Quantcast

Anglijoje sutiktos poros žodžiai lietuvei tapo pranašiški: išpildė savo seną svajonę

Jau šį sekmadienį į TV3 eterį sugrįžta unikalus kelionių projektas „Lietuvis pas lietuvį“, jungiantis po visą pasaulį išsibarsčiusius mūsų tautiečius.

Lietuviai – svetingi žmonės, o jų svetur sukurti gyvenimai ir čia patirtos istorijos bei prisijaukinta kultūra verčia tuo domėtis ir kitus. Šį sekmadienį vilnietis Vaidas Noreika turės progą pamatyti Jungtinės Karalystės miestą Lidsą pro ten gyvenančios lietuvės Agnės Ručinskaitės akis.

Netoli Vilniaus augusi Agnė Lietuvoje buvo nusprendusi tapti pradinių klasių mokytoja. O vėliau nedvejodama pakėlė sparnus ir išvyko ieškoti laimės į Jungtinę Karalystę.

„Į Angliją žmonės dažnai skrenda užsidirbti, o aš išskridau todėl, kad Lietuvoje nesijaučiau taip, kaip namuose“, – pasakos laidoje Agnė, o žiūrovai sužinos to priežastį.

Tačiau kelionė nepraėjo be iššūkių. Lietuva tuo metu nepriklausė Europos Sąjungai, tad muitinėje sustabdyta puikiai angliškai kalbanti lietuvė pasieniečiams sukėlė įtarimų. Pastarieji nepatikėjo, kad ji į svečią šali atvyko ne dirbti, o studijuoti anglų kalbos! 

Iš Agnės tuo metu ne tik buvo atimtas pasas, bet ir pranešta apie deportaciją atgal į Lietuvą. Išgirdusi naujienas, Agnė netrukus apsisprendė, kad atsisakyti savo svajonės nenori, tad beveik metus nelegaliai dirbusi, pasą galiausiai atgavo tik tada, kai Lietuva įstojo į ES.

„Pasilikusi Anglijoje, susiradau net ne vieną, o tris darbus. Kai dirbau kavinėje, visiems buvo įdomu sužinoti, ką ši užsienietė daro Anglijoje? Vienai senukų porai, kurią aptarnavau, aš pasakiau, kad noriu atidaryti savo kavinę. Jie man paliko 10 svarų ir pasakė, kad tai nėra arbatpinigiai. Tai – investicija į mano svajonę. Ant tų 10-ies svarų aš užsirašiau datą ir pagalvojau, kad jie manimi tiki taip, kaip net aš pati savimi netikiu“, – pasakos Agnė, tačiau jau visai netrukus jos svajonės tapo realybe.

Lidse, miesto centre, Agnė netrukus atidarė kavinę. Pastaroji 2016 metais netgi buvo pripažinta geriausia visame Jorkšyre! Tiesa, nors verslas ir sekėsi puikiai, prasidėjus nesutarimams su artimaisiais, kurie buvo įsitraukę į šią veiklą, kavinę teko uždaryti…

„Ilgai puoselėtą svajonę iškeičiau į draugystę su man brangiais žmonėmis“, – laidoje aiškins moteris.

Tai privertė Agnę pasukti kitu keliu. Šiandien ji ne tik vertėjauja lietuviams įvairiose Lidso institucijose ir moko skirtinguose pasaulio kraštuose gyvenančius užsieniečius lietuvių kalbos, bet ir kepa tarp vietos gyventojų jau spėjusius išpopuliarėti tortus. 

Vienu iš tradicinių angliškų patiekalų Agnė skubės pavaišinti ir savo svečią iš Lietuvos, Vaidą. Pastarasis kartu su šeimininke bei jos mylimuoju mėgausis sekmadienišku patiekalu – Sunday roast.

Vaikiną labiausiai sudomins ypatingas patiekalas, vadinamas Jorkšyro pudingu. Pasirodo, kad nors ir atrodo kaip desertas, šis patiekalas daugiau primena duonos skonį!

Iškart po to svečio lauks iššūkis – Agnė vilnietį pakvies į šokių studiją, kurioje kiekvieną savaitgalį lietuviškus tautinius šokius šokti renkasi ne tik vietos lietuviai, bet ir jų draugai anglai bei lenkai.  Kaip Vaidui seksis mokytis šokių žingsnelių, žiūrovai pamatys laidoje.

Taip pat savo svečiui Agnė aprodys įspūdingiausias Lidso vietas, o kartu jie spės aptarti ir ne vieną tautiečiui rūpinčią temą. Moteris pasidalins ir tamsiąja gyvenimo Lidse puse – kodėl jai kartais būna gėda už čia gyvenančius lietuvius. Pasirodo, kai kurie, net jei ir gyvena Anglijoje daugiau nei 15 metų, nė nepasivargina išmokti šios užsienio kalbos... 

Laida „Lietuvis pas lietuvį“ – sekmadieniais, 17.20 val. per TV3!



NAUJAUSI KOMENTARAI

to vėl apie valkatas

to vėl apie valkatas portretas
jūs teisus,grįžta iš emigracijos po to tie valkatos, tampa prezidentais, ministrais ir turtuoliais visokiais :) na tiesiog nelaiko nervai žiūrint į juos :)

vėl apie valkatas

vėl apie valkatas portretas
Dar viena laida apie valkatas. Virkit kepkit ką norit, tik nelįskit į eterį.

Emigr.

Emigr. portretas
Jeigu žmonės Lietuvoje nesijaučia kaip namuose tai kokia tą Lietuva ,ji neverta tada jokios gynybos.Geda ,32 metai ,laiko tarpas didelis o pažangos nesijaučia o atvirkščiai pradėjo dar giliau į duobę grimzti.Ar tokią tėvynę ,užpuolus priešui, gins kas nors ,manau ne .
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių