Quantcast

Iš lietuvės Norvegijoje atimto Gabrieliaus dantyse – 9 skylutės, jį kamuoja košmarai

"Laikinai nekomentuosiu, nes esu labai pavargusi nuo neteisybės", – po susitikimo su vaiko teisių apsaugos tarnybos "Barnevernet" atstove Anne Merethe Eide atsiduso Norvegijoje gyvenanti ir atimto vaiko mamai Gražinai Leščinskienei atstovaujanti vertėja Neringa Ozolina, kuri savo feisbuko socialinėje paskyroje paskelbė šokiruojančią pokalbio santrauką.

– Gerbiama Eide, 39-ają šių metų savaitę perkėlėte Gabrielių jau trečią kartą pas svetimus žmones. Kokia priežastis, kad nuolat perkeliamas vaikas? Ar bandėte ieškoti Gabrieliui lietuvių šeimos Norvegijoje, kaip alternatyvos globėjams?

– Perkėlimo į kitą šeimą priežastis buvo įtarimai, jog vaiko biologinė motina lankėsi rajone, kur slepiamas Gabrielius. Dėl rizikos, kad vaikas vėl gali būti išvežtas, pakeisti globėjai. Šiuo metu berniukas saugomas šeštame lygmenyje. Kaip žinote, Norvegijos policija sudarė septynis saugumo lygius. Paskutinis, kai keičiama tapatybė. Tam leidimą galime gauti, matydami pavojų ir poreikį.

– Esu keturių vaikų mama, turinti teisę gauti globotinį vaiką. Ar galėtumėte dar sykį peržvelgti alternatyvą ir mano galimybes tapti globėja Gabrieliui?

– Tokią galimybę esame apsvarstę, bet saugumo sumetimais, dėl pavojaus vaiką išvežti į Lietuvą, deja, ne.

– Cituoju jūsų žodžius paskutiniajame pranešime: "Mes nepastebėjome, kad Gabrielius reikštų norą pasimatyti su mama ar kitais šeimos nariais nei dabar, nei anksčiau." Tačiau turime priešingą informaciją. Tą puikiai matome ir Gabrieliaus atsiųstame laiške mamai, kur prie piešinio parašyta "Mama tave labai myliu", "tu esi gera mama". Tai "kertasi" su jūsų teiginiais. Kodėl traumuojate vaiką? Ar esate supažindinta su vaiko teisių konvencija ir kodėl jos nesilaikote? Konvencija užtikrina kiekvienam vaikui jo teisę į gimtąją kalbą ir kultūrą. Kodėl neteisėtai "privatizavote" Lietuvos pilietį, išplėšdami jį iš jo aplinkos bei pažeisdami jo teises?

– Norvegija turi atskirą įstatymų knygą "Vaiko teisių įstatymas". Kai iš tėvų globą paima "Barnevernet", konvencija keičiama į vaiko įstatymą. Vaikas oficialiai Lietuvai nepriklauso.

– Vieša paslaptis tapo tai, kad Gabrielius nebėra tik G.Leščinskienės vaikas. Po neteisėto konfiskavimo Švedijoje, Gabrielius tapo Lietuvos garbės vaiku. Lietuviai kovoja dėl kiekvieno savo mažojo piliečio, todėl Gabrieliaus grąžinimas į Lietuvą mūsų visų bendras reikalas. Į Lietuvą artimiausiu metu išvyksta Norvegijos teisės ekspertai kalbėti apie korupciją "Barnevernet" įstaigose bei skatinti Lietuvą imtis politinių kelių dėl Gabrieliaus perdavimo Lietuvai. Ar sutiktų gerbiamas "Barnevernet" direktorius atvykti diskusijai į Lietuvą? Patys finansuotume kelionės išlaidas, susitiktume su Lietuvos valdžios atstovais, oficialia Gabrieliaus globėja Lietuvoje. Galbūt lengviau rasime kompromisą?

– Taip, tai  įmanoma, kodėl ne? Reikalingas oficialus pakvietimas.

– Ką galėtumėte patarti mums ir Lietuvai. Kaip paskatinti grįžimo procesą, kuris berniukui padarytų kuo mažiau žalos?

– Dar nėra gauta jokio rašto iš Lietuvos, kur būtų pateiktas oficialus reikalavimas dėl berniuko grąžinimo į Lietuvą.

– Oficialų raštą turėtų atsiųsti Lietuvos vaiko teisių tarnyba ar Užsienio reikalų ministerija?

– Užsienio reikalų ministerija.

– Gerb. Eide, paskutinė informacija yra ta, kad bylos tyrėja atsisakė bylos dėl kritikos bei nuolatinio dėmesio. Teisme "Barnevernet" atstovaus pats vadovas. Ar tai – tiesa?

– Taip. Tai išties nėra ta byla, kurios mes norėtume.

– Cituoju jūsų paskutinį oficialų pranešimą: "Mes nusprendėme, kad nėra pagalbos priemonių, kurias teikiant G.Leščinskienė gautų galimybę pasirūpinti vaiku". 77 žmones nužudęs norvegas A. Breivikas galimybę reabilituotis gavo. Byloje G.Leščinskienė nėra siejama su alkoholiu, smurtavimu ar priklausomybe. Pažįstame G.Leščinskienę kaip noriai priimančią informaciją, atsakingą, darbščią moterį. Ar nemanote, kad perlenkėte lazdą, nurašydami puikią moterį, dar labiau sukeldami dvejonių jūsų vyriausybei neatsiskaitančia įstaiga?

– Niekada ir nesiejome G. Lesčinskienės su priklausomybe, blogais įpročiais ar smurtu prieš vaiką. Manome, kad jai nepakanka gebėjimų būti mama. Pavyzdžiui, ji dažnai keisdavo aukles.

– Ar jums teko skaityti garsaus leidinio "The New York Times" kritiką prieš "Barnevernet" dėl Gabrieliaus istorijos? Ar nemanote, kad 98 milijonai skaitytojų vis dėlto neatsitiktinai palaiko Gražiną? Ar tikrai pasaulio kritika jūsų institucijos adresu yra nepagrįsta?

– Šią informaciją turime, bet privalome laikytis vaiko gerovės įstatymų.

– Jums atnešiau parlamentaro Algirdo Patacko laišką Norvegijos vyriausybei. Parlamentaras jį parašė būtent tuomet, kai švedai neteisėtai atidavė mūsų valstybės pilietį. Ar esate susipažinusi?

– Ne, bet mielai paskaitysime. Dar prašytume atsiųsti į oficialų el.paštą.

– Sausio 19 dieną įvyks teismas. Kodėl neleidžiama Gražinai pačiai pasirinkti advokato?

– Negalime komentuoti.

– Susidarė tokia nuomonė, jog norvegai labiausiai bijo, kad lietuvis neatvyktų į Lietuvą? Dėl to uždrausti net susitikimai? Jums Lietuva baisi?

– Suprantu puikiai, kad taip atrodo. Bet mes pasitikime savo šalies įstatymais.

– Praėjusią savaitę turėjęs įvykti susitikimas buvo nukeltas. Priežastis – gretimoje seniūnijoje kilęs skandalas, kai "Barnevernet" direktorius buvo apkaltintas dviejų įdukrų lytiniu išnaudojimu. Pats darydavo vaizdo įrašus, kaltę pripažino. Ar nemanote, kad turime pagrindą nerimauti dėl Gabrieliaus? Ar užtikrinate, kad jis nuo to apsaugotas? Kokia jo sveikata?

– Jo sveikata gera. Išskyrus tai, kad per užimtumą pamiršome nuvesti pas odontologą. Tad praėjusią savaitę buvo registruotos devynios skylės dantyse. Naktimis dažnai pabunda nuo košmaro, vaistų nevartoja. Globėjų šeima nuolat stebima, jie – darbus turintys geros reputacijos piliečiai.

Susitikime su "Barnevernet" atstove kartu dalyvavo advokatė Neringa Ozolina ir Gabrieliaus mama G.Leščinskienė.

Gražinos sūnus Gabrielius buvo atimtas 2014 metų gegužės mėnesį.

Sausio 26 dieną jos brolis Gabrielių pagrobė ir bandė išgabenti į Lietuvą, tačiau po dviejų dienų buvo sulaikytas Švedijoje ir vaikas vėl perduotas "Barnevernet", o jam paskirti kiti globėjai.

Liepos 7 d. Gabrieliui suėjo 8 metai. Tą dieną prie "Barnevernet" įstaigos buvo surengtas piketas, kad mama galėtų pasveikinti sūnų. Tačiau tokia galimybė jai nebuvo suteikta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatoriui >"teisybe" turiu pastaba

komentatoriui >"teisybe" turiu pastaba portretas
kad tamsta esi uz norvegiskas kronas pardaves dusia -cia jau vienareiksmiskai.Tamstyte isduoda tas,kad jums visai nesvarbi info apie Gabrieliu.Jums dzin tas vaikas.O stai del Neringos net dustat is nervu,nes ji drasiai atvirai kalba sia tema,teikia faktus,pati rizikuodama savo saugumu. Labai nepatinka Neringa ,kad viesina BV nusiklastamus darbus??Aisku,kad si moteris yra rakstis subineje tokiu kaip jus.Tik tokiu kaip Neringa deka pasaulis ir kovoja pries BV pedofilu gaujas.Nei vienas pasaulio vaikas neturi nukenteti nuo sio klano,uz ka ir kovoja Neringa -Ozolini !!

norvegija

norvegija portretas
turi savus istatymus,auginancius visokius breivikus ir iskrypelius

Gaila

Gaila portretas
Vaiko net labai, metys ir uzmetys tarp globeju!
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių