Quantcast

Londone benamiai iš Lietuvos gyvena neįtikėtinomis sąlygomis

  • Teksto dydis:

Net ir trumpam į Londoną užsukę turistai pastebi – visur pilna benamių. Liūdniausia tai, kad tarp jų nemaža dalis mūsų tautiečių.

Į Angliją jie atvyko tikėdamiesi prasigyventi, bet aplinkybės susiklostė nepalankiai ir svajonės sudužo, lietuvių istorijas pasakoja laidos „(Ne)emigrantai“ kūrėjai.

Prieš penkiolika metų į Rytų Londone esantį Stratfordo rajoną plūstelėjo didžiulė banga emigrantų iš Rytų Europos. Lietuviai itin pamėgo šį rajoną, čia jie ėmė kurtis masiškai. 2012 m. ėmus kilti kainoms, dauguma lietuvių buvo priversti keltis į naujas vietas, tiesa, kitiems pasirodė paprasčiau pasilikti... gatvėje. Šiame rajone galima sutikti dešimtis mūsų tautiečių, kurie gyvena gatvėje, trinasi aplink konteinerius ir miega prekybos centre. Apdriskusios palapinės, šlapimu dvokiantys skersgatviai – tai vieta, kurioje renkasi nakvoti benamiai iš Lietuvos. Tad šiuo metu šis rajonas yra vadinamas benamių lietuvių zona.

Stratforde esantis prekybos centras atidarytas visą parą. Gailėdami benamių, prekybos centro vadovai leidžia jiems prisiglausti. Naktimis čia pradeda rinktis dešimtys ar net šimtai benamių. Tai vieta, kur galioja ir savos taisyklės: vienoje pusėje gulasi senbuviai, kitoje – naujokai. O tam, kad galėtų susikalbėti, benamiai pasiskirstė zonas ir pagal tautybę: rumunai, bulgarai, lenkai, lietuviai.

Aš kiekvieną dieną laimingas. Kad gyvas dar...

Vos pamatę televizijos kameras, emigrantai pradeda slėptis. Dauguma jų giminaičiams, likusiems Lietuvoje, pasakoja, kokius turtus pavyko susikrauti Anglijoje ir kaip puikiai jie čia gyvena. Pasakoti tiesą nėra lengva. Skaudžia savo gyvenimo istorija pasidalinti sutiko tik vienas emigrantas Algis.

Vyras pasakoja, kaip mūsų tautiečiai čia dažniausiai atsiduria: „Netenka darbo, nebegali išsimokėti nuomos už butą, ir viskas – išeina į gatvę.“ Algis sako, kad kiekvienas į Angliją atvažiuojantis lietuvis turi būti tam pasiruošęs. Vyras čia atvyko dirbti mūrininku, tačiau nepalankiai susiklosčius aplinkybėms, atsidūrė gatvėje. Dvejus metus gatvėje gyvenantis Algis pasakoja, kad baisiausia čia naktimis: „Pavojus toks, kad tave apvogs. Labai saugot reik viską.“

„Aš kiekvieną dieną laimingas. Kad gyvas dar...“,  –  kalba Algis su viltimi, jog jau greitai susiras darbą. Labiausiai palaiko mintis, kad čia jis toks ne vienas – aplinkui dešimtys tokio paties likimo lietuvių. Algį kalbina laidos vedėjas Orijus Gasanovas.

„(Ne)emigrantai“ – antradienį 19.30 val. per LRT televiziją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
Nežinau, kur tie lietuviai turistai vaikščiojo, kad jie negalėjo perlipti per benamius. prieš mėnesį buvau keletą dienų Londone (teko pabuvoti ir centre ir priemiesčiuose) ir niekur nekrito į akis benamių "gausa".

Bet jie

Bet jie portretas
Bet jie nezada vaziuoti ilietuva sako kad ten jie gyveno dar blogiau

Judita

Judita portretas
Kaltas alkoholis. Mažiau gerkite ir nereikės būti bomžais!
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių