų.

„Ypatingai pačioje projekto pradžioje, kai sunku buvo įtikinti žmones, kad tokį projektą įmanoma įgyvendinti, užsienio lietuviai turbūt patys pirmieji, kurie ištiesė mums ranką. Už jų suaukotus pinigus nusipirkome žemės sklypą“, – sako paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ įkūrėja Eglė Mėlinauskienė.

Apie neišsenkantį pasaulio lietuvių gerumą – sekmadienį 9 val. ryte laidoje „Širdyje lietuvis“ per „LRT PLIUS“.

Taip pat laidoje: kone pusę amžiaus trukusi narystė baigėsi – Jungtinė Karalystė oficialiai pasitraukė iš Europos Sąjungos. Derybos truko iki paskutinės akimirkos. Kas iš to lietuviams? Netradicinė lietuvių jaunimo bendruomenė Švedijoje – ką tik čia atvykusiems ir pramoga, ir pagalba. Savaitės lietuvio rubrikoje – Norvegijos Triondelago bendruomenės pirmininkas Darijus, įrodęs, kad ne pagal profesiją šioje šalyje dirbantys lietuviai taip pat gali siekti savo tikslų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių