Quantcast

Išsiaiškino, kas lemia emigrantų sprendimą sugrįžti

Emigrantų sprendimą grįžti lemia ne tik dabartinė Lietuvos ekonominė situacija, bet ir tai, su kokiomis nuostatomis ir nuotaikomis žmogus išvyko – ar kad niekuomet negrįš, nes visi čia jį skriaudžia, ar kad išvyksta laikinai, turėdamas kažkokį tikslą. Taip sako Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė, pristatydama neseniai atliktą tyrimą.

Migracijos informacijos centro „Renkuosi Lietuvą“ tyrimas taip pat parodė, kad grįžusieji savo gyvenimo nebesuvokia kaip žūtbūtinio pasirinkimo tarp gyvenimo Lietuvoje arba užsienyje. Abi šios galimybės yra suvokiamos kaip alternatyvos, tarp kurių galima rinktis reikiamais gyvenimo momentais.

Pasak A. Sipavičienės, žmonės, kurie užsienyje gyveno ilgą laiką ir keliose šalyse, apskritai mato daug alternatyvų: „[Jie negalvoja], kad gyvensiu arba Lietuvoje, ar Jungtinėje Karalystėje. Jie turi daug alternatyvų ir jie mato etapus. Jie gali grįžti į Lietuvą nebūtinai visam laikui.“

Plačiau apie tyrimą – „Labo ryto, Lietuva“ pokalbyje su A. Sipavičiene ir projekto „Renkuosi Lietuvą“ koordinatore Indre Lechtimiakyte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
manau apsisprendima grizti lemia ir tai ka jie paliko Lietuvoje ir kas ju laukia sugriztant.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių